Een Rode Draad

Door elk leven lopen meerdere rode draden. Een rode draad is een verbinding, een overeenkomst. Vaak bewust, soms onbewust. Een recente rode draad die ik tegenkwam was tijdens een recent gesprek over familie. Mijn grootvader stamt af van een lange generatie landbouwers. Naast de boerderijen en landerijen uit de vorige eeuw, had hij naast zijn werk ook nog een stuk land met daarop schapen. 

Schapen waar ook ik mee in aanraking kwam. Die schapen zijn een rode draad. Als een schaap lammetjes krijgt, zit het in de aard van de natuur dat de moeder voor maximaal 2 lammeren zorgt; de rest wordt verstoten. Eenvoudigweg omdat een schaap voldoende melk heeft voor 2 jongeren en niet meer. Moeder natuur vangt dat probleem keurig op, door andere schapen de resterende jonkies te laten adopteren als het ware; in een kudde nemen andere moeders met melk en minder dan 2 lammetjes het overschot liefdevol op. 

Ooien leveren wol, lammetjes en als ze naar het slachthuis gaan ook vlees. Rammen echter heeft een boer niet veel nodig. Ze leveren geen lammetjes op en zijn ook niet geschikt voor vleesconsumptie; hetzelfde zie je bij kippen en de haan. Zo hadden we ooit een bruin lammetje wat als ram was geboren en was verstoten. De overige schapen hadden er ook geen omkijk naar, dus in de tuin bij het huis hadden we een hekwerk aangelegd met een hok er in, en dan handmatig binnenshuis voeren en te drinken geven tot het oud genoeg is voor buiten.

Zo krijg je dus een mak dier wat mensen is gewend. Ik was nog klein en noemde het dier 'Beertje',  want bruin en lief van aard. Maar Beertje was natuurlijk een echte ram en toen hij al wat ouder werd, wilde hij graag met je spelen, door tegen je been aan te rammen. Leuk als het diertje nog jong is, maar daarna moet je goed je evenwicht zien te bewaren. Maar ik was er aan gewend en vond het altijd leuk als hij met me wilde spelen. 

Na een tijdje was Beertje oud genoeg om naar de weide te gaan met de rest van de schapen. En ram als hij was, nam hij al snel de rol van groepsleider op zich, ten koste van de oude ram. Zo gaat het nu eenmaal. Elke keer als ik meeging naar het weiland, dan had Beertje je al snel in de gaten en kwam hij vrolijk dartelend op je aflopen, waarna hij begon te rammen tegen je been; hij wilde gewoon spelen natuurlijk, en daar had ik dan een middag de tijd voor, tot we weer terug gingen naar huis.

Op een dag was iemand met zijn hond aan het wandelen in de buurt, en de hond liep los. Een herder die ook speels was van aard. Hij zag de schapen en zijn natuurlijke en speelse aard kwam tevoorschijn, waardoor hij op de schapen afrende. Schapen raken hierdoor erg in paniek. Ze vluchten het water in terwijl ze niet kunnen zwemmen en de lammetjes verdrinken dan. Ook zwangere schapen geven door de schrik meer doodgeboren lammetjes, dus het is geen ideale combinatie. 

Beertje zag de herdershond op hen afkomen en schoot direct in de aanvalsstand, want dat kunnen ze. Met een paar gerichte stoten lag de herder knock-out in het weiland. De geschrokken eigenaar zag dit en belde de politie omdat hij zijn hond graag terug wilde; hij wist ook niet of het bewusteloze dier in leven was. De politie kwam binnen enkele minuten en met 2 agenten werd het weiland betreden. Ze hadden mijn grootvader al gebeld en die was onderweg. Beertje zag de agenten en stond nog in de aanvalsstand, maar wilde nu eigenlijk spelen omdat hij mensen zag.

Toen mijn grootvader arriveerde zag hij het volgende: de eigenaar van de hond schreeuwend in paniek langs de weg, één agent die in paniek op de waterput in het weiland was gesprongen en de andere agent die met getrokken dienstwapen stond op Beertje. Eenmaal ter plaatse was de situatie zó onder controle en werd Beertje geaaid en de herder kwam langzaam bij met flinke koppijn. Beertje heeft nog enkele jaren in het weiland rondgelopen als leider van de groep.

Ruim 20 jaar later zijn we in blijde verwachting van ons eerste kindje. We willen het geslacht niet weten en moeten dan de babykamer inrichten. Een groen grondzeil met grasmotief komt er, en witte meubeltjes met ledikant. Het complete Zwitsal assortiment wordt aangeschaft, net als een paarse uitzet aan mandjes, emmers en een badje. Geslachtsneutraal zeg maar.

En dan komen ook de kleding, lakentjes, knuffels en dekens aan bod. En opeens zien we bij toeval een heel assortiment aan schapen, lammetjes enzovoorts. We schaffen -eerst onbewust- allemaal items aan met een schapenmotief en dan opeens moet ik glimlachen en denken aan mijn grootvader en het land met de schapen. Hijzelf leeft dan al 18 jaar niet meer, maar tóch....

Waarschijnlijk kijkt hij met een grote glimlach naar ons en de kinderkamer op dat moment. Natuurlijk vertel ik het aan mijn vrouw, die eveneens moet glimlachen en dan besluiten we om onze dochter alles met schaapjes te geven, wat we maar tegenkomen.

Inmiddels is onze dochter een flinke tiener. Maar ze weet van de schapen van mijn grootvader en ze weet van de schaapjes van haar babykamer. En een beeld van een lammetje wat mijn grootvader destijds had, pronkt nu bij ons thuis en zal later worden doorgegeven aan onze dochter. Inclusief dit verhaal, want zo gaat dat, bij een mooie rode draad.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta