De Storm Van De Eeuw

Het is vrijdag 18 februari 2022 als twee dagen na storm Dudley de zusterstorm Eunice over Nederland raast. In de middag komt deze aan land en tikt bij Hoek van Holland de windsnelheid even 141 km/uur aan. Een zware storm heet dit officieel. Feit is, dat ook deze storm een resultaat is van de verregaande klimaatverandering en dat wat we nu als een hoge uitzondering zien en als 'de zwaarste storm van deze eeuw' bestempelen, kunnen we deze zware stormen de komende dertig jaar niet alleen vaker, maar ook nóg heftiger tegemoet gaan zien. 

Ondanks de Covid-19 pandemie blijft de wereldwijde economie nog gewoon doordraaien ook al hapert het flink, mondiaal gezien. Maar zelfs al zoúden we vandaag stoppen met alle industrie en (vlieg)verkeer, dan zal het de komende 60 tot 100 jaar nog verder opbouwen qua hevigheid. Waar we tot aan de 20e eeuw af en toe een storm hadden, was dit veelal beheersbaar. Tornado's waren iets in het zuiden van Amerika en tyfoons kwamen dan weer vaker in Azië voor.

Maar waarom weten we dat dit in de toekomst vaker zal gaan voorkomen? Heel eenvoudig: het oceaanwater warmt verder op. Hierdoor neemt het globale afkoelproces (de Ocean Conveyor Belt) af. Dit systeem gaat als een lopende band door alle oceanen en neemt het warme zeewater op en voert dit mee naar lagere oceaangebieden waar het vervolgens afkoelt en normaliter dus weer koeler terug komt. Door de klimaatveranderingen is dit systeem nu ernstig verstoord. Dit zagen we al met het klimaatfenomeen El Niño, waarbij een warme windstroom rond de evenaar boven de Atlantische oceaan zorgt voor sterke windstromen, die daardoor vaak overgaan in orkanen en tornado's tussen Mexico en het zuiden van Noord-Amerika. 

Het tegengestelde effect (de wind waait de andere kant op eenvoudig gezegd) is het verschijnsel wat La Niña heet, en deze stormen verder verergert. Hierdoor kunnen meerdere stormen in elkaar opgaan en zo een supercluster of supertornado vormen, die aan de lopende band het land opgaan met alle gevolgen van dien. Als het zeewater de komende decennia nog verder opwarmt, dan stopt de Ocean Conveyor Belt wellicht helemaal. Zeewater koelt dan helemaal niet meer af. El Niño en La Niña worden dan nóg extremer in hun gedrag en ook Europa zal het dan vaker heviger moeten ontgelden met zware stormen en superstormen.

Hiertegen is op dit moment nog helemaal niets te doen. We moeten dus waakzaam en alert blijven op hevig weer; zowel in hoeveelheid neerslag als in de hevigheid van wind. Nederland is al begonnen met zich te wapenen tegen de stijging van de zeespiegel tot aan het jaar 2100 toe. Maar er zal meer moeten gebeuren, willen we dit klimaat de baas blijven. Earthships zijn een stormbestendige oplossing, maar ook ondergronds bouwen is een optie. Meer drijvende woningen bouwen, die bij een stijgende waterspiegel mee omhoog drijven is eveneens een optie.

We zullen voor de komende 100 jaar anders moeten gaan leren bouwen, wonen en werken, dat mag duidelijk zijn. We zullen ons moeten aanpassen aan de natuur, want anders winnen we de strijd niet. Dat er dingen opgeofferd moeten gaan worden, mag wel duidelijk zijn. Maar met innovatieve bouwconcepten, een andere manier van wonen en werken, en vooral duurzaam gaan leven, maken we een goede kans. Dat zijn we niet alleen onszelf of ons nageslacht verplicht, maar vooral ook de planeet. Voorlopig de enige die we hebben en waar we het mee moeten doen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta