Het is: .

Internet 4.0 Als Sociaal Web

(BalticServers.com - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Hoewel de komst van Internet 4.0 al enige tijd wordt voorbereid in alle fasen, kunnen we daarmee het internetgebruik wellicht ook enigszins verbeteren. Een korte uitleg:

Internet 4.0 wordt ook wel symbiotisch internet genoemd, als zijnde de wisselwerking tussen mens en machine die centraal komt te staan. Waar bij Internet 3.0 zoveel mogelijk machines en apparatuur werd verbonden met het bestaande internet, zal Internet 4.0 radicaal anders zijn in functie en gebruik.

Om te beginnen zal het gebruik en de bediening van machines op afstand een stuk vereenvoudigen, zoals we nu gewend zijn aan het bedienen van apps op onze telefoon. Onvoorstelbaar 20 jaar geleden, maar inmiddels realiteit. Inmiddels zijn de eerste wasmachines, drogers en koffiezetapparaten al aangesloten op het internet. Fabrikanten kunnen moeiteloos het gebruik (én misbruik) van hun machines op afstand uitlezen, net zoals de energiemaatschappijen dit ook doen in Nederland.

Maar internet 4.0 gaat een stuk verder, omdat het huidige internet technologisch maar ook sociaal gezien aan zijn grenzen zit. Waar nu elke computer, laptop of mobieltje zijn eigen operating system heeft, met eigen software en apps, en een eigen internetverbinding, daar is dit in de nabije toekomst anders. Het internet zélf wordt het operating system, vloeiend over alle apparaten die er op aangesloten zijn.

Jouw computer, laptop en mobieltje zijn in de toekomst slechts terminals van waaruit je middels apps op het internet gaat. Dit heeft een groot bijkomend voordeel op sociaal gebied: hackers, phisers, piraten en groomers (loverboys) hebben núl kans meer om te kwetsen, af te persen, op te lichten of te stelen. Internet 4.0 is namelijk super-encrypted, zodat alleen de verzender en de ontvanger de informatie onversleuteld kunnen sturen en lezen. Phising emails werken niet langer, door de versleuteling kan er niet langer gehackt worden (hacken zou miljoenen tot miljarden jaren duren om bij de informatie te kunnen komen), piraterij is met één muisklik onmogelijk gemaakt en kunstmatige intelligentie in combinatie met een supercomputer maakt dat élk bericht, email, sms of handeling op internet wordt gefilterd.

Internet 4.0 wordt namelijk sociaal gecontroleerd door computers en het internet (operating system) zélf. Wel voorzie ik dat per regio in de wereld, of op wereldniveau, er een speciaal Ministerie van Internetzaken wordt opgezet, waarbij de sociale score van elke burger door een computersysteem wordt genoteerd en waar overtredingen op internetgebied worden geregistreerd. Zo worden kinderen beschermd tegen pesten, kwetsende opmerkingen, volwassen content, enzovoorts. Maar ook volwassen burgers worden digitaal beschermd tegen oplichters, hackers, diefstal, of persoonlijke wraakacties zoals het plaatsen van foto's video's of informatie door een ex-relatie of een ex-collega.

Bij overtreding zou dit Ministerie (het computersysteem) dan letterlijk je internetverbinding op al je apparaten (computer, laptop, mobieltje, televisie) kunnen verbreken voor bepaalde of onbepaalde tijd, waarbij je sociale creditscore ook nog eens wordt aangepast. Deze sociale creditscore zal steeds belangrijker worden in de maatschappij, en zal mede bepalend zijn voor de hoogte van je huur, de aanvraag van een uitkering of toeslag, het vinden van een geschikte baan, de prijs van je hotelboeking, je autoverzekering, enzovoorts.

Mensen die het internet nú op een normale manier gebruiken (lezen van informatie, surfen, een aankoop doen of een spelletje spelen), zullen in de toekomst ook nergens last van hebben; voor hen draait de wereld gewoon verder met meer gebruikersgemak en internetverbinding overal en altijd in de wereld. Maar zij die opzettelijk kwaad in de zin hebben (pesten, wet overtreden, criminaliteit en misdaad, enzovoorts) zullen in de toekomst eerst wel eens nadenken wat ze willen bereiken.

Élke interactie op Internet 4.0 zal worden vastgelegd en door kunstmatige intelligentie worden beoordeeld, er je sociale creditscore mee wijzigen (positief of negatief), en er desnoods melding van maken bij de juiste instanties, allemaal in een fractie van een seconde. Zijn we dan aanbeland in George Orwell's '1984' dystopie? Alléén voor hen die kwaads in de zin hebben; voor het overgrote deel van de mensheid zal Internet 4.0 alleen maar meer gemak gaan bieden, en gekoppeld aan een sociale creditscore het dagelijks leven zelfs goedkoper maken, met meer tijd voor leuks. Vrijheid van meningsuiting zal altijd mogelijk blijven, maar zónder opzettelijk aan te zetten tot haat, geweld of discriminatie.

Tijden veranderen en het internet verandert mee. In 2023 heb je nog geen idee hoe het leven in 2040 zal zijn op het gebied van computers, laptops, mobieltjes, het internet én... de samenleving als geheel.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta