Het is: .

Retro: Mini Cassette MP3 Speler

Klein en retro, en nog handig ook: het kan. Voor nog geen 2 euro koop je tegenwoordig een heuse mp3-speler, die tevens dienst kan doen als usb-kaartlezer voor je computer. Het hele appraatje is slechts 50mm breed bij 31 mm hoog en 12 mm breed, en omvat een volledig via druktoetsen te bedienen mp3-speler. Voorzien van twee stickers, heeft het de uitstraling van het ouderwetse cassettebandje. Natuurlijk zit er geen magneetband in, maar wel electronica op een kleine printplaat.

Om te beginnen is het aan te sluiten via de ingebouwde USB mini B poort op een laptop of computer.Hiermee kun je de ingebouwde accu opladen, waarna je een uurtje of 3 non-stop naar je muziek kunt luisteren. Daarnaast zit de aansluiting voor een standaard 3,5 mm hoofdtelefoonplug. Elke hoofdtelefoon past op deze manier. Aan de rechterzijde de aan-/uitknop. Bovenop het slot voor een micro-SD geheugenkaartje, zoals je die bijvoorbeeld ook in camera's of een mobiele telefoon gebruikt.  Wij hebben een 8 Gigabyte kaartje gebruikt zonder enige problemen; deze opslag is dus sowieso goed voor zo'n kleine 135(!) uur aan jouw favoriete songs, maar het kan tot wel 32 Gb aan opslag zonder problemen lezen.

De bediening is no-nonsense: 5 standaard drukknopjes zorgen voor een volgend en vorig nummer, stop/pauze, en volume harder en zachter. Met dat volume zit het overigens wel goed, aangezien we geen Europees goedgekeurde volumebegrenzer hebben ontdekt. In straattaal: hij gaat gewoon lekker hard. In een hoekje zitten twee uitsparingen voor een lusje, zodat je hem ook eenvoudig aan een lanyard of ketting kan hangen.

Is het apparaatje kwalitatief goed, zul je je afvragen. Als het gaat om de gebruikte materialen, te beginnen bij de buitenkant: alles zit gegoten in goedkoop plastic en is voorzien van 2 geplakte vinylstickers. Het is zeker niet waterdicht, de afwerking is matig tot slecht, maar het straalt wel een retro imago uit. De mini B USB poort is natuurlijk (voor computerbegrippen) al helemaal retro en uit de tijd, hoewel de snoeren nog gewoon te koop zijn en blijven de komende jaren. De bedieningsknopjes zijn miniem en drukken goed, het aan-uitknopje schuift erg plastic en goedkoop. Maar alles werkt naar behoren.

Dan de geluidskwaliteit. Kun je van zoiets eigenlijk wel kwalitatief goed geluid verwachten? Hoewel wij vermoeden dat ook de printplaat met gebruikte electronica niet van de allerhoogste kwaliteit zal zijn, hebben we het over de reproductie van digitaal geluid. De gebruikte chip leest feilloos de geluidsbestanden als MP3, WAV, enzovoorts. De geluidskwaliteit die wordt gereproduceerd is afhankelijk van de bitkwaliteit van het geluidsbestand. Nemen we bijvoorbeeld het meestgebruikte MP3-formaat, dan is duidelijk het verschil hoorbaar tussen een laag 128 kb/sec en een 320 kb/sec bestand. Je hoort dus goed kwaliteitsverschil, en dus speelt de audio in supergoede kwaliteit af, bij goede geluidsbestanden. Zet je daarbij een goede hoofdtelefoon aan, of via een kabel een versterkte audiospeaker, dan zou je in principe met dit kleine apparaatje een heus discofeest kunnen geven, als het aankomt op de afspeelkwaliteit. 

De componenten stellen dus niet teleur bij geluidsreproductie. Sluit je het apparaat aan op laptop of computer, dan kun je via de Verkenner de inhoud van de gebruikte geheugenkaart lezen en schrijven. Het doubleert dus tevens als kaartlezer.

Conclusie is dat je voor nog geen 2 euro niet veel hoeft te verwachten aan duurzame kwaliteit; het is dan ook een gadget, een hebbedingetje voor hooguit één zomer. Het ziet er leuk uit, ligt goed in de hand en de bediening is redelijk te noemen. De gebruikte electronica en print zijn verouderd, maar courant. De gereproduceerde geluidskwaliteit hangt van het bitrate van je eigen songs, maar kan een cd-achtige kwaliteit bereiken bij afspelen. De aansluitmogelijkheden zijn actueel en universeel, de ingebouwde accu is van dubieuze kwaliteit met korte levensduur, maar een hobbyist weet hier wel raad mee, mocht deze aan vervanging toe zijn.

O.a.te koop bij: 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta