Het is: .

Diverse Artiesten - The Akron Compilation

ArtiestDiverse Artiesten
Titel'The Akron Compilation'
Stijlprogressief, punk, pop rock, new wave
Mediumlp
LabelStiff Records, 1978
Tracks14
Speelduur53 minuten

Aaahh... de seventies. Mooie en simpelere tijden, en de bron van vele stijlen nieuwe muziek en een wildgroei aan commerciële en minder commerciële bands. De tijd van radiostations en platenpluggers, want hoé breng je anders namens jouw platenmaatschappij de nieuwste muziek onder de aandacht?

Als het pluggen (promoten) van platen dan niet snel genoeg werkt, waarom dan niet als platenmaatschappij een heel compilatie album uitbrengen? Het is voor die tijd een gewaagde én unieke stap en iets nieuws. Het jaar is 1978, de platenmaatschappij heet Stiff Records, en de bands komen allemaal uit het Amerikaanse Akron.

Akron (Ohio) is in die seventies het brandpunt van twee grote items: autobanden en artiesten. Waar Detroit bekend staat als 'Motor City' vanwege de auto industrie, daar kan Akron zichzelf gerust 'Rubber City' noemen, met de vele rubberen auto- en truckbanden die er worden geproduceerd. Op de landelijke radio zijn het vooral de vele artiesten uit Akron afkomstig zijn, dus het is een strategische gok van Stiff Records om juist een compilatie plaat uit te brengen met bands en artiesten uit dié plaats.

Allereerst die hoes. Voorzien van een plaatselijke afbeelding van een parkeerplaats met een beschilderde wand. De voertuigen geven het tijdsbeeld van de seventies meteen mooi weer. Dan een scratch 'n sniff sticker van een rubberen band, waarbij het profiel het woord 'Akron' mooi weergeeft. Kras aan de band en je ruikt écht rubber, om je zo een indruk van de geur in de stad weer te geven. Leuk gedaan natuurlijk.

Dan de plaat zelf. Veertien tracks krijgen we uit Akron voorgeschoteld van lokale bands. Sommige artiesten staan er wat vaker op, waaronder Jane Aire & The Belvederes en ook The Waitresses. Het intro van de plaats begint met het geluid van een radio die van zenders verwisselt, direct gevolgd door 'When I Was Young' van Jane Aire & The Belvederes'. Pure Amerikaanse seventies rock. Vervolgens krijgen we met 'Chinese Circus' van Tin Huey wat experimentele punkrock en new wave te horen. Rachel Sweet zingt vervolgens met 'Truckstop Queen' over het leven van een serveerster aldaar.

The Bizarros brengen het nummer 'Nova' wat qua stijl zo door Herman Brood & His Wild Romance gebracht zou kunnen worden. Goeie lekkere onvervalste rockmuziek. Lekker! Dan volgen The Waitresses met 'The Comb', wat handelt over een excuus tussen jongens en meiden om met elkaar te gaan dansen. Hierna de Rubber City Rebels met de gelijknamige song, waarbij we op wat steviger hardrock en rockabilly worden getrakteerd.

Halverwege het album zijn de Waitresses weer aan de beurt met de laidback rock in 'Slide'. Jane Aire & The Belvederes keren nogmaals terug op het album en laten ons genieten van 'I'm An Actress'. En zo borduurt het album verder op de lokale artiesten. Zitten er hits tussen, of nummers met hitpotentie?

Jazeker, zeker voor de muziek in dat tijdperk zijn er enkele songs die er tussen uit springen. Helaas is dit Amerika in een tijd vol overvloed aan artiesten en radiozenders. Opvallen in de massa is daar van een heel ander kaliber dan in Europa of de rest van de wereld. Op een enkeling na is de rest al lang geschiedenis, maar het album staat als een dijk.

Stuk voor stuk solide rocksongs, in mindere of meerdere mate goed tot zeer goed, een mooi tijdsbeeld en natuurlijk die onvergetelijke rubberlucht van de scratch 'n sniff hoes maken van 'The Akron Compilation' een mooie en unieke verzamelaar van de rockscene in de late jaren zeventig.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta