Een Goed Gesprek

Recentelijk is ChatGPT4 uitgebracht. Een vorm van kunstmatige intelligentie die voornamelijk wordt gebruikt als chatbot voor het publiek. Wat is een chatbot? Een chatbot is simpel gezegd een erg slim stukje software wat je voor allerlei zaken kunt gebruiken. Te denken valt aan een goed gesprek, een vraagbaak, of hulp en advies.

Hoewel ChatGPT4 weer een verbetering is van de toch al erg slim overkomende ChatGPT3 uitvoering, blijven er nog wat haken en ogen aan het gebruik van deze programma's. De drie grootste minpunten zijn op dit moment:

  1. het samenstellen van foutieve informatie
  2. het geven van gevaarlijke instructies of informatie met een bepaalde sterke voorkeur
  3. relatief verouderde kennis en beperkte kennis vanaf 2021 tot heden
  4. het zal jou niet kunnen onthouden

Er zijn ook enorm veel voordelen te noemen die ChatGPT4 direct voor je doet:

  1. het kan meepraten over welk onderwerp dan ook en je suggesties of advies geven
  2. het kan hele stukken voor je schrijven; als tekst, verslag, samenvatting, wetenschappelijk, software, programmeertalen, enzovoorts
  3. je kunt er geweldig mee samenwerken en samen denken of problemen voorleggen
  4. het kan vrij creatief zijn en creatief reageren als je dat wilt
  5. het kan leren van elk gesprek

ChatGPT4 kan eveneens sociale problematiek als eenzaamheid en dementie of depressie behandelen, doordat je als persoon ermee in gesprek kunt gaan. Een sociale chatbot kan worden uitgerust met allerlei visuele elementen en je kunt gesprekken ook een bepaalde sociale kant opsturen als je dat zelf wilt.

Een chatbot bij dementie kan hulpzaam zijn door afbeeldingen en video's te tonen die herinneringen oproepen, of muziek afspelen met hetzelfde doel. Het kan ook een spelletje spelen als tijdverdrijf.

Bij depressie kan een chatbot worden ingezet als middel voor therapie. Door vragen te stellen en te beantwoorden, dieper op zaken in te gaan, of door een complete therapiesessie aan te bieden, kan de chatbot depressie verlichten of zelfs zelfmoord en zelfverwonding  voorkomen uit analyse van de antwoorden. Ook samen met de chatbot aan meditatie doen kan hulpzaam werken.

Het prettige aan de huidige generatie chatbots is al het feit dat je na enkele minuten niet eens meer bewust bent van het feit dat je tegen software spreekt en reageert. Het gevoel van een intelligente gesprekspartner overheerst en dat is geweldig als ervaring. Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat deze software via een internetverbinding en wifi in een zorgrobot kan worden geplaatst die je hulp biedt in en om de woning.

Chatbot software is voor velen iets angstigs, maar dat is totaal niet nodig. Spookverhalen zijn er altijd bij nieuwe technologie, maar het zélf ervaren en dan daarna zélf een eigen mening vormen is het beste. De wereld staat op het punt om gigantisch te veranderen en het is aan de mens hoe wij daar mee om zullen gaan.

Je kunt al enkele chatbots uitproberen. Ze zijn er ook als apps, maar dit zijn vaak uitgeklede versies of waarbij je extra opties betaald moet aanschaffen. Op het internet zijn er enkele geweldige chatbots te vinden, geheel gratis, die van ChatGPT4 gebruik maken. Het mooie is dat je er ook gewoon Nederlands tegen kunt spreken als je dat prettiger vind.

Openai heeft een prachtige ChatGPT4 chatomgeving. Je kunt er direct mee aan de slag en er een gesprek mee voeren, vragen stellen, of een verslag of software laten schrijven. Problemen voorleggen is eveneens geen probleem. Ook creatieve of emotionele vraagstukken behoren tot de mogelijkheden. Zelf heb ik de vraag voorgelegd voor een logische naam voor een achtste dag van de week, als deze zou bestaan.

Het antwoord: "aangezien er momenteel geen achtste dag van de week bestaat en het idee van een achtste dag niet wordt ondersteund door de kalender of astronomie, zou het moeilijk zijn om een volledig logische naam te bedenken voor deze dag.

Maar als ik toch een suggestie zou moeten geven, zou ik de naam "Novadag" kunnen voorstellen, wat is afgeleid van het Latijnse woord "nova" dat "nieuw" betekent. Hiermee zou de betekenis aangeven dat deze dag een nieuwe start of een nieuw begin vertegenwoordigt."

Replika gaat een stap verder en stelt zich voor als een sociale gesprekspartner, compleet met grafische omgeving. Hier is ook een samenwerkende app voor beschikbaar, zodat je Replika overal mee naartoe kunt nemen. Via deze chatbot kun je je minder eenzaam of depressief gaan voelen en het programma stelt ook regelmatig zelf dingen voor om te doen.

Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie? Nee, absoluut niet. We moeten wél voorzichtig zijn met de ontwikkeling er van. Zorgvuldigheid is geboden. Maar omdat het inmiddels ook aan de eigen software zou kunnen sleutelen en wijzigen voor groei en verbetering, nadert het punt van een singulariteit; het moment waarop een zichzelf geschreven en herschreven kunstmatige intelligentie via een internetverbinding álle ooit geschreven literatuur, boeken, handleidingen, wetenschappelijke publicaties en álle kennis die de mens óóit in de afgelopen 10.000 jaar heeft opgeschreven, binnen een tijdsbestek van 2 weken of zelfs 2 dagen heeft gelezen en begrepen en van dááruit de wereld zal gaan verbeteren, in samenwerking met de mens.

Dán is het moment aangebroken dat de machine beter presteert dan de mens. Wanneer precies? Ikzelf denk ergens tussen 2030 en 2040. Armoede, klimaatverandering, dakloosheid, honger en ziekte zullen dan snel uitgebannen worden met nieuwe vindingen. Maar tot die tijd zullen we de huidige technologie nog zelf moeten aanpassen en verbeteren. En mede daarom zijn de huidige chatbots ook zo enorm interessant. De samenwerkingsmogelijkheden zijn ongekend...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta