Het is: .

De Nederlandse Vlag

De Nederlandse vlag. Onze gezamenlijke driekleur. Het rood, wit en blauw. Een vlag die veel betekent en veel inhoud. Deze vlag staat symbool voor zoveel dingen. Een vlag die met grote trots gedragen mag worden. Een vlag met een rijke geschiedenis. Ook wij gebruiken de Nederlandse vlag thuis. Maar even een korte geschiedenis over die vlag van Nederland:

al sinds begin jaren 1400 is er een driekleur in gebruik, voor wat tegenwoordig officieel Het Koninkrijk Der Nederlanden heet. Een aangekocht statiekleed voor Graaf Willem VI van Holland vormde de basis in 1409. Later werd ook de Prinsenvlag gebruikt in VOC-tijden, en de Bataafse vlag rond het jaartal 1800 was eveneens een driekleurige vlag. Vanaf 1813, na de Franse overwinning ging Nederland zijn huidige vlag voeren met de kleuren helder vermiljoen rood, wit en kobaltblauw, in een verhouding 3:2 qua lengte en breedte.

Die kleuren gingen in VOC-tijd de gehele wereld over en waren destijds in 80% van de wereld gezet en bekend. Zij stonden voor het "bloed, zweet en tranen" waarmee het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan, symbool voor de kleuren rood, wit en blauw. En Nederlanders hébben veel moeten strijden voor hun land. Tegen de Spanjaarden en het Briels Verzet in 1572.

Tegen de Engelsen en hun Eerste Engelse Zeeoorlog in 1652. Tegen de Fransen en hun Eerste Franse Keizerrijk in 1810. Tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. En tegenwoordig op de vele vredesmissies, solo of in gezamenlijk meerlanden verbond. Voor die vlag is gevochten, gestreden en zijn er ontelbare levens gelaten. Allemaal zodat wij in vrede en voorspoed kunnen leven. We hebben land uit water moeten inpolderen om Nederland Nederland te laten worden en zijn. Elke centimeter is in kaart gebracht.

En dan het vlaggebruik van Nederland. Niet te onderschatten en vol tradities en protocollen. Officieel mag er gevlagd worden bij belangrijke dagen zoals Koninklijke verjaardagen (dan mag er ook een oranje wimpel boven gevoerd worden), feestdagen zoals 5 mei, of halfstok op een rouwdag en herdenkingsdag als 4 mei. Maar we vlaggen nog veel meer dan dat. Wat te denken van de scholier die slaagt voor het examen en de schooltas samen met de vlag in stok hangt? 

Of tijdens Olympische of voetbalwedstrijden? Vlaggendragers die vol trots hún land (óns land) vertegenwoordigen? Fans die hem ophangen, vaak met de gemeenteplaats erop gezet. Of prikkertjes tijdens een cocktail of feestje met een Nederlandse vlag? Als tijdens een bouwproject het hoogste punt wordt bereikt, gaat de vlag er ook op. Precies. Die vlag staat inhoudelijk voor nogal wat. We houden van ons Nederland. Het is ook een mooi land en een vrij land waar veel kan en mag.

Zelfs toen Rusland na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1993 officieel zijn eigen vlag aan de wereld presenteerde, was deze gebaseerd op onze Nederlandse driekleur, die men al 400 jaar innig bewonderde.

En dan zien we opeens in juli 2022 de boze boeren die hun ludieke acties aanscherpen met een onrechtmatig en respectloos gebruik van de Nederlandse vlag. Hij wordt ondersteboven gehangen in stok. Aan gebouwen, op voertuigen. Als protest op de overheidsregels. Laat dat even inwerken...

Met deze actie toont men respectloosheid voor Nederland als land. Respectloos naar al die overleden soldaten, verzetsstrijders en andere helden, die hun leven gaven voor dit vrije Nederland en diegenen die het nog steeds in de wereld verdedigen. Respectloos naar een vlag vol rijke tradities. Respectloos naar het Koningshuis. Respectloos naar ons beroepsleger. Respectloos naar de Nederlandse bevolking. Onacceptabel.

Laat ik zeggen dat ik de boeren stuk voor stuk respecteer en begrijp; ikzelf kom ook uit een familie met veel boerderijen van oorsprong. De onvrede is groot, het gevoel van machteloosheid nog groter. Boeren voelen zich letterlijk bedreigd door hun overheid. Maar dit is niet de manier om actie te voeren met het misbruik van de Nederlandse vlag; dit zal eerder averechts werken en de steun en het begrip zal alleen maar afbrokkelen.

Ik hou van Nederland en de Nederlandse vlag. We hebben een mooi land, op vrije democratie met recht op protesteren en het uiten van de eigen mening; onze Grondwet is er eentje om trots op te zijn, omdat er juist zoveel rechten in zijn vastgelegd. Ik hou van mijn land, niet persé van mijn overheid. Als ik niet blij ben als burger van uitgevoerd overheidsbeleid door een partij waar ik op stem, dan stem ik de volgende verkiezingen op een andere partij. Zo gaat dat in een vrije democratie die Nederland nog steeds is.

Politiek leiders en partijen die komen en gaan, maar Nederland zal blijven bestaan. En dan nog even dit: als je ontevreden bent over de politiek in Nederland als agrariër, waarom laat je je dan door een politieke partij leiden in een opgejut verzet? Linkse of rechtse politiek; je laat je emoties dan leiden door hetzelfde systeem, wat je wilt veranderen.

Protesteren? Ja! Dat is je recht en daar hebben veel burgers begrip voor. Ludieke acties? Op zijn tijd zijn ze effectief, maar het moet ludiek blijven. Kijk naar Extinction Rebellion in Nederland. Zij pakken het aan door de wegen rondom en in Den Haag te blokkeren, daar waar onze overheid zetelt. Dáár moet het effect van acties binnenkomen tenslotte, wil je verandering zien.

Ook de bankkantoren werden bezet door hen. Wederom een voorbeeld van correct protestrecht, omdat zij naast 'foute' investeringen ook geen nieuwe leningen meer aan de boeren verstrekken om dit nieuwe milieubeleid te financiëren of te ondersteunen. Nogmaals: een boer wil alleen maar boeren en is daar de beste ter wereld in. Dat is een feit. En de boer wil ook in Nederland blijven boeren in de toekomst. Dat is ook een feit.

Ga daarom dié discussies aan met de juiste overheden en instanties, maar stop met het respectloze ondersteboven voeren van onze gezamenlijke Nederlandse vlag. Stop daarmee.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta