Gasvrij Leven

(BogTar201213 - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Het is 24 juni 2024. Wij hebben geluk, vinden we zelf. Onze woonwijk met 151 eengezinswoningen is klimaatbestendig gemaakt. Een nieuwe voordeur, overal nieuwe raam- en deurrubbers, overal 3-laags HR+++ glas, de gasboiler er uit en een elektrische 240 liter boiler er in, de oude afzuiginstallatie er uit en een warmteterugwin installatie er in, een warmtepomp boven op het dak, nieuw schilderwerk en nieuw isolatie achter de houten gevelbekleding buiten, en een verdubbeling aan zonnepanelen op het dak samen met de nieuwe omvormer zijn de voornaamste zaken die werden uitgevoerd. Ook de stoppenkast is flink uitgebreid met nieuwe groepen.

Het is 3 weken hard werken voor alle betrokkenen, maar dan heb je ook wat. Maar het allerbelangrijkste is dat we volledig van het aardgas af zijn. Het gasfornuis verkocht, de aansluiting in de keuken afgeplugd, en de leidingen helemaal verwijderd. De gasmeter wordt binnenkort ook verwijderd door de beheerder. We zijn nu trotse eigenaar van een nieuwe circulaire afzuigkap, een inductie kookplaat en een nieuwe pannenset.  En we zijn klaar voor de toekomst.

Naast het feit dat we 's winters amper nog elektriciteit zullen gaan afnemen om te verwarmen, zijn het vooral de voordelen van gasvrij wonen die al direct merkbaar zijn op een positieve manier. We zijn niet langer afhankelijk van Russisch gas, schommelingen in de prijs, prijsverhogingen, en de natuur is er bij gebaat. Dat gekoppeld  met de afkoppeling van het gas van de woning, scheelt dit ook nog eens in belastingen en transportkosten. Het voordeel? Ons maandelijks voorschot aan het energiebedrijf is direct al gezakt van 168 euro per maand mét gas, naar 28 euro per maand zónder gas.

Maar omdat onze zonnepanelen zijn uitgebreid en de capaciteit is verdubbeld, zullen we ongeveer gaan uitkomen op een werkelijk verbruik van iets meer dan 4 euro per maand hebben we uitgerekend. Het mag ook wel eens een keer meezitten. Ons vervoer is al enkele jaren volledig elektrisch, dus thuis tanken via het stopcontact is voor ons heel normaal en erg goedkoop. We rijden in principe gratis.

Omdat we in de zomermaanden natuurlijk méér zonuren hebben, wekken we 's zomers ook veel meer elektriciteit op; meer dan we zelf benutten. Om die extra hoeveelheid zelf voor later te bewaren, zijn we ons op dit moment aan het verdiepen in de mogelijkheden van een solar generator en/of een accu wall. De een is mobiel, de ander vast. En de prijzen schommelen tussen de 1.500 en 3.500 euro. 

Nu we volledig "electrified" zijn, iets waar we al jaren achter stonden, zién en merken we al direct de vele voordelen. In de portemonnee, voor het klimaat, en om niet langer afhankelijk te zijn van andere landen als het gaat om zorgeloos wonen en rijden. Natuurlijk zijn er voor héél Nederland nog een flink aantal hordes te nemen in politiek Den Haag, zoals het uitbreiden van capaciteit van het stroomnet, de bouw van batterijparken voor opslag van overproductie van stroom in de zomer, en het plaatsen van extra transformatorhuisjes in de wijken, maar anno 2024 begint Nederland in de praktijk niet alleen zelfstandig te worden qua energieproductie en -transitie van olie, kolen en gas naar elektriciteit en mogelijk nog wat extra kernenergie, maar we zijn inmiddels 's werelds grootste importeur van zonnepanelen. En dat is niet voor niets.

De toekomstige plannen voor Nederland en Europa op het gebied van energietransitie en energieproductie op de korte, middellange en lange termijn zijn groots en kunnen alleen succesvol worden uitgevoerd middels Europese visie en samenwerking. Europa laat zien dat het zich niet laat chanteren op het gebied van energie, grondgebied, veiligheid en andere zaken. Gasvrij leven zal de norm gaan worden voor de meeste inwoners, met elektriciteit voor een vaste prijs per maand, net zoals we nu onbeperkt internet voor een vast bedrag per maand kennen.

In 2004 werd mijn oude woningcomplex in een Rotterdamse wijk gesloopt. In de kelder had ik nog een bakstenen kolenkit zitten, uit vervlogen tijden. Zelf heb ik nooit de kolentijd meegemaakt, gelukkig maar. Maar nu is er wederom een tijdperk wat is afgesloten, na hout, plaggen, kolen is het nu het aardgas wat verleden tijd wordt. En dat is prima, voor iedereen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta