Rebel Moon Part 1: A Child Of Fire

Titel'Rebel Moon Part 1: A Child Of Fire'
ActeursSofia Boutella, Djimoun Hounsou, Ray Fisher, Ed Skrein, Doona Bae, e.a.
Stijlsci-fi opera
Mediumdigitaal
StudioNetflix, 2023
RegisseurZack Snyder
Speelduur133 minuten

Aaahh.... Zack Snyder... waar te beginnen?? De veelgeprezen regisseur die garant stond voor vele fanfavorieten en cultklassiekers als 'Dawn Of The Dead', '300', 'Watchmen', 'Sucker Punch', 'Man Of Steel', 'Army Of The Dead', en nog heel veel meer, keert ditmaal terug met een eigen space opera van ongekende omvang. Snyder en Netflix hebben elkaar gevonden en dat blijkt ook met het eerste deel van deze film, waar verhaal, budget, en stijl allemaal onlosmakelijk van elkaar zijn en overgoten met een o zo gewaardeerde creatieve vrijheid voor de regisseur.

Let niet op de vele zogenaamde critici, die uiteindelijk allemaal betaalde social media influencers blijken, soms gefinancieerd door de concurrentie. Het zijn rare tijden op het internet... Maak gewoon zélf je eigen mening op, zo zeggen wij. Na het afsluiten van een schandalig behandelde DCEU-periode bij Warner Bros., schreef Zack in het diepste geheim al vele jaren aan een eigen epos van ongekende omvang. Als Marvel en DC Comics niet zijn weggelegd voor hem om te verfilmen, dan wellicht een origineel verhaal wat zó kan inpassen in het enorme 'Star Wars' universum?

Na zo'n 10 jaar schrijven en sleutelen aan karakters en verhaal werd het script onder de ogen gebracht van Disney, eigenaar van Lucasfilm, waartoe 'Star Wars' behoort. Hun mening? "Te donker voor ons". Gelukkig had Zack al zijn nieuwe vaste grond bij Netflix gevonden, die hem sinds enige jaren volledige creatieve vrijheid geeft en een ongeremde visie. Dat is onbetaalbaar voor elke scriptschrijver, regisseur en producer. En gezien de trouwe harde kern van fans die elk detail verorberen alsof het het allerlekkerste dessert is, kon ook deze speelfilm al direct op veel aandacht rekenen.

En wat andere influencers zogenaamd "bespreken", is nooit de film zélf, maar hoe het lijkt op andere films, of de special effects wel of niet goed zijn in hun eigen ogen. Influencers zijn geen critici, maar betaalde freelancers zonder enige professionele opleiding op dat gebied. Kijk en geniet zélf, vinden wij. Make up your own mind. Want dat is het enige wat telt, niét wat wij of een ander er van vindt.

Maar goed: 'Rebel Moon part 1: A Child Of Fire'. Ruim 2 uur lang maken we in glorieuze 'SnyderVision' (een liefkozende term van de fans voor Zack's vele extreme slowmotion momenten in zijn films, vaak met een overdaad aan goudkleurige effecten) kennis met de planeet Veldt, waar een boerengemeenschap in een uithoek van het heelal groeit en bloeit. Hier werkt ook Kora (Sofia Boutella) , die als buitenstaander liefdevol is opgenomen door de gemeenschap, en een geheim verbergt van haar verleden.

De heerser in de regio is vermoord, net als zijn vrouw en dochter, en één van de leidinggevenden (Ed Skrein) springt in het machtsvacuum met een reusachtig gewapend schip en vele soldaten, werelden plunderend om de rijkdommen en macht toe te eigenen. Op het moment dat het schip de planeet nadert, weet Kora dat het einde snel in zicht zal komen. De gemeenschap echter gelooft in vertrouwen en denkt dat door handel te drijven men een overlevingskans krijgt.

Nadat de troepen geland zijn en een klein gezelschap zich voorbereid voor een langer verblijf, wordt ook gevechtsrobot JC1435 uitgepakt. Deze zelfbewuste robots waren vroeger zeer ervaren meedogenloze strijders in het oude leger, maar toen de koning werd vermoord, zwoeren ze allemaal de wapens en de strijd af. JC1435 ('Jimmy') wordt ditmaal gebruikt - en misbruikt - als ordinaire pakezel, maar blijkt hoog intelligent en emotioneel te zijn als hij in contact komt met één van de dorpskinderen.

Dit kind komt in nare aanraking met de soldaten en dat is voor Kora de druppel...

Hierna besluit ze op zoek te gaan naar talentvolle strijders en samen met een lokale boer die voor haar voelt trekken ze het heelal in. Een bont gezelschap wordt aangetrokken, maar beland uiteindelijk ook in de val. Hoe komen ze hier uit?

De film kijkt erg prettig qua opbouw en tempo. Het geheel is goéd te volgen en net als Zack's vorige films is dit een film voor volwassenen. Géén 'Star Wars', ook geen 'Seven Samourai', maar een originele film met een eigen verhaal, eigen stijl (in 'SnyderVision' voor die epische momenten) en een geweldige cast met sterren en dan hebben we het nog niet eens over de muziek gehad.

Voor deze film ging Snyder wederom de samenwerking aan met Tom Holkenborg ofwel Junkie XL. En natuurlijk horen we die muzikale elementen uit zijn eigen 'Justice League' hier en daar doorklinken, maar dat geeft niets want ook die muziek was episch te noemen. En dat is met deze film niet anders. Het geluid is enorm en dat versterkt de filmwereld op de juiste manier. Geweldig.

En dan die cast. Hoofdrolspeelster Sofia Boutella (die we ook kennen uit 'Star Trek Beyond' of 'Atomic Blonde') zet hier een enorme powervrouw neer in het kaliber van Sarah Connor. Wow!! Gespierd en geloofwaardig wordt haar verhaal in dit eerste deel verteld. Dan Ed Skrein als de vijand Atticus Noble. Hij was een vijand in de eerste 'Deadpool' film, maar overtreft hier de slechtheid met een factor 1000. De stijl van zijn karakter is nadenkend, stijlvol, maar bovenal slecht. Plus zijn kapsel en uniform draagt er ook aan bij.

Dan Kora's groep strijders die zij in de film bijeen brengt. Allereerst is daar Djimoun Hounsou (wie kent hem niet?) die als oud generaal Titus wordt toegevoegd. Ook hij heeft extra getraind om die spiermassa goed op beeld over te laten komen; geweldig gewoon. Ook daar staat Zack Snyder om bekend, dat hij fysiek het uiterste vraagt van zijn acteurs en actrices en dat dwingt bewondering en respect af.

Doona Bae speelt Nemesis, een mysterieuze vrouw die in de film tegen een vrouwelijk spinnenmonster vecht op indrukwekkend gefilmde manier. 'SnyderVision'!! Ook zij voegt zich bij het rebelse gezelschap. Ray Fisher (die we nog uit het DCEU kennen als Cyborg) speelt hier Bloodaxe en ook hij krijgt zo de nodige epische scenes. Dan is er ook nog Kai, gespeeld door Charlie Hunnam met een mooi Iers accent, die de rol van transporteur en werver op zich neemt.

Tenslotte is er ook een rol weggelegd voor Ray Porter (de legendarische stem van Darkseid in het DCEU) die hier een soort slavendrijver is. Op het eerste gezicht leek hij verdacht veel op Ron Jeremy met al die make-up, dat is wel een grappige vergelijking. En zo gaat de lijst met namen alleen maar verder. Grote en kleine rollen, stuk voor stuk geloofwaardig op het scherm gebracht en met de nodige diepgang.

Natuurlijk bouwt de film rustig op in verhaallijn zodat alles duidelijk en goed overkomt bij het publiek. De climax en de cliffhanger zijn meer dan de moeite waard en het geheel is een ontzettend goed uitgedachte en uitgewerkte film met karakters waar je om kunt geven of die je kunt haten. Het tempo, de muziek en de filmstijl in 'SnyderVision' brengen sommige momenten écht goed naar voren en aan het einde van deel 1 hoop je dat het snel april 2024 wordt, als deel 2 uitkomt.

Met 'Rebel Moon' laat Zack wederom zien dat hij écht begrijpt wat hij doet en kan: schrijven, uitwerken, diepgang geven, regisseren, produceren, noem maar op. De man is dol op zijn vak en dat straalt ook van deze film af. De cast heeft net als tijdens zijn DCEU tijdperk weer hechte vriendschappen gesloten voor het leven. Ook het gezamenlijk fysiek trainen gedurende 4 maanden levert dergelijke vriendschapsbanden en wederzijds respect op en dat resulteert in een geweldige filmproductie.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten op deel 2; getiteld 'Rebel Moon part 2: The Scargiver' komt uit op 19 april 2024.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta