Energie. Tijdens het olietijdperk een aantal keren reden tot zorg als eindige bron van energie. We hebben er een kleine 150 jaar van geprofiteerd, met veel nadelen naast de voordelen. Hoewel we op dit moment in een transitieperiode zitten naar duurzame energie, waren die eerste stappen al gezet ten tijde van Nikola Tesla. Wat hij allemaal nog meer aan de wereld had kunnen geven, zal altijd een mysterie blijven. Kerncentrales waren een goed initiatief, maar ook niet dé oplossing. Wat dan wél?
Het antwoord is veelzijdig: in aanloop naar een duurzame economie krijgen we straks een wereld met stroom uit het stopcontact net als het internet sinds de jaren '90. Waar internet slechts een kwestie van tijdelijk inbellen was naar een server, liepen de kosten van het modem al snel op. Hierna is het internet verhuist met een maandabonnement naar de kabel. Eerst met bundels, later onbeperkt. Inmiddels is het internet al onbeperkt via de glasvezel te gebruiken voor een laag vast bedrag per maand. Stroom zal in de toekomst ook voor een laag maandbedrag per maand onbeperkt onze huizen instromen.
Je energievoorziening voor thuis? Tiny houses kunnen eenvoudig aan de slag met de huidige zonnepanelen, een omvormer en een batterijpak aan de woning, voor stroom in de nacht. Je bent dan zelfvoorzienend en dus duurzaam bezig. De nieuwste generatie voertuigen kan zelfs aangesloten worden op het batterijpak van de woning en zo stroom extra leveren mocht dit nodig zijn.
Waar nu in hoog tempo de gasleidingen uit woningen worden gesloopt, zal dit straks weer ongedaan moeten worden gemaakt. Van het aardgas gaan we af, ja. Dat klopt. Maar we kunnen straks doodeenvoudig via dezelfde infrastructuur alle bestaande woningen van waterstofgas voorzien. Dit biedt slechts 35% van de calorische waarde van aardgas; je hebt er voor thuis dus 3 x zoveel van nodig, maar het wordt straks door concerns als Shell op grote schaal geproduceerd en de enige uitstoot is... schoon drinkwater. Er is geen vervuiling in de atmosfeer. Waterstof is dus een duurzame mogelijkheid.
Waterstof kan ook worden gebruikt voor de transportsector. Zware vrachtwagens en bestelbussen zouden met een waterstofmotor kunnen worden uitgerust. En ook hier is het enige uit de uitlaat schone waterdamp. Koel het af en je kunt het direct drinken. Scandinavië bezit al een infrastructuur met waterstof tankstations. Gebruik je waterstof met brandstofcel technieken, dan kan waterstof tot wel5 x meer pk's ontwikkelen aan trekkracht.
Gaat het om nieuwe energiecentrales, dan staan tokamaks en stellerators voorop. Deze nieuwe type energiecentrales wekken plasmagas op in een magnetisch veld. Dit gas wordt heter dan de zon, waardoor een magnetisch veld het gas van de wanden onder controle moet houden. Je maakt als het ware de zon na in een centrale. Door atomen te laten samensmelten (kernfusie) in plaats van te splitsen zoals in een kerncentrale (kernfissie) kun je véél meer energie opwekken dan bij een kerncentrale, is er totaal geen radioactief afval of materiaal bij betrokken en kan er ook geen meltdown bij een ramp plaatsvinden. Om een tokamak of stellerator op te starten heb je wel veel tijd nodig: 10 jaar is heel normaal. Maar als de centrale eenmaal op volle toeren draait is er veilige energie in overvloed.
Nog even terug naar de oude vertrouwde kerncentrales. De plannen voor een 4e generatie centrale liggen op dit moment klaar. Ook hier is de opwekking van energie volledig veilig, ondanks het gebruik van radioactief materiaal. Deze nieuwe generatie gebruikt de staven helemaal op tot er niets meer over is. Er hoeven geen staven meer te worden opgewerkt met gevaarlijke lekkages, meltdowns of andere bijkomstigheden. Sterker nog: een kerncentrale van de 4e generatie werkt ook op oud opgeslagen kernafval. Dit kan worden opgegraven en volledig veilig worden opgebruikt. We ruimen hier dus de planeet ook weer mee op voor toekomstige generaties.
Dan op het gebied van persoonlijk gebruik. Dat grote zware batterijpak in je voertuig wordt binnen enkele jaren vervangen door een energiecel als bouwstof. De panelen van je voertuig worden gemaakt van een koolstofvezellaag die net als kunststof in elke vorm gemaakt kan worden. Hier zitten tevens de plus en min-pool aan bevestigt, zodat je hele voertuig de batterij zélf wordt. Je hebt geen accu's of batterijen meer nodig.
En de solid-state batterij komt er ook aan. Een batterij ter grootte van een geheugenkaartje, die een constante hoeveelheid stroom blijft afgeven ná de eerste keer opladen. Deze batterij blijft vervolgens jarenlang actief zonder dat je hem nog langer op hoeft te laden. Klein, compact en erg handig in heel veel apparaten.
En dan nog de radioactieve diamant als batterij. Door radioactief afval onder hoge druk samen te persen, ontstaat een kunstmatige diamant. Deze is amper radioactief te noemen, maar bevat door zijn samengeperste structuur wél stroom die het 10.000 jaar kan afgeven, zonder gevaar voor de omgeving of de gebruiker. Maak een diamantvorm zo groot als een stoeptegel, en je hebt generaties lang stroom zonder enig gevaar.
Er komt een vloedgolf aan van nieuwe duurzame energiebronnen, die supergoedkoop worden om te maken, superhandig en goedkoop zijn om te gebruiken, en superlang meegaan in de praktijk. Duurzame energie in overvloed gaat veel levens in de wereld op een grandioze manier veranderen. Samen met planetair internet kan straks een kind in de Sahara ook gratis scholing krijgen en volgen via een tablet en hebben ze 's avonds ook licht en kunnen ze electrisch (óf op waterstofgas) koken. Het Tijdperk Van Overvloed komt er aan voor iedereen en duurzame electriciteit is daar een onderdeel van.