COP26: De Klimaat Conferentie In Glasgow

Het wereldklimaat staat letterlijk op het spel, dat heeft 2021 ons wel geleerd inmiddels. Naast een pandemie als Covid-19 en een economische wereldcrisis is daar ook het klimaat. En dat is urgent. Mischien wel de meest urgente, want ook een werkloze Covid patiënt moet lucht kunnen inademen. En zo is het eind 2021, dat er in het Schotse Glasgow een internationale klimaattop wordt gehouden tussen leiders van naties en belangrijke industriëlen. 

En we kennen allemaal de harde lijn tussen de protesteerders, waaronder vele milieuclubs, en de kille afstandelijkheid van politieke leiders, die wederom de bekende veelbelovende woorden uitspreken. Het is een welbekend circusachtig fenomeen te noemen helaas. Want waar de temperatuur niet verder moet stijgen dan die anderhalve graad celcius waar iedereen het over heeft, zijn diegenen die voor de planeet bepalen aan het praten over 2,5 graad of zelfs 3 graden, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Men ziet het probleem niet, want men beheerst de kennis niet goed. 

Dat is het probleem met technocratie, als regeringsleiders en hun partijen niet langer vakkundig onderlegd zijn in dergelijke materie, maar het gewoon inhuren via een bureau, wat maar even "ja" moet knikken op commando. Die gevaarlijke trukendoos is al té lang gehanteerd wereldwijd, en nu zitten we op de spreekwoordelijke blaren. Wat men niet hardop zegt, maar allang bij het grote publiek bekend is, zijn de eigen politieke en economische belangen.

Maar hoé moelijk is het om de planeet te redden en het tij voor eens en voor altijd te keren? Hoe kun je pakweg 200 jaar menselijk opwarming terugdraaien en verdergaan als duurzame samenleving? 

Om te beginnen moeten alle landsgrenzen verdwijnen in onze collectieve hoofden. De wereld is één organisme, één planeet. Om dit probleem aan te pakken, moeten we daarom als één volk handelen. Laten we het eerst oplossen, en daarna zien wat het gekost heeft onderling. Aanpakken is het motto.

1. aanpak van CO2 gas

Zoals we allemaal weten, veroorzaakt CO2 als broeikasgas veel problemen in het klimaatverhaal. Hoe kunnen we dit globaal aanpakken? Ten eerste door te gaan omschakelen naar andere energiebronnen. Zonne- en windenergie geven nu voor een klein gedeelte vervanging. Maar ook alternatieven als getijdenstroom-opwekking komen langzaam op gang.  Veel mooier is om een aantal zonnetorens aan te gaan leggen rond de evenaar. Dáár schijnt juist veel zon en levert elke energieopwekker tot wel 5 keer meer energie als hier in Europa, vanwege de gunstige ligging.

Op een stuk land staan door een computer bestuurde spiegels. Deze volgen de zon en richten de spiegelpanelen dusdanig, dat er een geconcentreerde zonnestraal met hoge intensiteit op een toren wordt gericht. Boven in de toren is een groot vat met water, wat nu wordt verhit tot stoom. Deze stoom draait vervolgens een generator aan die stroom levert aan het netwerk. 

De stoom koelt weer af en condenseert terug naar water, wat weer omhoog naar de toren wordt gepompt, om van voren af aan te beginnen in dit continue proces. Om nog even terug te komen op dat tot wel 5 keer meer effectief zijn rond de evenaar, dat is een feit. We kunnen enkele Afrikaanse landen vragen of zij akkoord gaan met de aanleg van dergelijke solar farms, en als beloning meeprofiteren in de enorme winsten die deze schone stroom gaat opleveren. 

Het mooie hiervan is dat je met een oppervlakte van 1000 x 1000 km  (ongeveer ter grootte van 1/5 deel van Algerije) héél de planeet continue van stroom kunt voorzien, met een energievraag zoals we die nú al kennen. Heel de planeet van stroom voorzien op slechts die oppervlakte. Zo zijn de fossiele brandstoffen niet langer noodzakelijk.

Maar wat doen we dan met al die CO2 die al in de atmosfeer hangt en de aarde verder opwarmt? Die gaan we afvangen in grote fabrieken. Zo'n fabriek bestaat uit een groot aantal grote ventilatoren die de buitenlucht aanzuigen. Vervolgens gaat de aangezogen lucht door een deeltjesfilter heen zodat we alleen lucht en CO2 overhouden. Vervolgens wordt de CO2 gekoppeld aan waterstof H. Wat je nu overhoudt is hele schone lucht O2 en... schone brandstof.

Deze schone brandstof kan worden gebruikt als benzine of kerosine met de huidige verbrandingsmotoren zonder aanpassingen. En het voordeel hiervan? Deze brandstof produceert geen nieuwe CO2 meer.

2. aanpak van methaangas

Naast CO2 is er nóg een gas wat de aarde opwarmt, en wel tot 80 keer meer dan CO2. Het is methaangas. Methaangas is een natuurlijk gas, wat vrijkomt in de natuur door het vergaan van biologisch materiaal. Dode planten en bomen, maar ook ontlasting van vee produceren allemaal methaangas. Ook dit dient snel te worden aangepakt. De grootste hoeveelheid komt van veedieren.

Vooral varkens en koeien zijn 'boosdoeners' hoewel die term misplaatst is , want het is een natuurlijk proces. Maar door de veestapel radicaal in te krimpen, voorkomen we veel ellende. Vleesvervangende producten zijn een oplossing en op termijn laboratoriumvlees ook. Plus we gaan ontzettend veel dierenleed voorkomen door niet meer te slachten. Stoppen met vlees is echt noodzakelijk geworden om de verdere opwarming van de planeet tegen te gaan.

Maar niet alleen vlees is het probleem. Doordat nu de poolgebieden al aan het smelten zijn, komt er onder de permafrost nog veel meer methaan los, van een periode van wel zo'n 200.000 jaar. Al dat gas heeft altijd vast in het ijs gezeten en komt nu door smelting dus vrij. En dat is rampzalig. Wellicht dat methaangas afvangen een mogelijkheid wordt in de toekomst, maar nu heeft niemand een oplossing hiervoor.

3. Ontbossing stoppen

Dit kan heel eenvoudig. We stoppen met houtkap. We moeten kijken wat we écht nodig hebben van hout, maar veel kunnen we ook in alternatieve grondstoffen produceren. En die kale plekken zijn eenvoudig weer aan te planten: door middel van drones die over een gsm-bepaald netwerk bestuurd worden, kunnen in één jaar tijd tot wel 12 miljard nieuwe bomen aanplanten. Automatisering redt het hier van de mens, en redt ook de mensheid. Dit is al mogelijk.

4. versneld tokamaks en stellerators uitrollen

Er is één energiebron die voor ons als mensheid onuitputtelijk is: de zon. Als optimist kun je zeggen dat de Aarde met gemak nog 1 miljard jaar al zijn energie van de zon kan onttrekken. En dat is ook zo. Waar in het verleden kerncentrales energie opwekten via kernsplitsing, doen stellerators en tokamaks het tegenovergestelde: zij fuseren kernen en wekken zo nog veel méér stroom op. 

Om een kern te fuseren moet je die laten samensmelten en dit doe je met hoge temperaturen. Heel hoog zelfs. We praten hier al snel over zo'n 20 miljoen graden celcius. Dan wordt het gas wat je gebruikt plasma. En om dat plasma zijn werk te laten doen, moet je het letterlijk in goede banen leiden. Dit gebeurt met keramische tegels en magnetische velden. Via het plasma kun je dus kernfusie toepassen en dat zorgt voor hele grote hoeveelheden schone energie, zeker als je bedenkt dat de enige grondstof om mee te beginnen doodgewoon water is.

Er komt geen radioactiviteit aan te pas en als de stellerator of tokamak (het verschil zit hem in de vorm van opwekking) dienst weigert, dan heb je dus totaal geen kernrampen zoals we die kennen uit Fukushima of Tsjernobyl. De machine koelt af bij een ramp naar kamertemperatuur, dat is alles. Het enige nadeel van deze schone energieopwekkers is de opstarttijd. Die bedraagt al snel zo'n 5 jaar voordat hij optimaal kan gaan werken.

5. thuiswerken

Thuiswerken is eveneens een zeer goede optie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Al het woon-/werkverkeer wat niet meer nodig zal een positieve omwenteling betekenen in het algemeen: geen files meer, geen dure brandstoffen meer, en schonere lucht in de binnensteden zijn een paar zaken die effect zullen vertonen. Hierdoor zijn er veel minder parkeerplekken nodig overal, kunnen stroken met rijbanen worden gereduceerd en kan nieuw groen ervoor in de plek terugkeren. Bomen bieden schaduw en produceren zuurstof en nemen CO2 op uit de lucht.

Dit zijn slechts 5 punten die we direct wereldwijd kunnen uitvoeren. Het risico nú is niet alleen het feit dat de aarde te veel en te snel blijft opwarmen, maar dat de politiek zichzelf buitenspel zet als de bevolking het wereldwijd zélf zal gaan regelen. Want er zijn miljarden handen die popelen om wat te  mogen doen, maar worden tegengehouden door oude machtsspelletjes, politieke eigenbelangen en ook landsgrenzen. We kunnen het tij nog keren, maar hoe lang blijven we luisteren naar oude politiek?

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta