Het zijn de jaren '80 en in Amerika loopt dan de discussie of het niet te ver gaat met de jeugd en fantasie spellen. Men ziet uit religieuze hoek de doem van het opwekken van demonen en monsters als iets satanisch, en veel bezorgde ouders zien hun kinderen al hun tijd stoppen in het maken van plannen, plattegronden, kleding, (speelgoed)wapens, geheimtaal enzovoorts. 'Dungeons & Dragons' is er wijdverbreid.
In Europa probeert Schmidt International het te introduceren onder de naam 'Het Oog Des Meesters', waarbij voor Nederland speciaal een Nederlandstalige uitvoering op de markt wordt gebracht. In de doos zitten alle basis benodigdheden om het spel te kunnen spelen, waaronder Het Boek Van De Regels die alle globale spelregels vastlegt, Het Boek Van Avontuur die het eerste avontuurverhaal beschikbaar maakt voor de spelers, er is een kartonnen drieluik voor de spelleider met daarop alle regels in het kort afgedrukt, er zijn dobbelstenen waarmee gespeeld moet worden en er zijn blanco papieren waarmee je een plattegrond voor het avontuur kunt maken en karaktervellen waarmee je jouw karakter kunt beschrijven en bijhouden tijdens het spel.
De uitleg is voldoende voor een spel uit die tijd en het is aan de verbeelding van de deelnemers maar vooral van de spelleider om Het Boek Van Avontuur tot een goed einde te brengen. In je 10 jaar dat het spel in Nederland te koop was, zijn er veel uitbreidingen geweest met nieuwe avontuurboeken en ander spelmateriaal. Ik was op 14-jarige leeftijd zeer geïnteresseerd in het samen spelen van dit spel, maar kwam door school, hobby, sport en andere werkzaamheden er nooit toe. Uiteindelijk heeft het ruim 30 jaar ongebruikt in huis gelegen.
Uiteindelijk heb ik het verkocht. Deze eerste doos van Schmidt is onder spelers en verzamelaars tegenwoordig waardevol; voor een compleet en puntgaaf exemplaar kan de prijs zomaar oplopen tot 75 euro! Niet gek voor een spel wat destijds nog geen 14 gulden 95 heeft gekost.