De Neergang Der Beschavingen

Thomas Cole - The Course Of Empire Destruction, 1836

We vinden onszelf zo modern tegenwoordig, beschaafd, levend in welvaart en voorspoed. Maar is dat wel zo? Hebben we geleerd van het verleden en onszelf en de mensheid als geheel verbeterd, of leven we gehersenspoeld en met oogkleppen op, terend op gedachten uit het verleden? Laten we eens wat dieper kijken. Een samenleving die niets heeft geleerd van het verleden, staat een herhaling van de geschiedenis te wachten tenslotte...

De moderne mens (ca. 50.000 jaar geleden tot ca. 12.000 jaar geleden) was een mens van stammen. De mens leefde in grotten, holen in de grond, en trok nomadisch rond in een gebied. Deze mensen leefden in groepen, aten bessen en zaden, konden speervissen en vocht tegen andere groepen die het onderweg tegenkwam. De mens ontdekte het vuur en ontdekte dat boomstammen konden drijven. Deze mens was de eerste moderne mens die kunst maakte als wandbeschilderingen. Het waren ontdekkers, jagers en strijders, maar ook kunstenaars en uitvinders.

Langzaam maar zeker leerden deze mensen om ook in gemeenschappen samen te leven en het land te bewerken. Dit tijdperk (van ca. 12.000 jaar geleden tot ca. 5.000 jaar geleden) noemen we voor het gemak even De Eerste Oudheid. Deze mensen hoefden niet langer als nomaden in grotten te leven, hadden vlees aan hun dieet toegevoegd en begonnen het land te bewerken. De eerste groep moderne mensen maakten hier geen kans tegen en langzaam maar zeker stierven zij uit en werden vervangen door De Eerste Oudheid. Deze groep mensen droeg kleding, leerde handelen, vond geschreven taal uit, en leerde metaal te bewerken. De cultuur werd verder verrijkt en hier zijn de eerste sporen van een moderne samenleving terug te vinden. Deze groep had zichzelf en de samenleving verbeterd en getild naar een hoger niveau, hoewel oorlog bleef.

Het der de tijdperk wat aanbrak was dat van De Moderne Oudheid (van ca. 5.000 jaar geleden tot ca. het jaar 1.000). Enkele regio's op de planeet hadden zich verrijkt door handel en uitwisseling van cultuur. De wapens werden verbeterd, de eerste leger eenheden ontstonden, het tijdperk van de scheepvaart brak aan en in het huidige China, het huidige Iran en het huidige Midden-Oosten, maar ook Zuid-Europa ontstonden rijke en machtige culturen die enorm in omvang en wijsheid waren, alsmede zeer kundig op diverse vlakken. De eerste regeringen ontstonden, politici die met elkaar debatteerden, geleerden die de eerste stappen van de moderne wetenschap bodem gaven en bibliotheken vol met boeken, verhalen, recepten en wie weet wat nog meer. Dit tijdperk kan gezien worden als Het Gouden Tijdperk van de moderne mens. Hoewel oorlog bleef.

Iedereen kent wel wat er met de bibliotheek van Alexandrië en haar laatste hoedster Hypatia is gebeurd. Opgezweept door een maniakaal leiderschap is de bibliotheek verwoest, Hypatia vermoord en ontelbare rollen met kennis voorgoed verloren gegaan in de brand. Wat hadden we allemaal nog kunnen weten of leren? Ook Rome's laatste keizer Nero bleek een maniak, waarbij uiteindelijk ook die hele stad in brand stond en het Romeinse Rijk ten val viel. Naast kennis, cultuur en bouwkunde ontstond hier ook het moderne geldsysteem, het bouwen van stenen wegen en bruggen, huisadressen en huisnummers, achternamen, de proto-hamburger en riolering zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Hoewel oorlog bleef.

Dan kijken van naar de periode van het jaar 1.000 tot en met ca. 1700. Een tijd waarin Vikingen de oceanen overstaken en veroverden, een tijd van de Middeleeuwen en de Pest, een tijd waarin in Zuid-Amerika verschillende stammen als de Azteken, Tolteken en Maya's hun cultuur lieten floreren, maar door extreme bevolkingsgroei en monoculturen gecombineerd met bezoekers en veroveraars uit Europa hun dood massaal vonden. Een tijd van opkomende religie via de Katholieke Kerk, maar ook van kunstenaars en uitvinders als Michaelangelo of Leonardo Da Vinci. De tijd van de allereerste machines, medicijnen, meesterwerken, een Gouden Eeuw en boekdrukkunst. Hoewel oorlog bleef.

En dan kijken we naar de huidige moderne tijd. Een tijd vol welvaart en ontdekkingen. We zijn naar de maan gereisd met ruimtevaart en hebben ruimtesondes voorbij ons zonnestelsel de oneindige ruimte ingestuurd met een boodschap. We hebben magnetrons, laserstralen (in onze dvd-spelers bijvoorbeeld), wi-fi, lidar, satellieten, het internet, auto's, vliegtuigen, enzvoorts. We hebben de wetenschap zien groeien met Albert Einstein en Stephen Hawking. We hebben een Algemene Relativiteitstheorie en een kwantumtheorie, we hebben hadron colliders, tokamaks en kunstmatige intelligentie. Hoewel oorlog blijft.

Naast het feit dat de mens en de mensheid in die tienduizenden jaren gezonder en ouder wordt per mensenleven, en in relatieve welvaart en relatieve veiligheid leven, hebben we de planeet bijna onherstelbaar gewijzigd, vervuild en we kunnen hem vele malen totaal vernietigen. Naast kunst, cultuur en wetenschap is het oorlogsarsenaal eveneens gegroeid. Op dat gebied hebben we nog steeds niets geleerd ten opzichte van onze voorouders in hun grotten zo'n 50.000 jaar geleden. Het kopen van een wapen is doodeenvoudig en het gebruik er van ook. 

Elke beschaving vóór ons raakte in verval door verschillende redenen, maar elke beschaving viel uit elkaar mét oorlog, om de resterende middelen. Of het nu voedsel, drinkwater, landbouwgrond of iets anders was. Eveneens opvallend is dat het eerste wat ten val komt, de kunst en cultuur van een samenleving is. Dit wordt vernield, niet om strategische redenen, maar uit bijgeloof, onderdrukking door een andere stam, of omdat men de waarde er niet langer van in ziet. We zagen het recent nog bij de oorlog in Irak, de oorlog in Iran en de oorlog in Afghanistan, waarbij musea en kunst- en bouwwerken het doel zijn van vernieling en vernietiging. Kunst en kennis worden waardeloos.

Wat zien we recentelijk sinds een paar weken? De stam rechts op de planeet wordt geleid door een 79-jarige man, die zijn eigen bevolking voor wereldhandel en dominatie in een race naar de bodem, dakloos, financieel uitgeput en zonder voedsel met loze kreten probeert te wijzen op een vijand. De stam links op de planeet wordt geleid door een 69-jarige man, die zijn eigen bevolking voor wereldhandel en dominatie in een race naar de bodem, dakloos, financieel uitgeput en zonder voedsel met loze kreten probeert te wijzen op een vijand. De stam in het midden op de planeet probeert ondertussen de vrede te bewaren door vluchtelingen onderdak, veiligheid en voedsel te bieden, terwijl ze de stam links proberen te straffen, omdat die zonder enige noodzaak of aanleiding een ander land binnenviel en probeert te veroveren en de mensen er te vermoorden.

Ook hier worden kunst en kennis vernietigd: kerken, theaters, scholen en bibliotheken zijn een dagelijks doelwit van dit geweld. En ook bij ons zien we al de eerste signalen van een neergang in de beschaving. Goederen worden een veelvoud in prijs qua energie, brandstoffen en voedsel, terwijl we onze kunst en cultuur (boeken, cd's en dvd's) voor een paar eurocent aanbieden op marktplaatsen. Ook onze eigen beschaving is dun en kwetsbaar en de vrede fragiel als een dun laagje vernis. Ook hier vechten we als het moet letterlijk over een fles zonnebloemolie in de supermarkt, ook hier wordt er in paniek gehamsterd. Ook dit tijdperk van moderne beschaving loopt op zijn einde, en er zal een nieuw tijdperk aanbreken, mét of zónder mensheid. Hoewel oorlog blijft.

Laten we hopen dat de Nieuwe Wereld er eerlijker en beter gaat uitzien. Een veilige wereld voor élke wereldburger, een zicht op één planeet met één volk, waarin we weer leren dat ieder mens uniek is en dat ieder wezen een verrijking is van die mensheid, dat we gezamenlijk aan doelen kunnen werken en kunnen bouwen, dat er vrede, veiligheid, voedsel en drinkwater, woonruimte en energie beschikbaar is voor ieder mens en dat we weer kunnen gaan nadenken over wié we zijn, waarom we zijn, en wat we willen doen zolang we hier zijn. Oorlog, stammen en bijgeloof horen hier geen rol meer in te spelen, wetenschap, cultuur en kunst des te meer. Laten we het ditmaal goéd doen met een Nieuwe Beschaving.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta