Artiest | Afrika Bambaata & Soul Sonic Force |
Titel | 'Planet Rock' |
Stijl | electro, break, hip hop |
Medium | lp |
Label | Tommy Boy, CBS/Sony, 1986 |
Tracks | 7 |
Speelduur | 44 minuten |
Halverwege de jaren '80 is de Amerikaanse rage van het breaken, electric boogie en body poppen aardig over zijn hoogtepunt heen. Helaas. Het subgenre is een zeer aanstekelijke mix die de 4 Pilaren Van Hip Hop uitstekend verwoorden en verbeelden: turntablism, dj'ing, graffiti en breakdancing. Een zeer positief ingestelde beweging afkomstig uit de arme en voornamelijk zwarte wijken van het Amerika van de jaren '70.
Muzikaal kun je het ongeveer vergelijken tussen een mix van 'Kraftwerk meets Grandmaster Flash'. Het maakte van scratchen een nieuwe muzikale toevoeging, het maakte van breakdancen een nieuwe dansstijl, het maakte van Double Dutch een heuse sport en het maakte van hip hop een positieve stroming. De ghetto blaster deed zijn intrede net als de term 'block party'. Op een enkeling na is deze rage Europa destijds gepasseerd en dat is jammer; zeker cultureel gezien.
Aan het eind van dit hoogtepunt kwamen Afrika Bambaata (het pseudoniem van Lance Taylor) en Soul Sonic Force nog even fijntjes met een album uit waarop stevig werd samengewerkt en wat in Amerika en Japan tot grote hoogte in de hitlijsten steeg. Deze verdienste ging wederom aan Europa voorbij, maar het mag zeker niet onbenoemd blijven. 'Planet Rock' telt slechts 7 tracks, met een langere speelduur dan dat de radiostations destijds accepteerden; een fenomeen wat fijntjes door het huidige subgenre drum 'n bass is geadopteerd.
Om te beginnen is daar de hit 'Planet Rock' zelf. Ook dit hele album is gemixt en geproduceerd door de legendarische Arthur Baker, die in die tijd dé persoon was voor deze muziek. Stevige drums, elektronische beats en strakke teksten geschreven door Afrika Bambaata zelf. Het nummer bleek zó invloedrijk te zijn, dat artiesten zoals Run DMC, 2 Live Crew, Newcleus en Fatboy Slim je dit met alle plezier zullen bevestigen.
'Looking For The Perfect Beat' is de volgende grote hit van dit album. Eveneens toonaangevend en de bijbehorende video toont de band in vol futuristische kostuums, wat perfect bij de stijl past. 'Renegades Of Funk' brengt weer dat volle basgeluid en de elektronische geluiden zijn vol aanwezig; ideaal voor de bodypoppers onder ons. Ook 'Frantic Situation' blijkt een regelrechte hit en is in diverse genrefilms te horen.
Het sample-rijke 'Who Your Funkin' With?" is vervolgens aan zet. Ook hier de zeer strakke rap teksten die geheel tot hun recht komen. Hierna volgt 'Go Go Pop' wat met funk geluiden als basis de breakbeat afwisselen. Als laatste op dit album kun je 'They Made A Mistake' beluisteren waar de teksten met duorap elkaar afwisselen. Met een gemiddelde speeltijd van ruim 6 minuten per nummer te lang voor de radio, maar niet voor je eigen feestje natuurlijk.
'Planet Rock' is een album wat pas laat werd uitgebracht, aangezien sommige nummers los als single al een jaar of 4 bestonden. Desalniettemin is dit een geweldig album wat genre definiërend is met een aantal grote hits in Amerika, Japan en in enkele breakdance films. Het is jammer dat dit subgenre nooit goed is doorgebroken, aangezien het een stroom aan positiviteit en activiteit met zich meebrengt zoals creatief schrijven en rijmen, eigentijds tekenen en schilderen met spuitbussen, eigen kleding modificaties, zang, dans, muziek maken, enzovoorts.
'Planet Rock' is wat ons betreft ook een écht hit-album wat niet over het hoofd mag worden gezien. Het is geworteld in cultuur, het is Americana op zijn eigen territorium, het is een grondlegger van eigentijdse muziek. Mooier kan haast niet.