Het is donderdag 27 april 2023, 's ochtends om 07:30 uur. Het is zonnig en ik haast me ongeschoren de trap af om vandaag hét weer te mogen doen: de Nederlandse vlag met oranje wimpel uithangen. Het is vandaag Koningsdag in Nederland, voor de tiende keer deze eeuw. Wát betekent het precies, waar komt het vandaan, wat is er veranderd en welke waarde heeft het vandaag de dag? Laten we eens kijken...
Op 31 augustus 1885 werd ter gelegenheid van prinses Wilhelmina haar vijfde verjaardag voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag is de voorloper geweest van Koninginnedag en tegenwoordig Koningsdag, en is in het leven geroepen door de liberalen, die er de nationale eenheid in het land mee wilde benadrukken. In 1891 werd de allereerste echte Koninginnedag gevierd met koningin Wilhelmina en was de traditie daarmee gezet op de jaarlijkse datum van 31 augustus.
Ná de Tweede Wereldoorlog zette koningin Juliana deze traditie mét bijbehorend volksfeest voort op haar eigen verjaardag, namelijk 30 april. Dat zou zo blijven tot en met 1980, waarbij vanaf de jaren '50 het jaarlijkse bloemendefilé langs de deuren van paleis Soestdijk nog bij velen in het geheugen gegrift staat. Als koningin Beatrix aantreedt, behoudt zij de datum van 30 april, maar kiest er voor om bij het volk langs te gaan op deze dag en verandert het defilé in een flitsbezoek met familieleden, telkens in twee verschillende gemeenten.
Deze gemeenten doen hun best om de koninklijke familie zo goed en rustig mogelijk te vermaken met plaatselijke folklore, zang, dans, theater en volksspelen. Ook de commercie drukt door en wordt het begrip van een kleedjesmarkt voor kinderen opgeschaald naar lokale vrijmarkten op deze dag, waarbij iedere burger zonder vergunning mag verkopen op straat.
Vanaf 2014 vieren we Koningsdag in Nederland, na het aantreden van koning Willem-Alexander als regerend vorst. Zijn verjaardag vieren we - net als Koningsdag - op 27 april elk jaar. De vrijmarkten en de flitsbezoeken aan enkele gemeenten zijn gebleven.
Van huis uit waren en zijn wij altijd Oranjegezind geweest. Ik herinner mij naast de uitjes met mijn grootmoeder ook de vele plakboeken en schriften die ik had gemaakt over elk stukje nieuws wat ik kon bemachtigen uit de tijdschriften over ons Koningshuis, aangevuld met eigen tekeningen en materiaal. De collectie tot mijn tienerjaren was best groot, vond ik zelf. Ook werd er trouw naar de live televisie uitzending gekeken op die dag, om te kunnen genieten: in de 70's van het defilé in Soestdijk, en later van de rondreis tijdens de flitsbezoeken. Het blijft een mooie demonstratie naar de rest van de wereld hoé vrijheid werklelijk kan zijn, en hoé gewone burgers oog in oog met ons vorstenhuis kunnen komen te staan, soms zelfs een begroeting of een handdruk (of selfie) uitwisselend. De democratie op zijn best tijdens een nationaal feest.
We horen echter het laatste decennium andere geluiden. Radicale geluiden. Liberalen die van het Koningshuis af willen en van Nederland een staat willen maken met een gekozen president. Geen macht meer naar het koningshuis, geen geld meer naar de leden ervan. We leven in een tijd dat Nederlandse vlaggen massaal ondersteboven worden gehangen en dat extreem rechts steeds meer voet aan wal krijgt in politiek Den Haag, met steeds meer versplinterde partijen en éénzetel-leden. Dit ondergraaft de democratie en beschadigt deze zelfs. Dat moeten we niet willen.
Het is juist ons Koningshuis wat zorgt voor succesvolle handelsmissies wereldwijd, waardoor multinationals en start-ups zich hier willen vestigen, wat goed is voor de werkgelegenheid en welvaart. Studiemogelijkheden, nieuwe technologieën ontwikkelen, een zeer moderne en diverse industrie, een 24-uurs economie, meertaligheid van de bevolking, het eigen ondernemerschap, de beste infrastructuur; dit zijn slechts voorbeelden van waarin Nederland uitblinkt en waardoor onze koning met zakenrelaties succesvol Nederland onder de aandacht brengt in de wereld en waardoor de welvaart in Nederland zo hoog is, vergeleken met andere landen. Nederland is een stabiel land in meerdere opzichten, en dat oogst bewondering internationaal.
Onze koningin is een geweldig pleitster voor het opzetten van microkredieten in arme landen, zodat daar op lokaal niveau ook de welvaart van gezinnen, families en buurten naar een hoger niveau kan worden getild. Door dáár te helpen, zullen er minder vluchtelingen onze kant opkomen. En in een tijd van klimaatveranderingen, oorlogen en een pandemie, is dat des te belangrijker geworden. Naast de cruciale plaatsing van zonnepanelen op industriële schaal in landen rond de evenaar, en het geautomatiseerd planten van 1 miljard bomen per jaar door drones, houdt de grond het water vast, groeien er bomen voor voedsel en schaduw, keren insecten vogels en andere dieren terug en kan de opgewekte energie als afbetaling gelden op de investeringen. Samen op naar een betere en gezondere wereld is de oplossing.
Onze toekomstige koningin Amalia wordt door extremisten bedreigd om wie zij is; het is te gek voor woorden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons koningshuis met de Oranjes nog heel lang tot onze vorsten gerekend gaan worden, dat Koningsdag (en later weer Koninginnedag) nog héél lang gevierd gaan worden en dat Nederland met koningshuis en democratie zoals wij die kennen, nog heel lang tot voorbeeld voor de rest van de wereld blijven dienen.
We hebben een geweldig vorstenhuis, vol moderne en ook benaderbare personen, sympathiek van aard, en altijd aanwezig als er een ramp is uitgebroken. Laat hen het beetje privacy wat zij hebben (een eigen bos bijvoorbeeld) hen ook van harte gegund zijn. Zij offeren dit allemaal op ten gunste van een publiek leven, en de vele, vele protocollen en missies die daarmee gepaard gaan. Laten we leven in een vredige en stabiele democratie, met plek voor iedereen, en laten we accepteren dat we allemaal anders zijn, en dit gezamenlijk vieren op Koningsdag. Leve de Koning!! Hoera, hoera, hoera.