Het is: .

Vangelis - Hypothesis

ArtiestVangelis
Titel'Hypothesis'
Stijlexperimenteel, progrock
Mediumlp
LabelAffinity, 1978
Tracks2
Speelduur32 minuten
Live GezienRotterdam 1991

Net als het vorige album 'The Dragon', is ook deze opvolger getiteld 'Hypothesis' opgenomen in London in 1971, en net als zijn voorganger niet geauthoriseerd door Vangelis zelf voor uitgave. Beide albums waren van oorsprong studio muzikale experimenten met bandleden, op zoek naar een mix van diverse stijlen om de solo carriëre van Vangelis in gang te zetten.

Vangelis was zelf autodidact en heeft nooit muziekles gehad en kon ook geen bladmuziek lezen of schrijven. Experimenteren helpt dus veel op zoek naar een eigen unieke stijl in de muziek en hij zelf vond dat het uitbrengen niet waard. Maar net als met 'The Dragon' geeft het ons wél een mooi kijkje in het gedachtenproces van de Maestro zelve. En dát mag altijd worden gewaardeerd en wat ons betreft dus ook uitgebracht.

'Hypothesis' kent slechts 2 tracks, getiteld 'Hypothesis Part I' en 'Hypothesis Part II'. Het eerste nummer pakt uit met een intro van deep jazz en gaat vervolgens zijn eigen weg. Het is een vorm van muzikaal freestylen op zijn best. Wat werkt goed en wat niet? Het resultaat doet er niet toe, de samenwerking en de spontaniteit in dit soort jams juist des te meer. Er wordt van alles uit de kast getrokken en ingebracht met een soms voorspelbaar, soms verrassend resultaat.

'Hypothesis Part II' gaat ook electronisch nog wat experimenteler verder hierin. Het is die unieke fusie van diverse instrumenten, het vrije stijl spelen en het inspelen op elkaar wat verder wordt uitgediept. Experimenteel? Zeker! We zeggen het nogmaals dat we prima begrijpen waarom Vangelis niet wilde dat dit op plaat zou worden uitgebracht. Die gedachtengang vanuit hemzelf als componist is volledig te begrijpen.

Maar als muziekliefhebber én als fan is 'Hypothesis' juist een geweldige bonus. Je hoort de zoektocht naar een eigen stijl alsof het de beginstappen van een baby zijn. Van die beginstapjes maak je tenslotte ook foto's en vind je het schattig. 'The Dragon' en 'Hypothesis' moet je zien als muzikale eerste stapjes. Solo stapjes. En ook die vinden we nét zo schattig als babyfoto's.

'Hypothesis' is een stuk experimenteler dan zijn voorganger. Het zou een goede soundcheck voor een live optreden kunnen zijn. Maar het zijn inkijkjes in de ontwikkeling van een muzikaal genie, een rijzende ster van wereldformaat op zijn gebied. Ook een Maestro is ooit als baby heel klein begonnen, en wat zijn die muzikale eerste solo stapjes toch schattig.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta