In de huidige wereld zijn diverse omschakelingen gaande op globale schaal. De ene wordt gevoed door economische overwegingen, de andere door ideologie. We spreken hier over de termen 'Everything To Zero' als het gaat om kosten en 'Open Source' om diensten en producten door iedereen te laten verbeteren. Over die laatste gaan we het dan ook hebben.
De kracht van Open Source is groot en ideaal. Neem een recent voorbeeld als Elon Musk met zijn Tesla automerk. Hij maakte de batterijtechnologie helemaal vrij van patenten en copyright, zodat iedereen ter wereld - bedrijven, individuen, hobbyisten - deze technologie vrij mag gebruiken, delen, veranderen én vooral: verbeteren. Want dát is de kracht van Open Source. Geen belemmerende drempels zoals auteursrecht, kopierecht, en patentrecht, maar een vrij product of vrije dienst, waar iedereen gebruik van en mag maken, en alle vrijheid om dit product of dienst te verbeteren, zodat iedereen daar weer van profiteert.
Een internetdienst als Wikipedia maakt daar gebruik van via Wikimedia Commons: iedereen mag gratis toevoegen en bewerken aan deze internet encyclopedie, de informatie gratis gebruiken en het beeld- en geluidmateriaal is ook rechtenvrij, mits de bron - in dit geval Wikipedia - wordt vermeld als je informatie verspreid.
Een ander voorbeeld is dat van computersoftware. Waar een softwaregigant als Microsoft je tegenwoordig hun Office-pakket laat gebruiken door het online te verhuren, zijn daar vele gratis Open Source alternatieven die het even goed doen, óf zelfs beter. een mooi voorbeeld is OpenOffice, wat geheel gratis te downloaden en te gebruiken is. Volledige versies zoals in Microsoft's Office, maar dan gratis en voorzien van vele gratis te downloaden uitbreidingen, die door iedereen worden bedacht en gemaakt. Standaard brieven, rekensheets, databases of zelfs presentaties zijn allemaal gratis te gebruiken en te delen, en OpenOffice kan ook 100% overweg met alles van Microsoft Office.
Open Source is dus een machtig concept, wat voor baanbrekende revoluties kan zorgen op veel gebieden. Zie het als oma's keukenrecept, wat je deelt met anderen en wat deze mensen dan weer verder aanpassen, aanvullen en misschien zelfs wel verbeteren, zodat jij op een dag een beter recept van je oma's recept voorhanden krijgt. Iedereen heeft hetzelfde doel met Open Source: het gezamenlijk verbeteren zodat iedereen daarvan profiteert; geheel gratis en belangenloos (op misschien een bronvermelding na).
Heb je zelf ook een bedrijf met producten of dienstverlening? Kijk dan eens goed rond of je dit concept op een deel daarvan kunt toepassen. Je netwerk wordt een stuk groter, je kennis neemt toe doordat je met gelijken bezig bent en je kunt uiteindelijk een stuk nieuwe bedrijvigheid naar je toe trekken. Open Source is sociaal en belangenloos, maar de winst door het delen van kennis en de resultaten daarvan zijn gigantisch te noemen.