Futurologie

De toekomst. We brengen er de rest van ons leven door. Wie de toekomst kan voorspellen, kan een rijk man worden. De toekomst voorspellen was vroeger iets voor de kermis, met een glazen bol. Vermaak. Tegenwoordig is de toekomst voorspellen een heel stuk wetenschappelijker. Data extrapolatie staat aan de basis van het fenomeen wat futurologie heet. Een praktisch voorbeeld is de weersverwachting. Tegenwoordig weet je precies wanneer die bui boven je hoofd gaat vallen.

Futurologie is een hobby voor velen, die het een sport vinden om veel data op economisch, technisch, wetenschappelijk en sociaal gebied te analyseren en dit door te trekken naar toekomstige modellen. In het internet tijdperk is er ontzettend veel data voorhanden en dus wordt het steeds eenvoudiger om de (verre) toekomst te voorspellen. Laten we eens een duit in het zakje doen:

2030 - de wereld is veranderd en wordt één. Er wordt gewerkt aan een globaal rampenbestrijdingsteam, er verdwijnen grenzen en de samenwerking tussen continenten wordt inniger. De indruk dat we alleen sámen de wereld kunnen redden en herstellen, is algemeen gedachtengoed geworden. De eerste ruimtehotels hebben hun kamers al geopend en aan de permanente maanbasis wordt gewerkt.

2035 - door verregaande robotisering is de vaste baan verdwenen. Iedereen krijgt een basisinkomen om te kunnen leven, wonen, studeren, reizen enzovoorts. Robots zorgen voor onze voedselproductie in grote hallen en verticale stadsboerderijen en drones bezorgen onze boodschappen aan huis. We zijn volledig overgegaan op duurzame energie, en de planeet Mars heeft de eerste permanente bewoners. li-fi is de opvolger van wi-fi en zorgt voor planetaire communicatie. Er zal een grote doorbraak plaatsvinden in kunstmatige intelligentie die ons leven radicaal zal veranderen in positieve zin.

2040 - de eerste eilanden en landen in het Zuidelijk Halfrond zijn permanent 'verdronken' door de stijging van de zeespiegel. De bevolking is ruimschoots op tijd geëvacueerd naar andere landen of eilanden. Om de CO2 versneld uit de atmosfeer te halen, eten we allemaal volledig vegetarisch en soms een stukje laboratoriumvlees, wat geen methaangassen uit mest opwekt. Via lidar is de wereld ondergronds ontdekt en kunnen we met drones hele nieuwe bossen aanleggen in slechts één jaar tijd en oude opgedroogde rivieren in ere herstellen. De Sahara wordt groen, Zuid-Amerika wordt ook weer herbebost en in Mongolië is de woestijn volledig verdwenen. Een lopende band aan ruimtevrachtschepen vliegt permanent tussen de Aarde en Mars. Huizen zijn nu natuurlijk gekoeld en glazen ramen kennen een laagtransparante zonnecellen, waarmee ook stroom wordt opgewekt.

2050 - de eerste meteoren worden in de ruimte volledig ontgonnen door robots. Op de maan gebeurt dit eveneens. Mars ontwikkelt zich tot een micronatie met een permanente bevolking en drijft handel met de Aarde. De eerste robots hebben ook de maan Europa bereikt en door het ijsoppervlak heen geboord op zoek naar leven in de ondergrondse oceanen. Aan het oppervlak wordt een gigantische waterstof centrale gebouwd waar water wordt omgezet in raketbrandstof. Dit wordt een permanent tankstation voor ruimteschepen, die verder uit het zonnestelsel zullen gaan vliegen. De eerste ruimteschepen met ion-motor aandrijving zijn al onderweg naar de naburige ster Proxima Centauri, waar zij met zo'n 400 jaar zullen arriveren. In Nederland is het 's zomers zo'n 40-45 graden met een Mediterraans klimaat.

2090 - Nederland staat voor een groot gedeelte onder water, maar dat is niet erg. We waren goed voorbereid. Limburg is voor een groot deel verdronken land, net als Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook de Waddeneilanden staan onder water. Zwolle ligt aan de nieuwe kustlijn. Veel nieuwe woningen zijn gebouwd aan een 6 meter hoge verticale meerpaal, zodat de woningen mee omhoog drijven bij hoog water. Bij de kust van Frankrijk is tot aan Engeland een dijk gebouwd, net als tussen Schotland en Noorwegen. Op deze manier is een groot zoetwaterbassin gemaakt in de Noordzee en Oostzee en biedt schoon drinkwater aan iedereen. Op het gebied van ruimtevaart hebben we nu ook een permanent station op Pluto weten te realiseren. 

2100's - Door de komst van femtotechnologie (de opvolger van nanotechnologie) kunnen we nu van álle soorten materie (en dus ook afval) de atomen herschikken tot nieuwe materie. Afval zal niet meer bestaan en alles wordt letterlijk 100% hergebruikt. Door de verdere uitwerking van de neurolink (verbinding tussen bewustzijn en een computer) kunnen we nu ook praten met dieren en andere levensvormen. 

2200's - We hebben op de Aarde het klimaat onder controle, en onze pijlen zijn naast Mars nu ook gericht op Venus. Ook dit klimaat kan onder controle worden gebracht. Hiervoor wordt ook een lopende band met ruimtevrachtschepen bewerkstelligd. Op de maan woont nu ook een permanente groep en hier is een groot lanceerstation voor meerdere raketten en ruimtevrachtschepen gemaakt, met shuttles van en naar de Aarde. De eerste mensen worden 200 jaar en ouder.

2300's - Venus is inmiddels behoorlijk afgekoeld en de eerste terraform plannen worden gerealiseerd om hier een nieuwe Aarde van te maken. Via kunstmatige intelligentie is het proces geperfectioneerd om de complete hersencapaciteit en inhoud van de cellen te klonen in een eigen computer met kunstmatig lichaam. Zij die dat willen, zijn hierdoor in wezen onsterfelijk. De quantum batterij is realiteit en biedt nu oneindige energie zonder ooit op te laden.

2400's - de robot ruimteschepen komen na een reis van zo'n 400 jaar aan bij Proxima Centauri. De landing naar enkele planeten met water en een atmosfeer is ingezet en de laboratoria ontwaken uit hun diepe slaap. Via li-fi en quantum communicatie worden de instructies voor menselijk, dierlijk en planten leven als het ware doorgefaxt naar de labs, die met deze informatie het eerste leven veilig laten groeien, bloeien en ontwaken. Een nieuwe generatie mensen zal daar gaan leven. 

2500's - de mens zal in het eigen zonestelsel zijn uitgebreid op elke mogelijke planeet of maan. Robots ontginnen de Kuiper Gordel voor verdere grondstoffen en rijkdommen. Ons voortbestaan wordt niet langer bedreigd door een komeetinslag of allesverwoestende oorlog. De nieuwe mens kent vele vormen, omdat het leven op elke planeet of maan andere eisen stelt. Onze kunstmatige levens stellen ons in staat om voortaan zélf te reizen naar andere stelsels en samen met robots koloniseren we steeds verder. Ook biologisch leven van de Aarde en andere planeten nemen we mee om dit naast kunstmatig leven verder te verspreiden. Leven zal overal ontstaan, steeds verder het heelal in.

In de jaren '50 dacht IBM dat heel de wereld hooguit een computer of 5 zou bezitten. In de jaren '70 wisten we niet wat het computertijdperk ons zou brengen. In 2000 was de wereld via internet met elkaar verbonden. Dit in zo'n 50 jaar tijd. Zodra de kunstmatige intelligentie revolutie heeft plaatsgevonden met een unieke doorbraak, zal al het leven hier op aarde voorgoed en in positieve zin voor ons als mens en dier, maar ook de natuur veranderen, op manieren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Maar het gáát gebeuren, en sneller dan je beseft.

Futurologie kan een mooi venster bieden in die toekomst. Het is geen garantie dát het allemaal zó gaat gebeuren, maar het biedt wel een vrij realistische kijk op wat er kan gaan komen. In ons leven, de levens na ons, en de permanente levens die zullen gaan blijven, als de dood slechts een keuze wordt, die je zelf kunt maken. We staan aan de vooravond van geweldige veranderingen die de mensheid in zijn bestaan zullen veiligstellen, zullen uitbreiden en zullen doen toenemen op een ongekende manier.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta