Naast de digitalisering van geluid en video, moet ook het beeld er aan geloven in de jaren '90. In een tijd waarin digitale camera's nog bijna onbetaalbaar zijn en door velen met argusogen wordt bekeken, gooit Trust de markt open door te komen met een instapmodel tegen stuntprijs: de Trust PhotoCam Plus, eind jaren '90. Voor slechts een paar honderd gulden (in plaats van een paar duizend) werd je eigenaar van één van de eerste betaalbare digitale fotocamera's op de Nederlandse markt.
Wat kreeg je voor dat geld? Naast een draagriem en een opbergtas werd het digitale fototoestel geleverd in een zwarte kunststof behuizing. Binnenin een 1/3 inch CCD camera met ingebouwde electronische flits. Een ingebouwd 2 megabyte geheugen zorgt voor de opslag van 26 foto's, in een resolutie van 640 x 480 pixels in 24-bit kleuren. Ruimschoots voldoende voor de eerste websites die mensen zelf begonnen te maken. Verder een cd-rom met beeldverwerkingssoftware, een accu, adaptor, en een seriële kabel voor verbinding met de computer.
En dat is het! Naar huidige normen behoorlijk Spartaans en beperkt, maar dit soort camera's braken de markt open en zorgden er voor dat steeds meer mensen overstapten naar een digitale camera. Filmpjes maken was er nog niet bij, en dus ook geen opname microfoon of ingebouwde speaker, of zelfs een lcd-display. Je maakte 26 foto's en zocht ze uit de op de computer, waarna je ze kon bewerken, opslaan, afdrukken of uploaden naar je website. Qua opslaggrootte past het ook bij het internet van die tijd: gemiddeld zo'n 15 kb voor een afbeelding in een tijd dat de gemiddelde website nog hooguit 5 mb ruimte had.
Het apparaat zelf was solide en kon tegen een stootje. Met 2 mb nam je voor die tijd redelijk foto's, van de CCD chip was natuurlijk ook niet van de beste kwaliteit, maar hij voldeed ruimschoots om kennis te maken met digitale fotografie. De flitser was duidelijk overbemeten voor deze camera en gaf een meer dan voldoende bron van verlichting bij gebruik er van. Daar kunnen huidige camera's nog wat van leren. Technisch niet echt een hoogstandje, maar wél een grensverlegger in de overstap naar digitale media en daarom een peiler. 7/10