Gratis Studeren

Gratis studeren. Het verhaal is helemaal niet zo complex, wel lang. Terwijl de Nederlandse politiek herformeert, even een verhaal: educatie, opleiding, studie. Het is een systeem van systematische onderdrukking en ongelijkheid. Het kan allemaal een stuk beter, voor iedereen. Laten we eerst eens internationaal kijken. Hoevéél kinderen sterven er daar jaarlijks door oorlog, ondervoeding en ziektes die vrij eenvoudig te verhelpen zijn? Per minuut sterven er wereldwijd 3 kinderen. 3 per minuut. Sta daar eens bij stil. Dit is een direct gevolg van wereldpolitiek, een ongelijke strijd tussen de Eerste en de Derde Wereld.

Sta nu eens stil bij de vraag hoevéél van die kinderen in potentie een nieuwe Albert Einstein of Steven Hawking hadden kunnen worden? Hoeveel potentiële kennis en groei van ons als mensheid is er al verloren gegaan? Laten we dan nu eens naar onze eigen situatie kijken in het Rijke Westen. Wordt je geboren in een relatief rijk gezin, dan is het betalen van een volledige studie op latere leeftijd geen enkel probleem. Het geld is er immers. Maar voor het grootste deel is een studie niet te betalen; hiervoor moet een studiebeurs of tegenwoordig een lening worden afgesloten.

De rijkere student heeft dit probleem niet. De meeste modale studenten staan na diezelfde studie met een flinke schuld al op achterstand. Waarom? De rijke student kan zich een koophuis permitteren; en dat is hem of haar ook van harte gegund. Maar de modale student moet met zijn studieschuld nu ook een hypotheek gaan afsluiten en dus nóg dieper in de schulden terecht komt. Ook nu weer: waarom? En dan is er nog het overgrote deel wat wel wíl studeren, maar geen lening krijgt of al veel schulden heeft door een laagbetaalde baan of banen. Deze groep wordt in de hedendaagse werkcultuur als weggooiartikel behandeld met tijdelijke contracten, zonder enige kans op studie of promotie. Anno 2021 is een MBO'er gelijkgesteld op de werkvloer aan een laaggeschoolde of zelfs ongeschoold persoon. Er is geen vooruitgang in baan mogelijk, en er is ook geen tijd of geld om hogerop te komen. 

Dit systeem van ongelijke kansen is door de politiek en het bedrijfsleven gecreëerd en is ongezond en op lange termijn zelfs schadelijk voor de ontwikkeling van een land. Het moét en kán dus best anders. Gelukkig komt daar vanaf 1 januari 2022 al een kleine wijziging in, waarbij elke werknemer straks een klein overheidspotje met geld krijgt om van dat budget een omscholing naar keuze te kunnen doen. We moeten ook wel, want de technologie en dus ook het werk veranderen razendsnel op dit moment in de wereld.

Maar dat is bij lange na niet voldoende. Er moet structureel véél meer gebeuren, willen we als mensheid onszelf verbeteren en naar een hoger plan helpen. En om die reden zou ál het onderwijs gratis moeten zijn. Stel je voor dat je nog maar 4 dagen per week hoeft te werken voor hetzelfde salaris als je nu hebt? Dan krijg je een weekend van 3 dagen. Stel je dan eens voor dat je gratis zou kunnen studeren, met een studie en richting die joú leuk of interessant vindt? Ongeacht of dit bij je huidige werk past? Je mag er net zo lang over doen als je wilt, jezelf ontwikkelen. Een leven lang.

Stel je dan eens voor dat je na het behalen van één of meerdere diploma's voor jezelf aan het werk zou kunnen gaan. Eerst op de ene vrije dag, en dan langzaam groeien naar parttime voor jezelf en parttime bij je werkgever. Kijk wat er gebeurt: het gemiddelde opleidingsniveau van een heel land stijgt spectaculair, en we krijgen er een vloedgolf aan specialisten bij in alle beroepsgroepen. Mensen die niet moéten werken, maar wíllen werken in die richting. Niet langer de zesjes-cultuuur van studenten, maar gemotiveerde mensen die meer hebben geleerd omdat het nu opeens bereikbaar is geworden. 

Mensen kunnen dan in álle rangen en standen van de samenleving gratis studeren in de richting of voor het beroep wat zij zelf leuk vinden; als aanvulling op hun huidige beroep, als bijscholing, omscholing of als opstap naar ondernemerschap. De creativiteit zal zich ontplooien, de spontaniteit komt op gang en de motivatie is ongekend hoog als nooit tevoren. Nog veel belangrijker: mensen zullen elkaar gaan ontmoeten en vinden binnen de studies, wat nieuwe ondernemerschappen teweeg zal brengen.

Nieuwe ideëen, nieuwe technologiën, nieuwe producten en diensten waar iedereen dan van kan profiteren. Iedereen gelijk, met gelijke studiekansen, zonder het opbouwen van studieschulden en zonder het moéten. Gratis studeren zal niewue potentiële Einsteins en Hawkings produceren, en een land zal profiteren van nieuwe inkomsten hierdoor. De welvaart zal voor iedereen beter en eerlijker zijn. Zodat iedereen kan meepraten als het gaat over quantum tunneling, tokamak's en stellerators, de Kardashev schaal, of femto technologie.

Het is aan de politiek en het bedrijfsleven om te investeren in de bevolking en diens kennis, zodat we over één generatie al direct daarvan de vruchten van kunnen plukken. Niet langer ongelijkheid of onderdrukking, maar gelijkheid en een hoger niveau voor iedereen die dat wil. Het kán.

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta