Het is 1998 als het tijd wordt voor een nieuwe pc. Omdat de strijd om marktaandeel veroveren onder fabrikanten goed is losgebarsten, mengt Packard Bell zich in de strijd met kant-en-klare alles-in-één systemen voor een bodemprijs. Op zich een geweldig idee waarmee ze hun doel bereiken en in korte tijd één van de grootsten worden in Nederland. Tóch blijkt dat niet ideaal te zijn...
Maar goed, eerst even de feiten: we zien een tower pc met daarin een Intel Pentium II chip. Het is een stap terug naar opgewerkte 16-bits architectuur, die zich voordoet als een 32-bits processor door de duo-pipeline. Hij is redelijk snel te noemen, maar wordt erg warm in de praktijk en dat is mede één van de minpunten van dit systeem. De kloksnelheid is verhoogd naar 300 MHz en daar draait Windows 98 vrij snel op, al is het vol problemen.
Een ingebouwd 3,5 inch diskettestation is nog steeds handig, al wordt alles al flink overgenomen door de ingebouwde cd-romspeler. De harde schijf heeft een capaciteit van 4 Gb, wat vrij fors is en een echt verkoopargument. Het werkgeheugen is standaard 64 Mb maar dat heb ik uitgebreid naar 128 Mb. bijgeleverd een 15 inch color monitor van Packard Bell, want zoals gezegd, dit zijn alles-in-één systemen. En ook dát zou een nadeel blijken.
Een ingebouwd modem zorgt voor een intenetverbinding met een capaciteit van 56 Kb/sec. Dat is de maximale capaciteit op dat moment. Inbellen naar een centrale en je was online. Hiervoor gebruikte ik de gratis cd-rom van 1-2-Move. Om de kosten te drukken voor de consument, had Packard Bell bezuinigd op het ontwerp. De printplaat had alles gecombineerd, waardoor de hitte op sommige componenten onwenselijk werd.
Ook de eigen BIOS setup zorgde voor veel problemen en incompatibiliteit. De ingebouwde speakers langs het scherm zagen er mooi uit, maar de magneten van de speakers waren onvoldoende afgeschermd en zorgde voor een verkleurd en vervormd beeld langs de randen. Het geluid was goed. Het was de tijd van cd's omzetten naar mp3 bestanden, het was de tijd van een gratis website ontwerpen met een ruimte van 5 of 10 Mb online, het was de tijd van scannen en digitaliseren. Chatten met ICQ of MSN Messenger werd razend populair en een losse cd-brander zorgde ervoor dat je ook zelf bestanden en muziek op cd's kon branden en bewaren.
Technisch haperde er veel aan dit systeem; incompatible drivers en hardware, maar ook het euvel van Windows 98 en de eigen BIOS zorgde voor problemen in de praktijk. Ik heb het 2 jaar gebruikt, maar het is nooit tot een perfect werkende machine gekomen. En ik bleek niet de enige. Jaren later zou fabrikant Dell hetzelfde kunstje nogmaals flikken, maar ik was er gelukkig al bekend mee door deze uiteindelijke miskoop.