Het is 1991 als ik de overstap maak van de 8-bit thuiscomputers naar de eerste personal computer. Ik koop hiervoor een IBM kloon pc; een merkloze of gerebadge-de imitatie van de originele IBM personal computer. Dankzij de internationale standaardisering wordt het nu mogelijk om systeem A te kopen en te voorzien met onderdelen van merk B en uitbreidingen van merk C. Een grote vooruitgang die de computer uit de hobbysfeer haalt en deze meer toegankelijk maakt voor thuis en werk.
Wat kocht je dan zoal voor zo'n 2.500 gulden ofwel €1.134,45? Om te beginnen was de prijs voor die tijd erg aantrekkelijk. Waar een echte IBM tussen de 5.000 en 10.000 gulden kostte, was dit relatief gezien een koopje. Ik neem afscheid van de ouwe trouwe ZiLog Z80A 8-bits processor op een snelheid van 3,57 MHz en de ZX Spectrum en MSX BASIC programmeertalen, en stap nu over naar de eerste 16-bits 80286 processor met een kloksnelheid van zo'n 16 MHz.
De oude geheugencapaciteit op de ZX Spectrum was 48 Kb, die op beide MSX machines was 64 Kb en deze stoere en zeer volwassen computer had een capaciteit van 640 Kb aan RAM geheugen. Het meegeleverde operatingsysteem was MS-DOS als de voorloper van Windows, plus een kopie van GW-BASIC als programmeertaal. Een harde schijf van 10 Mb was ingebouwd samen met 2 stuks 5,25 inch floppy drives.
Een 11 inch monochroom groen scherm zorgde voor beeld. Geluid was niet beschikbaar; dat was er amper voor de pc. Waar gebruikte ik hem dan voor? Waar de ZX Spectrum was om te leren programmeren en spelletjes spelen en de MSX dat eveneens was, maar meer voor productief werk werd gebruikt zoals het runnen van een club, het maken van clubbladen tot het als beeldkrant laten lopen in een winkeletalage, daar was deze 286 AT voor het pure zakelijke werk.
Er werd mee gewerkt en zaken als een database (Microsoft Works 2.0) en een tekstverwerker waren standaard voor correspondentie, desktop publishing en ook programmeren. Dat laatste had ook mijn voorkeur, want ZX Spectrum BASIC leek in de basis al veel op MSX BASIC en die laatste had veel weg van GW BASIC. Ook het vertrouwd raken met de MS-DOS commando's vond ik zeer interessant destijds, met 2 boeken van elk een kleine 800 bladzijden vol technische uitleg voor elk commando.
Ondanks dat dit een pure tekstmachine in monochroom en zonder geluid was (een veredelde schrijfmachine eigenlijk) leerde ik wel een hoop over de werking van de personal computer en zakelijk gebruik daarvan; iets wat me later nog aan werk heeft geholpen. Na ruim 2 jaar trouw gebruik had ik de nodige inzichten in deze nieuwe fase van het computer tijdperk en verkocht ik de installatie aan een autogarage, waar ik tevens de software voor instelde.