The Blues Brothers Band - Live In Montreux!

ArtiestThe Blues Brothers Band
Titel'Live In Montreux!'
Stijlfunk, soul, rhythm & blues
Mediumcd
LabelWEA, 1990
Tracks14
Speelduur50 minuten

Als in 1980 uit de Amerikaanse wekelijkse live-comedy show 'Saturday Night Live' acteurs Dan Aykroyd en John Belushi samen een musical-film maken met de live-band uit de tv-show, bereiken ze bijna direct een onsterfelijke status met hun alter ego's "Joliet"Jake en Elwood Blues. In de speelfim 'The Blues Brother's een heel arsenaal aan rock, soul, funk en Chicago blues artiesten, stuk voor stuk keurig in het absurde verhaal verweven en allemaal hun muziek uitvoerend. 

Helaas overlijdt Belushi enkele jaren later veel te vroeg, maar blijft het succes zowel de bandleden als Aykroyd achtervolgen. Wat doe je dan? Als het publiek nog steeds veel naar je vraagt? Dan plan je een aantal liveshows en een tournee. Omdat Dan Aykroyd zich inmiddels met andere projecten bezighoudt en John Belushi er niet meer is, moet er vervanging worden gevonden voor de zang bij de gespeelde nummers.

Gelukkig is die er, in de vorm van Eddie Floyd en Larry Thurston, die de band vergezellen op hun rondgang langs de vele plaatsen. Natuurlijk: het klinkt niét zoals Jake en Elwood, maar het klinkt wél authentiek, met name voor die typische Chicago blues. En voor de fans? goed genoeg voor een avond vermaak. Er wordt dan ook niet in Jake en Elwood outfits opgetreden, maar gewoon als de Blues Brothers Band. Dat verdient niet alleen respect en bewondering, maar is ook een knap staaltje kunnen muzikaal gezien.

De oorspronkelijke 'Saturday Night Live' band ís dus de originele Blues Brothers Band. Dan weet je dat nu ook. En al die nummers van de speelfilm zijn terug te horen in dit concert van 12 juli 1989, opgenomen in het casino van Montreux. Vanaf de eerste noten van opener 'Hold On, I'm Coming' hoor je die muziek weer terug uit de film. Instant succes. Ook verderop bij de overbekende tune van 'Can't Turn You Loose' beleef je de hele speelfilm als het ware weer opnieuw. Geweldig.

En dan die eerste tonen van 'Sweet Home Chicago'. Het is tenslotte dezelfde formatie die hier de muziek speelt, dus 100% originele sound. Hier krijgen we kippenvel van. Wat blijft dit goéd om te horen! Direct hierop volgend is het oorspronkelijke 'Knock On Wood'. En wie kent het nummer niét? Even later 'Peter Gunn' wat eveneens een wereldwijd bekende hit is. Nog een bekende dan maar? Twee woorden: 'Soul Man'. 

Als één-na-laatste nummer horen we 'Everybody Needs Somebody To Love'. Het hele album is puur Americana en dan ook nog eens live. Veel beter kun je het niet krijgen. Natuurlijk missen we allemaal de aanwezigheid van Aykroyd en Belushi, maar we begrijpen het prima. Zangers Floyd en Thurston geven hun eigen persoonlijke en energieke draai aan het concert zonder enige concessies en het aanwezige publiek wordt uitstekend vermaakt.

Een avondje Blues Brothers Band live is een avondje ultiem genieten van onvervalste Noord-Amerikaanse muziek. De spirituele aanwezigheid van Aykroyd en Belushi hangen hier overduidelijk nog rond, alsof ze op een missie van God waren...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta