Lexmark is ontstaan uit moederbedrijf IBM en richtte zich op de sterk bevochten printermarkt voor consumenten in de jaren '90. Waar HP hoge ogen scoorde met goede betaalbare kwaliteit, moest Lexmark een eigen marktaandeel zien te veroveren en zo werd een ware strategie bedacht, die tot op de dag van vandaag nog gehanteerd wordt als verdienmodel.
De papierinvoer en printtechniek werd goed afgekeken bij HP en toen was men klaar voor een reeks wereldwijd te introduceren modellen, waarbij de kwaliteit en prijs de consument moesten overhalen tot aanschaf. Menig printer stond dan ook demonstratieklaar in de winkel, zodat je met eigen ogen kon zien hoé goed de afdrukken wel niet waren.
En dar was niets aan gelogen. De afdrukkwaliteit van Lexmark was ontzettend goed te vergelijken met de concurrentie, maar het grote pluspunt was de aanschafprijs. Voor slechts een paar tientjes (ca. 35 euro) kocht je al een full color inkjetprinter van Lexmark. Ze vlogen als warme broodjes over de toonbank.
Hoé was dit mogelijk? Wáár zit dan het addertje onder het gras? Het antwoord: de inktpatronen. Lexmark had ze een geheel eigen vorm gegeven, zodat andere merken inkt niet pasten. Een volle tank was dan wel goed voor zo'n 1.200 afdrukken, maar de prijs van een kleurencardridge was net zo veel als de printer zelf had gekost. En naast zwarte inkt had je 3 primaire inktkleuren nodig.
Dat zorgde voor een nieuw opkomend fenomeen: dat van de navulsetjes en dat van de imitatie (merkloze) inktcardridges. Vaak was die inkt véél goedkoper, maar van een mindere kwaliteit, waardoor de printerkoppen verstopt raakten met ondeugelijke inkt. Gewoon braaf die dure inkt blijven kopen, en je had geen enkel probleem. Inkt, duurder dan goud qua prijs. Lexmark is er groot mee geworden en toen de concurrentie dit verdienmodel doorhad, gingen zij ook overstag.
Toch was deze Lexmark een echt werkpaard die nooit teleurstelde. Ja, de inkt was relatief duur, maar de printer werkte vlot, was zuinig in het gebruik en elke afdruk was haarscherp. Ik heb er uiteindelijk ruim 6 jaar mee gewerkt en hem toen verkocht.