Digitaal Luistergenot: Logitech Squeezebox Radio

Als in de jaren '10 het concept van wifi een steeds groter gemeengoed wordt, omdat het draadloze bereik veel groter is dan van bluetooth, komt Logitech met een opvallend en compact apparaat uit. Het is de Squeezebox Radio en bevat aan de linker voorzijde een speaker en aan de andere zijde een klein lcd kleurenscherm en verder veel knoppen. Ontzettend veel knoppen. Knoppen in alle soorten en maten. Maar wat kun je er mee?

Uit een tijd voordat er mobieltjes met apps bestonden, was dit dé manier van digitaal radio streamen. Je kon kiezen uit diverse voor-geïnstalleerde apps zoals een hele lijst internationale muziekzenders, maar je kan ook zelf eigen digitale radiozenders invoeren. Daarnaast is het een streaming server voor je eigen muziek. Hiervoor kun je het apparaat koppelen aan een gratis online streaming server-dienst van Logitech, genaamd 'My Squeezebox'. 

Vervolgens kun je dan aan die dienst allerlei andere apparaten koppelen, zoals bijvoorbeeld de inhoud van de hard schijf van je computer. Deze wordt dan ingelezen en verschijnt als keuzemenu op het lcd-scherm. Al die verschillende knoppen op de Squeezebox Radio zijn overzichtelijk geplaatst. Links en rechts naast het lcd-scherm vindt je de 6 geheugenknoppen om zelf je favoriete zenders via een sneltoets te programmeren.

Links onder het lcd-scherm 4 diverse menu-knoppen, waaronder het instellen van een alarm, met uiteraard muziek naar eigen keuze. Aan de rechterzijde nog eens 4 knoppen die iedereen wel kent van andere apparaten. Spelen, pauzeren, volgende en vorige zorgen voor de bediening. Dan is er een hele grote knop; dit is de keuzedraaiknop voor vele funcites die de Squeezebox Radio heeft. Hiermee blader je door menu's en je kunt hem indrukken om een keuze te bevestigen. Door de grootte werkt dit razendsnel in de praktijk.

Dan zijn er nog een volumeknop en een aan-/uitknop. Het volume kan behoorlijk hard voor een dergelijk klein toestel en de speaker geeft een hard en duidelijk geluid van goede kwaliteit. Er zijn ontzettend veel instellingen mogelijk en je kunt deze net zo inregelen als je dat zelf wilt hebben. Tegenwoordig zijn we allemaal wifi gewend voor draadloos in huis, en hebben we bijna allemaal wel een mobieltje vol apps met dergelijke functies en een losse draagbare bluetooth speaker die je kunt paren.

Maar voor thuis is de Squeezebox ideaal. Het is een mooi vormgegeven en compact apparaat met ronde hoeken, een heldere display, veel mogelijkheden en heerlijk veel knoppen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta