Kortgeleden lanceerde de ruimtevaartonderneming 'Blue Origin' van Amazon-baas Jeff Bezos zijn 18e missie, met aan boord 2 rijke ondernemers én de 90-jarige originele Captain Kirk uit 'Star Trek', acteur William Shatner. Het was een missie met een hoog profiel, want de ruimterace van de 21e eeuw is in volle gang, en dat is erg belangrijk. Natuurlijk is het reclame voor Bezos' onderneming, want ging de vorige missie nog de allerjongste ruimtevaarder (geen astronauten) van 18 jaar, een Nederlandse jongen mee, dit maal was het de oudste ruimtevaarder ooit met zoals gezegd 90 jaar.
En waar veel mensen vraagtekens hebben rond het nut van dergelijke vluchten van miljardairs als Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk, en zelfs de Engelse prins Harry openlijk kritiek uitte, en dat het geld beter aan de problematiek op Aarde besteed kan worden en niet aan een mogelijke vluchtroute voor de elite, moest hier ook Shatner zijn zegje over doen.
En terecht dat hij zei dat de prins deze missies verkeerd opvat. Het is niet het vluchten van de elite voor de problemen die we nu kennen op Aarde, het is juist om bij te dragen aan oplossingen én om de mensheid als geheel extra kansen te bieden. En dat klopt. Als we kijken naar de jaren '60 van de 20e eeuw, tijdens de eerste ruimterace, dan hebben we dankzij die wetenschappelijke ontwikkelingen onder meer de magnetron met radiogolven, de cd-speler met laserstraal, satellieten, mobiele telefonie, het internet, nieuwe materialen als aluminium, kevlar, siliconen, magnesium, koolstofverbindingen, en ook veel nieuwe medicijnen gekregen die het leven op aarde hebben vergemakkelijkt en naar een hoger welvaartsniveau getild. Dié welvaart is echter ongelijk verdeeld geraakt, en dat wordt nu met de tweede ruimterace verholpen.
Deze nieuwe race gaat ons nog veel meer welvaart opleveren, maar voor de hele planeet. Op korte termijn zullen we hotels in een baan rond de aarde brengen en Japan is hier marktleider mee. Een weekendje vakantie straks gaat net zo gewoon en betaalbaar worden als een weekendje Centerparcs nu. Naast bouwkennis in de ruimte zelf zullen we ook bases op de maan bouwen. Deze zullen ook permanent bewoond gaan worden, net zoals we dat nu doen op de Noordpool en de Zuidpool. We zullen nieuwe kennis opdoen, en robots zullen de maan ontginnen voor nieuwe bouwstoffen en ook H3O ofwel zwaar water is in grote hoeveelheden voorradig. Dit is dé brandstof voor lanceringen die dan vanaf de maan kunnen plaatsvinden.
Ook de gevaarlijke, zware én schadelijke industrie kunnen allemaal verhuizen naar de maan in eerste instantie. Zo wordt de aarde schoner en veiliger. Met nieuwe zonnepanelen op de maan en in de ruimte kan genoeg energie worden gewonnen om de hele planeet voor miljoenen jaren van schone energie te voorzien. En dat is pas de maan. Met Mars en Venus kan nog veel meer worden gedaan: We zullen het klimaat op Venus beter kunnen bestuderen met zeppelin-achtige stations, die in de atmosfeer daar kunnen blijven. Van daaruit gaan we nieuwe kennis opdoen over extreme klimaatveranderingen en kunnen we radicaal nieuwe klimaatbeheersingsplannen gaan uitvoeren. Kunnen we op Venus het klimaat gaan beheersen en onder controle krijgen, dan kan dit op aarde ook. In een verre toekomst hebben we dan eveneens via terraforming een tweede aarde erbij die bewoonbaar wordt gemaakt.
En laten we Mars niet vergeten: die planeet hebben we al bevolkt met 100% robots. Ook hier komen binnenkort de eerste permanente bewoners aan die gaan bouwen en later ook terraformen. Dan zijn we naast de aarde ook de ruimte, de maan, Mars en Venus al aan het bevolken. Op die manier nemen de overlevingskansen van de mensheid toe. 65 miljoen jaar geleden sloeg een grote komeet in en vernietigde in één klap alle dinosaurussen. Wij hebben niet alleen het gevaar van komeetinslagen, maar ook die van kernoorlog, extreme klimaatverandering en pandemie. Er zijn té veel gevaren die ons als mensheid ineens kunnen uitroeien.
Via ruimtevaart en robotisering kunnen we straks ook dergelijke kometen op ramkoers met de aarde vroegtijdig gaan opsporen, ze met een speciaal ruimtevaartuig vol robots benaderen, en ze gaan ontginnen, of ze in kleinere stukken opblazen. Ontginning in de ruimte zorgt voor een hele nieuwe welvaart voor iedereen op aarde en straks ook de andere ruimte koloniën, maar ook nieuwe technologiën, nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en dingen waar we nu nog niet eens aan denken zoals femto technologie.
Met deze nieuwe ruimterace kunnen we straks het klimaat beheersen, rampen voor zijn, iedereen genezen, en ons verspreiden door de ruimte. Daarbij mogen we ook enkele van Jupiter's manen niet vergeten zoals Io, Europa en Ganymedes; dit zijn prima locaties voor tussenstops en 'tank'stations voor raketten naar Pluto en nog verder. We moéten de ruimte in om al onze huidige aardse problemen op te lossen, de aarde weer leefbaar te maken, met welvaart voor iedereen, en uitbreiding van de mensheid met veel meer overlevingskansen voor de mensheid als geheel.
Als we het nú niet doen, dan kan het weleens te laat zijn en dan is alles voor niets geweest; dan zijn wij de dinosaurussen van onze tijd. We kunnen zoveel méér, als we de aarde zien als één geheel, zonder grenzen en zonder verschillen, en als we gaan samenwerken zonder conflicten op een volwassen manier. Het kán.