Stijlvol Tijdsbeeld: Ericsson Twintoon T88

De jaren '80, toen 'telefoneren' nog een ding was, en de standaard huistelefoon van de PTT een verjongingskuur onderging van de klassieke Ericsson T65 met ronde draaischijf, naar de Ericsson Twintoon T88 met druktoetsen. Een jongere generatie werd hiermee aangesproken en 'telefoneren' veranderde al in 'bellen'. Ikzelf bezat ook een rood exemplaar en was dolgelukkig met dit moderne toestel. 

De naam Twintoon kwam van de samenwerking tussen de PTT en Ericsson en duidde op de schakelstand van het toestel, waarmee een ouderwetse toon kon worden gegeven (het signaal wat de oude draaischijftelefoons ook gebruikten), of de nieuwe pulstoon, de nieuwere digitale variant van het signaal. Waar ik woonde kon je gelukkig al digitaal via puls bellen, dus werd de telefoon daar standaard op gezet. 

Een modern gebogen en vormgegeven hoorn lag links op het toestel en een mooi zwart krulsnoer verbond de hoorn met het apparaat. Rechtsvoor aan de onderzijde een klein zwart lipje. Als je dit naar rechts draaide, schoof er een klein plastic plaatje tevoorschijn, waar een sticker op zat waar je 10 telefoonnummers die je vaak belde, op kon schrijven. Met de knop P kon je telefoonnummers in het geheugen programmeren, met de knop M kon je een nummer wat was voorgeprogrammeerd snel bellen, en de H toets gebruikte je als een nummer niet opnam of in gesprek was.

Deze H toets zorgde er dan voor dat het laatst gebruikte nummer automatisch opnieuw werd gebeld, net zolang tot de andere kant opnam. Dan belde je eigen toestel ook even met een kort rinkeltje. Achterop zat nog een extra losse speaker met snoer aan de telefoon, zodat een tweede luisteraar in de woonkamer met deze speaker kon meeluisteren in het gesprek.

Door de klikaansluitingen van de snoeren kon je er ook nog een antwoordapparaat, een fax, of een modem tussen plaatsen; er was al veel mogelijk in die tijd. Maar ik kom nog even terug op die pulstoetsen; het digitale signaal van de telefoon. Als je een speaker bij de hoorn plaatste, kon je een computer ook diezelfde pulsen laten maken en de telefoon accepteerde die ook gewoon. Er waren zelfs compacte apparaatjes ter grootte van een zakrekenmachientje te koop, die deze pulsen konden weergeven.

Maar ik gebruikte hier de computer voor met een speaker bij de hoorn. Waarom? Dat zal ik je vertellen: in de jaren '90 was er commerciële televisie en ging het aantal tv-kanalen voor Nederlandse kijkers flink omhoog. Om allemaal aan zoveel mogelijk kijkers te komen, ging men overdag over tot het uitzenden van live bel-spelletjes. Als je snel belde, kwam je in de uitzending terecht voor een spelletje en kon je allerlei soorten prijzen winnen.

Snel bellen via een pulstoon kon nóg sneller, want via de computer programmeerde ik die geluiden in een kortere pulstoon. Via wat uitproberen kwam ik erachter dat ik de pulslengte (dus de totaaltijd om een nummer te draaien) tot bijna 50% kon inkorten. En dán bel je dus razendsnel!! Ik heb er ook mooi mee gewonnen: één keer een groot lampenpakket, waar ik uiteindelijk ruim 25 jaar mee heb gedaan in 4 verschillende woningen, een radio prijzenpakket compleet met drankjes kortingsbonnen en stickers, en één keer een Sony kleuren televisie. En dat allemaal door die geprogrammeerde kortere pulssignalen via de computer.

Deze telefoon heb ik bijna 20 jaar gebruikt als huistelefoon. Hij heeft altijd trouw dienst gedaan. Toen het mobiele tijdperk aanbrak was de noodzaak van een huistelefoon natuurlijk snel verdwenen. Maar het was een mooie, moderne en veelzijdige telefoon.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta