Het is: .

Sociale Media Vóór Social Media

Social media. Tegenwoordig weet elk kind wat het inhoudt en groeien we op in een maatschappij vol mobile communicatie. Apps kunnen geweldig zijn in het delen van informatie. Maar zijn ze uniek te noemen? Is dit daadwerkelijk de eerste generatie met social media? Laten we eens een duikje nemen in het verleden...

We weten van de Grieken uit de Oudheid dat zij dol waren op debat en toneel. Het debat is natuurlijk al de eerste vorm van social media, waar een publiek kon meepraten op de achtergrond met de debatvoerders en geleerden van die tijd. Op het toneel werden naast werken ook actualiteiten gespeeld, zodat het toegestroomde publiek in een amfitheater meteen op de hoogte was van belangrijke zaken.

Later, in de Middeleeuwen, kwamen de kerk, de veebeurs, en later ook de paardenrennen, het terraszitten en de verjaardagen erbij als vorm van sociale media. Ook hier werden nieuws en meningen gedeeld en dat kon er soms heftig aan toe gaan.

Dan komt de boekdruktechniek erbij kijken en komen we aan in het tijdperk van pamfletten en aanplakbiljetten. Op het werk en op school is het prikbord ook een vorm van sociale media, en thuis hebben we de krant en tijdschriften niet te vergeten. Bij de laatste twee deelde je dan je mening door een brief op te sturen naar de redactie, waarna het in een volgend nummer werd geplaatst als opiniestuk.

Met de opkomst van de elektronica nemen de eerste moderne vormen van social media zich aan. De 27 MC zendbak is een moderne vorm van sociale media in de directe omgeving en iedereen kan meedoen. 15 jaar later is daar de computer met internetverbinding en het forum is dé plek om je sociaal bezig te houden met één of meerdere onderwerpen. Niet veel later verandert het forum in een live chatroom en zodra de mobiele telefoon verschijnt kunnen we smssen en niet veel later ook met apps sociaal bezig zijn.

Sociale media is al zo oud als de moderne mensheid. Het verandert van vorm, wijze en omvang. We kunnen niet direct met iemand aan de andere kant van de wereld communiceren en nog nooit in de wereldgeschiedenis hebben zoveel mensen met elkaar in contact gestaan als nu. De mogelijkheden zijn ongekend.

Wat dit betekent voor de toekomst? Op korte termijn interplanetaire communicatie met mensen op de maan (ca. 10 seconden vertraging) en later ook Mars (ca. 20 minuten vertraging). Nog wat later richting de manen van Jupiter en uiteindelijk ook naar Pluto, middels li-fi verbindingen. Maar daar zal het niet gaan stoppen. Met nieuw te ontwikkelen technologiën als quantumcommunicatie zal interstellaire communicatie ook mogelijk worden en wie weet? Wellicht dat in een verre, verre toekomst zelfs interdimensionale communicatie mogelijk zal worden.

Hoe dan ook: social media is van alle tijden, en mensen (en hun nageslacht) zullen altijd iets te delen hebben in gespreksvorm, waar het ook over mag gaan...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta