Furiosa: A Mad Max Saga

Titel'Furiosa: A Mad Max Saga'
ActeursAnya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom  Burke, e.a.
Stijldystopische sci-fi
Mediumdigitaal
StudioWarner Brothers, 2024
RegisseurGeorge Miller
Speelduur149 minuten

Soms veranderen B-films in cultfilms en van cultfilms in generatielange saga's. Zo ook bij de succesvolle 'Mad Max' filmreeks. Na een serie van 3 films in de jaren '70 en '80, bouwde schrijver en regisseur George Miller op papier zijn filmatische wereld over een dystopische toekomst verder uit. Zijn films verhuisden mee over de modernere media en zo kwam eindelijk, na jaren tegenslag en uitstel, in 2015 de vierde film getiteld 'Mad Max' uit.

Ditmaal werd de hoofdrol vertolkt door Tom Hardy, die het stokje overnam van Mel Gibson. En wat was dié film het wachten waard geweest! Hardy's tegenspeelster was in die film actrice Charlize Theron, als het éénarmige karakter Emperator Furiosa. Die rol werd zó overtuigend én met diepgang gespeeld, dat na het commerciële succes ervan George Miller en zijn team nog eens keken naar de volgeschreven boeken met achtergrondinformatie, en besloten om Furiosa een eigen film in het 'Mad Max' universum te geven.

Het verhaal was al snel rond, en het team was ook nog beschikbaar. Zo moesten er weer nieuwe voertuigen worden gebouwd, set decors, special effects worden gemaakt en een andere actrice worden gevonden, omdat dit een zijdelingse prequel zou worden, met een jongere versie van Furiosa en hoe zij zo geworden is. Actrice Anya Taylor-Joy bleek die actrice met dat extra stukje diepgang en overtuiging.

In 'Furiosa: A Mad Max Saga' maken we kennis met Furiosa als kind, in haar groene omgeving geleid door uitsluitend vrouwen genaamd de Vuvalini. Alles is er vredig, totdat Furiosa wordt gekidnapt en wordt mee teruggenomen naar de woestenij, waar een leider genaamd Dementus (gespeeld door Chris Hemsworth) haar wil vasthouden. Furiosa's moeder echter heeft ze gevolgd en weet Furiosa te bevrijden uit de klauwen van Dementus. Dat duurt echter niet lang en na enkele jaren komt zij terecht bij de Citadel, die we nog kennen uit de vorige film.

De stad van water heeft een ruilsysteem opgezet met de nabijgelegen Bullet Farm en Gas Town, die onderling hun goederen en diensten uitwisselen. Deze transporten worden geleid door vrachtwagenchauffeur en leider Praetorian Jack, een koele kikker met veel charisma. Als Dementus en de zijn het plan hebben om alle drie de steden één voor één te veroveren, gaat het mis...

Zoals gezegd is 'Furiosa: A Mad Max Saga' een zijdelingse prequel, maar wél een met veel verrassingen. De verhaallijn is authentiek, want het draait hier om Furiosa en niet Mad Max, maar de wereld voelt bekend en vertrouwd aan en past ook naadloos. De actie doet niet onder voor de voorgaande films en scoort hier en daar zelfs beter. Dan zijn er nog de vele, vele 'nods' naar andere films, die we hier niet verklappen; je moet het zelf zien en horen. Maar het zijn er talloze.

En dan is daar hoofdrolspeelster Anya Taylor-Joy. Die heeft er wereldwijd een hele schare trouwe fans bij gewonnen. Haar acteerwerk is tot in de kleinste details te vergelijken met dat van voorgangster Theron. Ook Anya weet de kijker te overtuigen in keiharde actie en ontroerende momenten. Niets dan lof van ons en hier zien we graag meer van in de toekomst. 

Ook moet het acteerwerk van tegenspeler Tom Burke met nadruk worden vermeld. Hij speelt een kille en berekenende man met een gouden hart op de juiste momenten. Ook zijn karakter eist zijn plek op in de wereld van Mad Max. Chris Hemsworth kennen we natuurlijk allemaal als Thor uit de Marvelfilms, maar hier is hij eveneens een geduchte kracht om rekening mee te houden, met een breed spectrum van goed naar uiterst slechte leider. Zijn accent leende hij van familie en de gebroken neus prothese was zijn eigen idee.

Ook acteurs uit de vorige 'Mad Max' film deden weer mee in hun oude rollen, waaronder Rictus Erectus, de People Eater, de Organic Mechanic, de Bullet Farmer en vele anderen. Een bijzondere vervanging was die van Immortan Joe, ditmaal gespeeld door Lachy Hulme. Oorspronkelijk acteur Kenneth Welsh overleed in 2022. Maar Lachy speelt Joe overtuigend na met de nodige make-up.

In de aftiteling ook nog scenes uit 'Mad Max' van 2015, als een soort eerbetoon én natuurlijke opvolger van deze film. 'Furiosa: A Mad Max Saga' laat een diepe indruk én bewondering na, met een goed lopend en logisch verhaal, geweldige actie en stunts, een mooie mix van oude en nieuwe cast, en ook nog eens een soundtrack van Tom 'Junkie XL' Holkenborg. Méér van dit graag!!

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta