Het is: .

Adam And The Ants - Prince Charming

ArtiestAdam And The Ants
Titel'Prince Charming'
Stijlnew wave, pop
Mediumlp
LabelCBS, 1981
Tracks10
Speelduur37 minuten

Muzikaal genie en producer Malcolm McLaren mag niet in dit verhaal ontbreken. Adam And The Ants bestond namelijk twee keer als band. Waar de eerste incarnatie vooral een post-punk band was met relatief weinig succes, daar was de tweede incarnatie onder leiding van McLaren wél succesvol, al bleef ook deze band slechts een kleine drie jaar bestaan. De overgebleven oud-leden van die eerste band uit de periode 1977-1980 gingen over in McLarens andere project: Bow Wow Wow.

Het derde album 'Prince Charming' komt uit in de tijd dat het subgenre new wave volop in de belangstelling stond. Groot succes had bijvoorbeeld Visage met 'Fade To Grey' en geheel mislukt waren de Village People met 'Renaissance'. Gelukkig trok Adam And The Ants wél een redelijk succes met dit album binnen het genre. Tien nummers passeren de revue.

Opener 'Scorpios' doet met big band en post-punk een rumoerige duit in het zakje. Deze tweede incarnatie had blijkbaar óf nog wat vorige nummers over, óf de sound engineer heeft gewoon alle schuiven vol open gezet bij het mixen van dit album. Het tweede nummer 'Picasso Visita El Planeta De Los Simios' ofwel 'Picasso Bezoekt De Planeet Van De Apen' klinkt al wat beter en de invloed van McLaren's eigen werk is hier overduidelijk hoorbaar. Het derde nummer 'Prince Charming' wordt wel een kleine hit voor de band en het is niet de grootste die op dit album staat. 

Vervolgens is het de beurt aan 'Five Guns West' waar de western als basis voor het nummer is gebruikt en wordt voorzien van een eveneens post-punk geluid. 'That Voodoo' herhaalt dat geluid weer enigszins. En dán komt het nummer waar de band internationaal mee doorbreekt: 'Stand And Deliver' stijgt naar grote hoogte in menig hitlijst wereldwijd. Een hit die nooit meer overtroffen zal worden door henzelf. 

'Mile High Club' verwijst naar een trend in vliegtuigen, namelijk sex hoog in de lucht. Heb je het ooit gedaan in de lucht, dan behoor je tot die club en Adam And The Ants bezingen die traditie. Waarom ook niet? Dan volgt het speelse 'Ant Rap' wat lijkt op een soort freestylen in de studio wat per ongeluk is opgenomen. 'Mowhok' is een verbastering van het Noord-Amerikaanse Mohawk en je hoort ook duidelijk muzikale invloeden, met -wederom en typerend voor die tijd- veel post-punk. Als laatste op dit album kun je 'S.E.X.'horen.  Zo'n titel doet het natuurlijk altijd goed bij de doelgroep van die tijd. 

Al met al is 'Prince Charming' een redelijk album, met daarop twee hits. Één behoorlijk grote en een wat kleinere. De rest klinkt voornamelijk als vulmateriaal, met inhoudelijk een lokaal Engels post-punk geluid, wat overduidelijk uit die eerste band is overgebleven en waarschijnlijk hier en daar herschreven in verband met muziekrechten. New wave is en bleef een subgenre wat kwam en ging, net zoals Adam And The Ants en ook Bow Wow Wow. Toch is het lovenswaardig om daar een stap in te zetten, want voor hetzelfde geld hadden nu alle mannen zich in make-up gehuld en waren ze multi- of pansexueel. Ooh, wacht ...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta