De Uitbreiding Van De NAVO

De Noord Atlantische Vredes Organisatie, kortweg NAVO en elders ook wel NATO of OTAN genoemd, is een Westers samenwerkingsverband tussen landen en hun legers, die elkaar hebben beloofd om bij een vijandige aanval op één van de landen, te ondersteunen met kennis, mensen, middelen en materialen. Kortweg: wie één NAVO-land aanvalt, kan een reactie terugverwachten van álle NAVO-landen gezamenlijk.

Sinds de oprichting op 4 april 1949 is de vrede in de NAVO-landen daarmee een stabiele factor en neemt mede daardoor de gezamenlijke welvaart toe in die landen. Door de jaren heen is de NAVO over zijn oorspronkelijke doelstelling heen gegroeid en breidt men ook in Oceanië en richting het Midden Oosten uit met landen als Australië en Turkije. Gezamelijke vredesmissies, die gepaard gaan met het heropbouwen van economie, scholing, welvaart én natuurlijk democratie, staan hierbij voorop.

Vóór de oprichting van de NAVO waren landen soms 'neutraal' in conflicten enbij bemiddeling. Nederland is ook altijd een neutraal land geweest, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Nederland na het Bombardement van Rotterdam op 15 mei 1940 capituleerde. Dit was voor een land als Nederland om de neutraliteit op te geven en te werken aan een groter geheel, met als doel een grotere en stabielere vrede door samenwerking, ontwikkeling en uitwisseling.

De NAVO-landen trainen hierdoor met elkaars leger-eenheden regelmatig samen op land, in de lucht of in het water. Ook worden gezamelijk militaire aanschaffingen gedaan, waardoor alles perfect en geolied samenwerkt. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne wil ook dit land toetreden tot de NAVO én tot de Europesie Unie. Het voormalige Sovjet-land is volledig zelfstandig en behoorlijk verWestert qua economie, democratie en andere zaken. 

Lid worden van de EU óf de NAVO kun je niet zomaar. Daar gaan lange en ingewikkelde procedures aan vooraf, want ook dat draagt bij aan een stabiele en vredige regio. Lid worden van de NAVO kan uitsluitend als álle bestaande NAVO-landen hier afzonderlijk hun goedkeuring (rattificatie) aan geven. De NAVO zou dolgraag een land als Oekraïne erbij willen hebben, want dan kan de internationale samenwerking én de vrede binnen Europa beter worden gewaarborgd, tot afschuw van de Russische president Putin. 

En nu de oorlog al maanden doorzet met onbeschrijfelijke verliezen op allerlei vlakken, besluiten Finland en Zweden om ook na 200 jaar neutraliteit dit op te geven voor de veiligheid binnen de NAVO. Dat is een gigantische stap met risico's voor beide landen, maar een onvermijdelijke stap als gevolg van deze oorlog. Finland en Zweden willen dolgraag bij de NAVO en de NAVO wil dolgraag dat Finland en Zweden lid worden. Nu de aanvraag officieel behandeld gaat worden, kunnen beide landen al per direct rekenen op steun en veiligheid van de NAVO-landen. 

Alle NAVO-landen gaan akkoord met het lidmaatschap, op één na: Turkije. Turkije ziet de toetreding niet zitten om een aantal redenen die president Erdogan eenvoudig opsomt:

  1. de Turkse regering ondervindt al jarenlang grote last van tegenstanders, compleet met aanslagen. Deze tegenstanders willen net als Oekraïne een meer Westerse en democratische koers varen, tot groot ongenoegen van de Turkse Islamitische regering. Deze tegenstanders zijn daarom bestempeld als terroristen in de ogen van Turkije. Zowel Finland als Zweden herbergen deze politieke tegen-groeperingen als politieke vluchtelingen. 

  2. Griekenland is destijds met instemming van Turkije toegetreden tot de NAVO. Na die toetreding is de geopolitieke wrijving tussen beide landen vergroot. Turkije voelt zich daardoor niet serieus genomen.

  3. Dan is er nog een economisch probleem. Lid zijn van de NAVO kost geld. Véél geld. De economie van Turkije is op dit moment zéér verzwakt, omdat het toerisme door Covid-19 al 2 jaar lang heeft stilgelegen. De eigen munt de Turkse Lire is hierdoor sterk gedaald. Maar daarnaast moeten NAVO-landen ook nog eens ten minste 2% van het nationale inkomen reserveren voor de aanschaf van het nieuwste leger materieel, en de training van soldaten. Dat is nog amper op te brengen voor Turkije op dit moment.

President Erdogan heeft dus 3 bezwaren om de toetreding van Finland en Zweden te blokkeren, maar gaat hij al wél akkoord om in de (nabije) toekomst landen als Oekraïne en Georgië lid te laten worden; deze landen liggen geografisch ook een stuk dichterbij, waardoor Turkije ook weer veiliger door zou worden, is de gedachte. Wil president Erdogan Finland en Zweden goedkeuren als nieuwe NAVO-leden, dan heeft hij drie eisen:

  1. Finland en Zweden moeten de politieke vluchtelingen (terroristen) uitleveren aan Turkije.
  2. de wrijving tussen Griekenland en Turkije moet worden verholpen door de NAVO-landen.
  3. Turkije wil korting op de aanschaf van militair materieel en een lagere bijdrage aan de NAVO.

Alle 3 de punten worden structureel afgewezen: punt 1 door Zweden en Finland zelf, punt 2 door Griekenland en de NAVO-landen, en punt 3 door alle NAVO-landen minus Turkije.

Turkije is een soeverein land. Het bepaalt zelf zijn eigen koers en heeft zijn eigen politieke systeem en economie. Daar zal de NAVO nooit aan tornen. Maar de eisen die worden gesteld als voorwaarde om Finland en Zweden te laten toetreden tot de NAVO, zijn eigen politieke en eigen landelijke eisen. Het landsbelang in de 3 eisen staat vóór het internationale NAVO-belang.

Dát is het probleem. De NAVO zal Turkije op geen enkele manier dwingen de beide Scandinavische landen toe te laten treden binnen het Verdrag, wél zal er actief internationaal worden bemiddeld en onderhandeld. Het feit dat Turkije met eisen komt uit landsbelang, is een teken dat dt land wellicht de NAVO-verdragen niet goed heeft begrepen. De NAVO staat namelijk voor internationale vrede en gezamenlijke bescherming als er één NAVO-land wordt aangevalen. Dat is de NAVO in het kort.

Ondertussen, slechts 12 uur nadat Turkije het pakket met eisen en bezwaren officieel heeft gedeponeerd op het bureau van NAVO-voorzitter Stoltenberg, en nadat beide vrouwelijke premiers uit Finland en Zweden persoonlijk naar Turkije zijn afgereisd om te praten met president Erdogan over zijn bezwaren tot toetreding, zonder resultaat, is de beurskoers van de Turkse Lire nog eens 17% gedaald. Internationaal wordt er (ook door niet-NAVO landen) negatief gereageerd op het pakket met bezwaren.

Hierdoor woedt de oorlog nog steeds door en kan escaleren naar andere landen, kan er via Turkije nog steeds niet worden gevaren naar de Zwarte Zee om via havens zo'n 25 miljoen ton graanoogst van Oekraïne veilig te stellen, om de wereldbevolking in Afrika en Azië letterlijk broodnodig van voedsel te voorzien, terwijl de Russisch dreiging en een eventuele escalatie van de oorlog voortduren.

Het is oprecht te hopen dat president Erdogan zijn eigen belangen en financiële of zelfs politieke landsbelangen relativeert aan het grotere internationale plaatje van het zo snel mogelijk beïndigen van de oorlog, het veiligstellen van de graanoogst en het tijdig vervoeren hiervan, en daarnaast de Europese vrede weer herstelt en nóg beter wordt bewaakt. Turkije mag doen wat het wil, en vanuit president Erdogan gezien zijn zijn bezwaren logisch en begrijpelijk. Maar om op dít cruciale moment in de wereldgeschiedenis, met een pandemie, klimaatverandering, dreiging met inzet van kernwapens en nu ook de globale voedselvoorziening we allemaal in gevaar zijn, de eigen landelijke belangen vóór die van de NAVO-landen te stellen, is hoog en gevaarlijk spel.

Wát is belangrijker op dit moment: de eigen economie en de eigen populariteit, of de vrede in Europa en het uitbreiden van het NAVO-pact? Het is (geo)politiek, militair en ook vooral economisch gokken van Turkije. Ik wens de president dan ook oprecht alle wijsheid toe. Het zijn moeilijke en ingewikkelde tijden...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta