(Iwoelbern - Public domain)
In navolging van het vorige artikel gaat het vandaag over hitte en huisdieren. Want ook veel dieren kunnen last ondervinden van teveel zon en te hoge temperaturen. We moeten onze huisdieren daarom extra goed in de gaten houden tijdens hitte. Een beknopt overzicht:
- katten - katten hebben in tegenstelling tot mensen zeer weinig zweetklieren en kunnen daardoor zeer moeilijk zweten bij warmte. De enige zweetklieren bij katten zijn te vinden in hun voetkussens en zweten dus tijdens het lopen. Wordt het al snel warmer buiten, dan kunnen ze niet meer zweten net zoals mensen. Bovendien kunnen hun voetkussen eenvoudig verbranden op hete straten en tegels. Hou ze dus binnen op het moment dat het buiten warmer wordt dan 30 graden (de temperatuur op de tegels is op dat moment al boven de 55 graden in de zon).
Geef ze wat vaker schoon drinkwater op een zonnige dag en zorg ook dat je ziet dat ze goed blijven drinken. Sommige katten zijn ook dol op een waterijsje! - honden - honden hebben geen zweetklieren. Ze kunnen hun overtollige lichaamswarmte alleen kwijt via hun voetkussens en door te hijgen. Net als bij katten houd je het beste je hond binnen bij 30 graden of hoger buiten. Ook vers drinkwater, en zorg dat je ziet dat ze drinken voorkomt veel problemen. Ook honden kunnen hun voetkussen snel verbranden aan de straat!
- konijnen - konijnen kunnen ook niet zweten zoals mensen. De lichaamswarmte verlaat hen voornamelijk via de oren en door snel te hijgen. Door hun dikke vacht is het voor hen nog sneller te heet, dus zorg voor voldoende schaduw en een koel hok, binnen of buiten. Zorg voor voldoende drinkwater, en daarnaast kun je lege waterflesjes vullen met kraanwater en deze invriezen. Leg regelmatig zo'n bevroren flesjes in hun hok, zodat ze er tegenaan kunnen liggen om af te koelen. Ze vinden het heerlijk!
- overige binnenhuisdieren - zet hun kooi of hoek uit direct zonlicht. Maak schaduw door de gordijnen te sluiten of het hok af te dekken. Zet nooit een directe ventilator op hen gericht; dit kan allerlei narigheden veroorzaken. De kamer indirect ventileren of koelen kan geen kwaad. Zorg ook voor voldoende drinkwater.
Wat te doen bij oververhitting van een huisdier?
Mocht je merken dat een dier in nood komt door oververhitting? Neem dan direct actie!
- Haal een dier direct uit de verhitte omgeving. Tik desnoods een ruit in als het moet.
- Koelen, koelen en nog eens koelen. Maak een t-shirt, laken of doek nat en leg dit over het dier en het voorhoofd.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de schaduw, hou omstanders op minstens een halve meter afstand en laat het dier minimaal 10 minuten bijkomen.
- Zorg dat het dier drinkt, maar niet té veel! Een paar slokken met tussenpozen van enkele minuten is voldoende.
- Stel het dier gerust. Aai het en spreek het zachtjes toe. Zorg dat het afkoelt en controleer ook de voetkussens. Koel deze ook met koud water af.
- Bel in urgente gevallen daarnaast direct de politie: 0900-8844 en de dierenambulance: 144.
Voor overige dieren (buitendieren, paarden, koeien, schapen enzovoorts) geldt dat je in een weiland een plek voor schaduw moet kunnen zien, en een drinkplek die water bevat. Voor dieren in de sloot bel je direct 144, want veel dieren kunnen niet zwemmen of zelfstandig uit een sloot kruipen.
Dus ga je erop uit tijdens een hete dag? Let dan goed op de dieren om je heen; niet alleen die van jezelf, maar ook juist op die van anderen. Een echte dierenvriend helpt tenslotte élk dier.