Heel Persoonlijk: Sharp ZQ-4450

Het is begin jaren '90 als de micro electronica voor consumenten verder oprukt. Steeds meer zaken worden geautomatiseerd en deze Sharp ZQ-4450 was er daar eentje van. Gemaakt voor kantoorgebruik, was dit de voorloper van de pocket pc. Een EPIM, ofwel Electronic Personal Information Manager, was je persoonlijke assistent voor onderweg en op kantoor. 

Met maar liefst elf ingebouwde functies was de zakenman of zakenvrouw voorzien van een handige bruikbare gadget die weinig ruimte in beslag nam, veel taken kon regelen of beheren en die zware tas of koffer met papier reduceerde tot een broekzak apparaatje wat indrukwekkend was voor die tijd. Een compacte micro computer, mooi vormgegeven met een compleet alfanumeriek toetsenbord, een redelijk groot lcd-scherm voor 4 regels tekst met elk 20 karakters, een stevige kunststof behuizing met afgeronde hoeken en een prettig en comfortabel laag gewicht maakte van de Sharp niet alleen een erg gewild hebbeding, maar tevens een goed doordacht praktische machine.

Wat waren die elf functies nu precies? Laten we ze eens doornemen. Om te beginnen had je een kalender. Deze kon je zien per maand op het scherm, en er waren markeringen zichtbaar voor afspraken. Daarnaast had je een agenda, hier kon je afspraken in maken en plannen van dag tot dag. De derde functie hield verjaardagen bij. Je kreeg dan een in te stellen alarm wanneer iemand bijna jarig werd zodat je dat niet kon vergeten. 

De vierde functie omvatte een to-do lijst. Dingen die spontaan bij je opkwamen om snel te regelen, plande je hiermee in en werkte vervolgens de lijst af. De vijfde functie was het telefoonboek. Hier kon je namen en nummers in vastleggen. Met deze versie had je een geheugen van 128 kb, meer dan genoeg voor standaard zakelijk gebruik. De zesde functie was het memo. Losse notities kon je hier in verwerken. Met Expense kon je je dagelijkse inkomsten en uitgaves vastleggen, om later te declareren. 

Functie nummer acht was de wereldklok, of eigenlijk klokken. Van diverse continenten en landen kon je de lokale tijd zien, handig bij internationaal zakendoen. Functie 9 gaf de lokale tijd weer, je klok functie, inclusief alarm wat je kon instellen. De tiende functie was de rekenmachine met alle veelgebruikte functies en rekengeheugen. Ook een omrekenfunctie naar andere munteenheden zat hier bij inbegrepen.

Maar dan die elfde functie. Die was aan de linkerzijde achter een plastic schuifje verborgen. Schoof je dit opzij, dan kwam er een micro aansluiting tevoorschijn. Hier kon je een los verkrijgbare computerkabel op aansluiten tussen de ZQ-4450 en de personal computer, via de parallel poort (USB bestond toen nog niet). Met het bijbehorende software pakket kon je de Sharp zowel programmeren als uitlezen via de pc. 

Er waren versie voor MS-DOS en voor Windows beschikbaar en hoewel erg basaal, werkte dit allemaal probleemloos samen. Het was dan ook een serieus ontwikkeld apparaat met de zakelijke markt als doelgroep, maar het feit dat consumenten hem voor persoonlijk kochten, bracht het bedrijf een kip met gouden eieren.

In een paar jaar tijd had Sharp de race in personal organizers gewonnen en ze kwamen in heel veel versies uit, van goedkoop naar duur en van simpel naar uitgebreid. 

Met de komst van de mobiele telefoon eind jaren '90 in opzwang was het snel gedaan met deze micro computers in zakformaat. Ze stonden aan de wieg van een technische revolutie en waren de technologische voorouders van de pocket pc, die vanaf 2004 de markt tijdelijk zouden veroveren. 

Deze Sharp heb ik ruim 12 jaar gehad en gebruikt, zowel privé als zakelijk. Hij heeft altijd trouw zijn werk gedaan zonder enig probleem. Hij verdient dan ook alle lof.

Video's