Het is: .

Black Sun Empire - Driving Insane

ArtiestBlack Sun Empire
Titel'Driving Insane'
Stijldark drum 'n bass
Mediumcd
LabelBlack Sun Empire Recordings, 2004
Tracks8
Speelduur57 minuten
Live GezienLowlands 2008

Het is 2004 als -voor Nederland- het tijdperk van drum 'n bass pas goéd doorbreekt met het trio van Black Sun Empire, bestaande uit de broertjes Micha en Milan Heyboer en Rene Verdult. Natuurlijk timmert landgenoten Noisia dan inmiddels ook al flink aan de weg naar succes, is het vooral BSE die zich heeft laten inspireren door de duistere zijde van het genre, beter bekend als dark drum 'n bass.

Het typerend duistere energieke uptempo geluid, waarbij ritme en tempo centraal staan samen met zoveel mogelijk basgeluid, zien we ook internationaal terug bij een band als het Engelse Bad Company. Op het debuutalbum 'Driving Insane' uit 2004 van de Utrechtse formatie treffen we acht nummers, die dan inmiddels al lang in de underground scene zijn doorgebroken. 

Een kraakpand, een verlaten fabriek of een lege magazijnloods zijn prima decors en trekken als een gek de vele fans aan van het nachtleven met deze muziek. Waar ze bij de radio niet worden gedraaid vanwege de lengte van de nummers, zijn de vele boekingen op festivals en evenenementen een feit én bewijs van het succes wat het trio heeft. Live worden ze vaak vergezeld door een MC op het podium, die de sfeer verder vergroot.

Klassiekers als 'Arrakis' en 'Breach' komen natuurlijk voorbij. De duistere beats knallen je letterlijk om de oren en wordt je eenmaal door dit ritme gegrepen dan laat het je nooit meer los. Drum 'n bass gééft de bezoeker en luisteraar energie op een ongekende manier. 'Driving Insane' en 'Stasis' doen dit trucje nog een keer op het album en worden wereldwijd door andere dj's veel geremixt.

In een tijd dat online radiozenders hun eigen publiek wegkapen bij de traditionele landelijke radiozenders en waar festivals en evenementen de underground muziek een enorme boost geven, zet Black Sun Empire zichzelf wereldwijd op de drum 'n bass map. Noisia doet dat eveneens voor Nederland. 'Driving Insane' is niet alleen een visitekaartje van formaat, het wordt een norm waarlangs andere artiesten binnen het genre worden gemeten.

Dark drum 'n bass is slechts een subgenre binnen de drum 'n bass als geheel (dubstep was een tijdelijke rage, liquid en jump up worden geproduceerd voor de commerciële radiozenders, en jungle is de muzikale voorouder) maar het is de meest energieke variant die blijft hangen in lichaam en geest. Live spat de energie er helemaal vanaf, als tijdens de wisselwerking tussen act en publiek de metershoge basspeakers het geluid letterlijk door je lichaam heen laten gaan.

Het debuutalbum van BSE is er eentje voor de boeken. Ze zetten de Nederlandse drum 'n bass op de kaart en leggen de lat dusdanig hoog waardoor ze slechts met een handjevol collega's op grote hoogte komen te staan. Een subliem kunstje wat wordt geflikt.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta