Fix It In The Mix: Realistic Stereo Disco Mixer 32-1100A

Als de stereo installatie begin jaren '80 doorbreekt, wint tevens de populariteit van Philips compact cassette enorm snel aan terrein. De electronicazaak verandert tevens in platenwinkel en ook de verkoop van voorbespeelde muziekcassettes komt op gang. Op het schoolplein zijn er al handige jongens die wekelijks de Nationale Top 40 (en later de Mega Top 50) thuis opnemen van singles (en later cd-singles) en deze dan op cassette verkopen voor 5, 10 of 15 gulden.

Wie nóg handiger is, bekostigt hier mee zijn dj-hobby en maakt (en verkoopt) zijn eigen disco mixen op de zaterdagavond. Het was een hele handel én tegen het zere been van rechtenorganisatie Buma/Stemra, die hier totaal geen grip op hadden. Wij hadden een electronicazaak in de buurt, de voorloper van Conrad en uit Amerika overgewaaid, de Tandy. Tandy (een merk van RadioShack) had álles voor de beginnende dj onder de eigen merknamen Tandy, RadioShack, Micronta en Realistic. 

Voor zeer lage prijzen kocht je deze merken bij Tandy in de winkel en ze waren van degelijke en vaak zeer goede kwaliteit. Ook dit mengpaneel, sorry: Stereo Disco Mixer, kwam bij Tandy vandaan. Onder het modelnummer 32-1100A had je een middenklasse mengpaneel, met voldoende functies om zelf te kunnen mixen. Je kon deze mixer zelf van stroom voorzien via batterijen, of via de meegeleverde stroom adaptor. 

Het complete mengpaneel was uitgevoerd in stevig zwart gespoten metaal; alleen de linker en rechterzijde waren van kunststof. Links bovenaan had je de batterij indicator. Als je deze knop indrukte, gaven de beide VU-meters de hoeveelheid beschikbare energie weer. Beide VU-meters waren groot en overzichtelijk en bovendien verlicht; handig voor discotheken of donkere slaapkamers.

Rechts een schakelknop voor aan of uit, en daaronder eenzelfde schakelaar voor dubbel mono of stereogeluid. Vervolgens was het mengpaneel in twee delen verdeeld: twee schuifregelaars en een schakelaar daarboven voor twee microfoons, en een gedeelte met nog eens drie schuifregelaars en drie schakelaars erboven waarvan er twee voor draaitafels en één voor een cassettedeck waren bestemd. 

Aan de voorzijde, rechts onderaan, de aansluiting voor een hoofdtelefoon.

De achterzijde van de Stereo Disco Mixer was eveneens solide uitgevoerd met kwalitatief professionele onderdelen. Tulpstekers per aan te sluiten apparaat, links en rechts voor alle kanalen, en een uitgang met tulpstekers, plus nog een grond-aansluiting tegen die destijds nog hinderlijke apparaat brom maakten het af. Ik kocht de mixer in 1981. Hij heeft altijd zijn werk probleemloos gedaan tot en met 2017. 

Toen ben ik gestopt met hem te gebruiken, al was hij nog prima in orde. Tandy (en moedermaatschappij RadioShack) boden echt de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Dat was geen loze kreet, maar een belofte, en dit mengpaneel heeft die kwaliteit alleen maar bevestigd. Tandy is er niet meer, en RadioShack ook niet. Conrad heeft nog wat winkels, maar doet inmiddels het meeste online qua verkopen. En die kwaliteit? Die bestaat gewoon niet meer. En die prijzen evenmin.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta