Diverse Artiesten - Ferry Maat's Soul Show 25th Anniversary Collection The Eighties Part 1

ArtiestDiverse artiesten
Titel'Ferry Maat's Soul Show 25th Anniversary Collection The Eighties Part 1'
Stijlsoul, disco, funk, rnb
Medium2cd
LabelEVA, 1999
Tracks17 + 17
Speelduur76 + 77 minuten

De jaren '80. Donderdagavond. Radio Hilversum 3. Cassettebandje in de opnamestand en genieten maar van Ferry Maat's Soul Show. Het was een begrip voor velen, een muzikale rots in de branding, een zijstraat van het disco tijdperk. Radio-dj Ferry MAat zorgde er via de TROS voor dat we wekelijks de lekkerste soul- en discohits voorgeschoteld kregen, inclusief interviews, achtergrondinformatie en vooral het 'BvD' segment; een woordspeling op de Binnenlandse Veiligheids Dienst, maar nu als de Bond Van Doorstarters.

Via dat unieke segment kregen amateur dj's, mixmasters en beginnende rappers een landelijk platform om via de radio hun kunsten ten gehore te brengen. De meest bekende mixmaster die destijds ook doorbrak is Ben Liebrand. Maar daarover gaan deze verzamelalbums niet. Nee, deze serie verzamelalbums zijn op persoonlijke titel en voorkeur samengesteld door Ferry zélf. De nummers die de grootste hitpotentie hadden, vaak buiten de commerciële hitlijsten om. Tijdloze muziek, positief van aard, gemaakt om te dansen en te swingen.

Uiteindelijk worden er vier dubbel-cd albums uitgebracht onder de noemer 'Ferry Maat's Soul Show 25th Anniversary Collection - The Eighties' waarvan dit het eerste dubbelalbum is. De toepasselijke opener is 'Hollywood Soul Show Tune' van Maynard Ferguson, die Ferry altijd tijdens zijn presentatie als achtergrondmuziek gebruikte. En dan brandt er voor de liefhebbers een waar dansfeest van herkenning los. Artiesten als Dan Hartman ('Relight My Fire'), Kool And The Gang ('Ladies Night'), Gap Band ('Oops Upside Your Head'), Lipps Inc. ('Funky Town') en Tom Browne ('Funkin'For Jamaica') worden non-stop over je heen gegoten als een heerlijk muzikale saus die naar meer smaakt. 

Geen probleem, dan krijg je gewoon meer van Maat! Yarbrough & Peoples ('Don't Stop The Music'), Lakeside ('Fantastic Voyage'), Shalamar ('Make That Move') en Luther Vandross ('Never Too Much') volgen elkaar op als een soul train bij wijze van spreken. Héérlijk! Op de andere cd vinden we vervolgens onder andere Imagination ('Just An Illusion'), Shakatak ('Nightbirds'), Ashford & Simpson ('Street Corner') en Marvin Gaye ('Sexual Healing'). 

Je wilt nóg meer? Dat kan! We swingen verder met ondermeer Deodato ('Happy Hour'), Weather Girls ('It's Raining Men'), George Clinton ('Atomic Dog'), Pointer Sisters ('Automatic') en Hugh Masekela (Don't Go Lose It Baby'). Als aflsuiter nog de korte jingle van de Soul Show zelf. De jaren '80 waren geweldige tijden voor de soul- en funkmuziek, al was het niet altijd mainstream. 

Maar Ferry Maar herkende de hitpotentie van de nummers en wíst dat er in Nederland een hele grote groep liefhebbers was die dit ook zou aanspreken. En hij had gelijk: de Soul Show was één van de grootste radiosuccessen van de jaren '80. Later volgden ook de liveshows door het land en telkens was de dansvloer weer helemaal gevuld. En nu met deze collectie aan dubbelalbums scoort Maat nogmaals met de grote hits uit die tijd. Dat verdient alle lof en bewondering voor een dj die de waarde van de muziek juist inschatte en daarnaast een platform bood voor jonge Nederlandse artiesten en techneuten.

'Ferry Maat's Soul Show 25th Anniversary Collection The Eighties Part 1' is een bewijs van zijn inzichten en de tijdloze hits van destijds. Het dubbelalbum swingt nog steeds aan alle kanten en is goed voor bijna twee-en-een-half uur nonstop plezier. Gegarandeerd door Ferry Maat zelf.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta