In De Put. Letterlijk.

Het is wereldwijd een week van letterlijk in de put zitten, of eigenlijk vallen. Als begin februari 2022 de vijfjarige Rayan in een metersdiepe waterput valt en na ruim een week overlijdt tijdens de dagenlange reddingspoging, is het twee dagen later de beurt aan de 7-jarige Khalid, die eveneens in een waterput was gevallen. Ook hij overleefde het drama niet.

Tien dagen erna is het noodlot in India, waar bij een bruiloftsceremonie dertien meisjes en vrouwen in een oude put vallen en door vallend puin komen te overlijden. En dan vandaag in Afghanistan, waar een jongen van 9 jaar na 3 dagen aan zijn verwondingen overlijdt door een val in een waterput. Het is allemaal schrijnend en rampzalig te noemen.

Ik herinner me bij ons thuis achter het huis de altijd met een stenen plaat afgesloten waterput; deze werd bij mijn geboorte direct afgesloten. Maar ruim een halve eeuw ná mijn geboorte zijn er wereldwijd nog steeds veel waterputten in gebruik. Water en met name drinkwater is erg schaars. Nóg wel. Daar komt langzaamaan verandering in; gelukkig. Schoon drinkwater hoort tenslotte een basisrecht voor ieder mens en dier te zijn op deze planeet.

Laten we hopen dat de lokale bevolking dit soort waterputten beter gaat afschermen tegen spelende kinderen. Dat zou al een stap in de goede richting zijn. Een andere stap is het veilig opvangen en transporteren van water op een duurzame en vooral ook goedkope manier. Mistvangnetten is een oplossing, net als vochtafzuiging uit de atmosfeer via een machine op zonnecellen. Het installeren van leidingen en kranen kunnen ook helpen. En aan zee kan zeewater via verdamping langs golfkartonnen panelen volledig ontzilt worden opgevangen en gebruikt. Op zee kunnen plexiglazen halve bollen komen te drijven, met een afvoerslang die het aan de binnenzijde gecondenseerde water afvangt en verder transporteert.

Schoon drinkwater is in principe overal te maken en op te slaan of te transporteren tegen zeer geringe kosten en met zeer weinig middelen. Laten we dit soort drama's daarom omzetten in actie naar het overbodig maken van dergelijke putten en constructies, waar mensen en dieren het leven in laten. Er is water genoeg en het kan simpel en eenvoudig worden opgeslagen en getransporteerd. Laten we dit tot een realiteit maken voor iedereen op deze planeet. Weg met de gevaarlijke waterputten.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta