De Aarde Warmt Nóg Sneller Op Dan Verwacht

Vandaag verscheen er weer een rapport met opnieuw alarmerende berichten over het globale klimaat. Hoewel er internationaal was afgesproken om de globale temperatuur niet méér dan 1,5 graden celcius te laten stijgen tot en met het jaar 2100, ten opzichte van de jaren '90, blijkt dat we die anderhalve graag al binnen een jaar of 5 zullen hebben bereikt. Dat is niet alleen onverwacht slecht nieuws, maar rampzalig nieuws.

In het kort betekent dit dat binnen nu en 2040 grote delen van de Aarde onbewoonbaar zullen zijn, de verwoestijning verder versneld zal groeien, de zeespiegel nog verder en sneller gaat stijgen, de perioden van langdurige droogte zullen toenemen en de weersverwachtingen nog extremer zullen gaan worden. Nederland zal voor tweederde onder water verdwijnen vóór het einde van deze eeuw. Dat is een feit, geen opinie.

Voedsel, drinkwater en leefruimte zullen in toenemende mate schaarser worden. Nú al is een land als Sri Lanka geheel failliet: het land kan de internationale leningen niet langer aflossen, de eigen munteenheid de Sri Lankaanse Rupee wordt per dag zo'n 2% minder waard, er is door het droge en hete klimaat deze zomer daar een volledig mislukte oogst waardoor er geen eten is, de politieke leiders stappen keer op keer op en is er feitelijk geen overheid meer en door de snel stijgende zeespiegel is erosie van de kustlijnen van het eiland al een dreiging op zich. 

Het land is gedoemd, en de 22 miljoen inwoners zullen uiteindelijk elders onderdak moeten gaan zoeken door bij andere landen te gaan wonen. Een volksverhuizing die op zich laat wachten, met meer ellende in het vooruizicht, want niemand zit op 22 miljoen extra monden te wachten die ook gekleed, gevoed en gehuisvest moeten worden. Oorlogen door volksverhuizingen in verband met klimaatveranderingen zullen het gevolg zijn. 

Binnen enkele landen wordt inmiddels alweer door politici en multinationals struisvogelpolitiek toegepast. Men zou naar een opwarming van 2 graden willen als drempel; een enkeling wil zelfs naar 3 graden en ziet nog geen problemen. Maar die zijn er legio, en die lossen zich niet vanzelf op. Wat kun je doen als burger, als politiek en bedrijfsleven niet de urgentie ervan inzien?

1. Inventarisatie

Als burger kun je lokaal en klein beginnen. Eerst bij jezelf en je eigen huishouden, dan bij je straat en later de wijk, dan de gemeente en het bedrijfsleven en uiteindelijk ook de politiek. Door vanuit een steeds groter worden cirkel de problemen op de kaart te zetten, kan er ook stapsgewijs aan een plan en oplossingen worden gewerkt. Dit succes zal zich dan als een olievlek verspreiden.

De planeet heeft 'koorts' en is ziek. Dié is onze patiënt. We moeten daarom goéd luisteren naar de klachten en deze in gedeelten behandelen. Eerst de grootste klachten, daarna de kleinere. Als het grondwaterniveau te laag wordt, zorg dan dat dit weer stijgt. Bouw meer waterreservoirs, plaats regentonnen op industrieel niveau en op huisniveau, hang je wasgoed weer ouderwets buiten te drogen.

Als elk huishouden in Nederland dagelijks een liter water van het wasgoed in de tuin of op het balkon laat verdampen door het wasgoed buiten te drogen, of het afgevangen water van de warmtepompdroger laat afkoelen en in de tuin hergebruikt, dan is dat dagelijks maar liefst 8,5 miljoen liter water, wat weer terugkomt in de vrije natuur in plaats van het afgesloten rioleringssysteem. Dan herstelt het niveau zich snel.

Ook het weghalen van tegels uit de tuin, of langs de rand van een flat en het terugplaatsen van groen zorgt voor méér afkoeling buiten, en het trekt meer insecten en vogels aan.

Plant fruitbomen en fruitstruiken in plaats van gewone bomen. Ook hier krijgt de natuur meer afkoeling door schaduw voor terug, maar ook nu weer meer insecten en vogels die terugkeren in de steden. Bovendien kan iedereen dan lekker gratis van het groeiende fruit genieten.

Door landscaping en het aanbrengen van hoogteverschillen in tuin of landgoed kun je water ook beter vasthouden op een relatief klein oppervlak. Ook dit zal weer dieren en insecten aantrekken en de biodiversiteit zal ook verder toenemen.

2. Vooruitzien

Vooruitzien is belangrijk. Hoé erg kan het worden qua klimaatveranderingen? De windkracht 12 van de vorige eeuw die vrij zeldzaam was, zal met gemak een tornado zijn met een windsnelheid van het dubbele of driedubbele. Onze manier van wonen moet hiertegen bestand worden. Earthships of wonen en werken in lagen ondergronds (op 3 meter diepte is het zomer én winter altijd een stabiele 14 tot 17 graden celcius) zal een mogelijkheid kunnen zijn. 

In India is dit de enige manier om te overleven, ondergronds gaan wonen. Overdag kun je dan koel slapen, en 's nachts kun je dan aan het werk, als het nog 'relatief' koel is.

En die stijgende zeespiegel? In Nederland kenne we de kracht van het water. Woning verankerd aan betonnen palen, die meedrijven met eb en vloed kán een oplossing worden in de kustprovincies. Of flatgebouwen waarvan de parkeergarages bovengrond nu dienst gaan doen als aanlegsteigers of verschillende niveaus, en waarvan pas vanaf de 4e etage en hoger wordt gewoond.

Denk je wat groter, dan zijn kunstmatige eilanden gemaakt van oude olietankers een oplossing. Dit worden dan eigen mini-staatjes, met eigen wetgeving, die dobberen op de oceanen en volledig zelfvoorzienend zijn met voedsel, energie en woningen. Pas als we vooruitkijken en zien wat er op ons afkomt deze eeuw, dan kunnen we nú beter plannen maken waarvan de doelen te behalen zijn.

3. Iedereen Betrekken

Om politici te betrekken, zul je het bedrijfsleven (de multinationals) moeten betrekken in de plannen. Stel de groene revolutie voor in een bedrijfsplan als winstgevend en je hebt hun volledige aandacht. Voor politici stel je een plan op waarin het snijden van (overheids)kosten voorop staat, en je hbt ook hún aandacht. Op dit moment loopt er in Australië een dergelijke groene revolutie, waardoor zonne-energie en waterstofproductie op industriële schaal ontwikkeld gaan worden en ze méér dan de vraag kunnen gaan leveren aan de hele planeet. Het kan gewoon.

Hoe meer mensen je betrekt bij je plannen en ze op de juiste manier binnenhaalt met interesse, des te groter de kans dat de lokale plannen zullen slagen.

4. Doelen Stellen En Behalen

Stel doelen in je plannen. En dat hoeft niet meteen de eindstreep te zijn. Zet eerst kleine stappen met snel te behalen doelen, en herhaal dit enkele keren. Dan zul je zien dat de betrokkenheid groeit en je de planeen kunt opschalen. Zo behaal je uiteindelijk gezamenlijk alle doelstellingen. 'Think outside the box'. Denk origineel en kom met nieuwe inzichten en manieren om de planeet versneld terug te brengen op aanvaardbare temperaturen, waardoor de hele wereld leefbaar blijft op een duurzame manier, met voldoende woningen, voedsel en schoondrinkwater voor iedereen, waar ook ter wereld.

Op dit moment gaat het mis op een aantal fronten, en dat ligt niét aan de gewone burger, zoals jij of ik. Het zijn weer de ingesleten oude denkwijzes van politici en multinationals die de wetten en grenzen weer oprekken en opzoeken en de doelstellingen verwateren en uitstellen. Zo komen we er niet als mensheid. Begin daarom zélf, bij je thuis, in het klein. Kijk en luister goéd naar de natuur. 

We hoéven niet terug naar het niveau van de middeleeuwen; we zullen wél terug moeten naar een welvaartsniveau van de jaren '50. Dán maar vakantie in eigen land. Dán maar een kleiner en eenvoudiger vervoermiddel, dan maar lokáál werken. We moeten allemaal een stapje terug doen, maar wél met de gemakken van de 21e eeuw. Dan kán het tij nog keren. Maar we moeten niet langer meer afwachten. We moéten zo snel mogelijk stoppen met olie en gas. Elektrificatie, waterstof, robotisering gaan ons helpen, maar zijn niet een doel op zich. 

Het doel moet zijn dat onze patiënt, de Aarde, geen 'koorts' meer heeft. Koelen die hap, en snél. Wellicht dat we dan straks niet zélf, en onze kinderen, zitten opgescheept met een verloren Aarde, die onbewoonbaar is geworden, met veel oorlogen, veel volksverhuizingen, honger, droogte, ziekte, en uit de hand gelopen klimaat. We moéten echt anders gaan wonen, werken en leven, en maatregelen nemen die snel werken. Dan maar wat minder welvaart voor lief nemen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta