Zombieland: Double Tap

Titel'Zombieland: Double Tap'
ActeursWoody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Emma Stone
Stijlhorror comedy
Mediumdigitaal
StudioColumbia Pictures, 2019
RegisseurRuben Fleischer
Speelduur99 minuten
Quote“Hail To The Motherf***ing Chief.”

Horror en comedy is een vrij unieke mix die al snel kan mislukken met een slecht geschreven script, slecht acteerwerk, of slecht getimede grappen. Gelukkig hoef je je daarover geen zorgen te maken met het vervolg op een film die 10 jaar eerder werd uitgebracht: 'Zombieland 2', ofwel offcieel 'Zombieland: Double Tap', komt na 10 jaar lang wachten door de fans eindelijk uit. 

De eerste film uit 2009 kende die unieke mix van horror en absurdistische humor en had een sterk script, klasse acteerwerk en spot-on grappen. 3D titels die reageerden op de actie, de uitgewerkte karakters, de harde gore-scenes waar zombies het leven moesten laten op wel héél creatieve manieren, en de sfeer van een apocalyptisch tijdperk droegen er allemaal toe bij om 'Zombieland' een succes te maken.

Die film liep voor zover dat mogelijk is met een happy end af en alle hoofdrolspelers overleefden. En toén kwam het internet in actie... Er werden websites opgezet, campagnes gestart, social media discussies gehouden. Hoé zou het vandaag de dag met deze karakters gaan, hoe zouden ze zich staande kunnen hebben houden in een door zombies overheerste planeet, hoe zou het met de zombies gaan? Allemaal vragen vanuit het fandom die onbeantwoord moesten blijven.

Totdat er een nieuw script lag, de acteurs allemaal wederom beschikbaar waren, en regisseur Ruben Fleischer ook voor dit vervolg werd ingehuurd. Het resulaat 'Zombieland: Double Tap' is het resultaat. Wat kunnen we verwachten? Uiteraard is ons favoriete viertal nog alive and kicking aan het begin van de film. Al vechtend banen ze zich een weg naar Het Witte Huis, waar ze relatief veilig kunnen leven en overleven. 

De jongste van het stel, Little Rock, is echter inmiddels 10 jaar ouder en wil niet langer als de jongste van het team worden gezien; ze is inmiddels volwassen en wil ook als zodanig behandeld worden en leven, dus vertrekt ze 's nachts met haar zus Wichita de wijde wereld in met 'The Beast',  de presidentiële wagen die Tallahassee net heeft verbouwd tot gepanserd voertuig.

Tallahassee en Columbus hebben de moed opgegeven als ze voor de zoveelste keer door beide dames zijn achtergelaten en plunderen daarom maar een verlaten winkelcentrum in de buurt. Daar komen ze in contact met een stereotype dom blondje, perfect gespeeld door actrice Zoey Deutch, genaamd Madison. Dit is een welkome verrassing en komische additie aan de vaste cast. Intussen is Wichita teruggekeerd om wapens te halen, want ook zij is achtergelaten door Little Rock tijdens hun road trip. 

Het viertal besluit Little Rock alsnog op te sporen, maar heeft slechts één van de weinige voertuigen tot hun beschikking die de zombie-apocalypse hebben overleefd: een Pontiac Transport MPV. Wie had hem niet? Ondertussen heeft Little Rock een hippie leren kennen waarmee het ontzettend klikt en de twee besluiten om hun eigen weg te volgen. Het viertal heeft inmiddels Graceland bereikt en Tallahassee is zeer ontdaan over de staat er van. Ze rijden verder en komen een motel tegen in Elvis-stijl.

Daar woont Nevada en die kan het al snel zeer goed vinden met Tallahassee. De volgende ochtend treffen ze daar op zeer bijzondere wijze het duo Albuquerque en Flagstaff, die opvallende gelijkenissen vertonen met Tallahassee en Columbus. Ze komen er achter dat Little Rock met hippie Berkeley naar een hippie commune genaamd Babylon zijn vertrokken.

Daar hebben hippies zich veilig teruggetrokken in een vrije samenleving zonder wapens. Zodra ons viertal aankomt, blijkt Little Rock te willen blijven en wil Tallahassee weer alleen zijn eigen weg volgen. Eenmaal op weg komt hij een horde zombies tegen, die optrekken richting Babylon. Dat laat hij natuurlijk niet zonder hem gebeuren en eenmaal terug geeft hij iedereen een spoedcursus en plannen ze de verdediging. Als na de invasie dit lijkt te mislukken en iedereen gedoemd is, duikt heel verrassend Nevada op die de dag redt.

Laten we beginnen met het gemis: het gemis van de zoektocht naar de Twinkies uit de eerste film. Dat was een leuke rode draad en had ook nu zeker plek kunnen krijgen in de film. Maar dat is ook het enige. Voor de rest kunnen we alleen maar positief reageren op deze tweede film, wat het nu een franchise maakt. Natuurlijk verwacht je bepaalde dingen in de film, en die komen ook aan bod. Maar vooral de onverwachte zaken, de plotwendingen en de mix met humor maken ook van 'Double Tap' een gelikte film, met een goed script, uitgewerkte bekende én nieuwe karakters, en een écht gevoel dat je deze groep mensen na tien jaar weer verder ziet gaan. 

Tijdens de aftiteling nog een leuke extra bonus met Bill Murray, wat het feest compleet maakt. 'Zombieland: Double Tap' is een uitermate leuke popcornfilm en regisseur Ruben Fleischer, die ook het eerste deel voor zijn rekening nam, heeft zijn huiswerk zeer goed gedaan door het materiaal en de karakters zo goed te kennen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta