Mijn hele leven ben ik al dol op het science fiction genre. Tijdens een recent gesprek herinnerde ik mij aan het feit dat ik letterlijk vanaf de wieg ben opgegroeid ermee, en dat het mij altijd een grote creativiteit en visie heeft opgeleverd. Letterlijk, vanaf de wieg. In de babykamer was een behang geplakt van de Thunderbirds. Een Engelse poppenserie over een internationaal team van redders en ruimteschepen. Ook op televisie was deze serie destijds een groot succes.
Waarschijnlijk heb ik er ook wel speelgoed van gehad, maar dat herinner ik mij niet meer. Het behang in die babykamer heeft er 32 jaar op de muur gezeten. Een futuristische roze Rolls Royce met dubbele voorwielen van Lady Penelope herinner ik mij dan nog wel goed, net als het feit dat Thunderbird 2, het grootste en groene ruimteschip mijn favoriet was.
Wie het behang heeft gekocht en waarom, dat weet ik helaas niet. Maar zo is mijn avontuur in het genre wel gestart. Wat later begon ik ook de series van Doctor Who en Star Trek te kijken, series die vandaag de dag nog steeds worden geproduceerd met een volgende generatie trouwe kijkers.
De boeken van Doctor Who (de 4e Doctor) kochten we in de stad bij boekhandel De Slegte voor weinig geld, en de magazines van Perry Rhodan kreeg ik altijd van iemand die een abonnement had. En ook de comics van De Vier Verdedigers (Fantastic Four) en Superman kochten we bulk op de markt. 12 stuks voor één gulden (€ 0,45). Dat waren nog eens prijzen!!
In 1977 kwam er een film uit genaamd 'Star Wars'. Dié geschiedenis kent de hele wereld inmiddels. Naast het internationale succes van de film zelf, werd er ook een hele lading merchandise uitgebracht, wat het succes verder vergrootte.
Hoe kun je dan géén kinderkamer hebben met natuurlijk Star Wars behang, en een plank vol met Star Wars actiefiguren? Ik was zo gelukkig. Een jaar later kwam in de bioscoop de eerste 'Star Trek' speelfilm uit, gevolgd op tv door de serie 'Battlestar Galactica'.
Van die laatste serie had ik alles gekocht aan mappen en schriften voor het voortgezet onderwijs. Maar er was nóg meer aan science fiction op televisie in die tijd.
Van de maker van de 'Thunderbirds' serie kwam het eveneens populaire 'Space 1999', over een maanbasis die samen met de maan uit de baan van de aarde wegvliegt. Ook deze serie was een grote hit, niet in het minst door de zeer realistische Eagle ruimtevaartuigen.
Een ander populair ruimtevaartuig kwam ui de serie 'Blake's 7'. Hier was het de Liberator die samen met de anti-helden uit het verhaal wekelijks voor veel avontuur zorgden. Maar uit Amerika deed 'Buck Rogers' er nog een schepje bovenop.
Deze serie speelde zich af in de 25e eeuw en naast een geweldige cast was het ook de eigenwijze robot Twiki die de aandacht trok. Ook hier had ik het behang van in mijn tienerkamer.
In de bioscoop draaide de low-budget culthit 'Battle Beyond The Stars' van Roger Corman als antwoord op 'Star Wars', en niet veel later kwam ook 'Star Trek II: The Wrath Of Khan' uit, die door velen nog steeds wordt gezien als de beste uit de hele reeks.
Science fiction was ooit een ondergewaardeerd subgenre in pulpblaadjes, maar werd langzaam en zeker bekender door schrijvers als Arthur C. Clarke, Robert Heinlein, Ray Bradbury en anderen. Na de goedkope pulpfilm uit de jaren '50 kreeg het meer voet aan de grond in de 60's en 70's en in de jaren '80 brak het internationaal groot door als volwaardig eigen genre, tot vandaag de dag aan toe.
Er is inmiddels zó veel goed materiaal beschikbaar in elk media format, van boeken en tijdschriften tot comics tot tv-series en speelfilms, dat er voor ieder wel wat wils is. Maar het moet je wel liggen; anders is fantasy wellicht meer je richting. Maar het idee, dat een schrijver een toekomstbeeld kan schetsen, wat positief is, optimistisch van aard en voel nieuwe vindingen, dat concept van science fiction is het beste gerealiseerd door Gene Roddenberry, de bedenker van 'Star Trek'.
Zijn kijk op de menselijke toekomst, waarin we allemaal op een volwassen manier met elkaar omgaan en verschillen zien als verrijking van de eigen cultuur, en waarin honger, ziekte en ongeletterdheid niet meer voorkomen, is een geweldig voorbeeld van hoe het inbeelden van de toekomst zich kan omzetten in realiteit. Zaken als de mobiele telefoon, de tablet, schuifdeuren met sensor, pratende computers, het internet, en heel veel andere dingen komen voort uit die wereld. En dat is al bijzonder op zich.
Zelf verslind ik nog steeds allerlei science fiction; zowel op papier als met kijken. Het blijft fascinerend en ik zal het waarschijnlijk tot aan het graf toe blijven bewonderen als genre. Maar het begon allemaal in de babykamer, met wat rolletjes behang, waar ik als baby al tegen aan keek.