Ineens was hij daar, begin jaren '80: de Rubik's Cube. Ik zag hem bij Bart Smit en mocht hem kopen. Voor die tijd een vrij prijzig stukje speelgoed van wel 10 gulden (€4,53). Uitgevonden door Erño Rubik midden jaren '70; een Hongaarse leraar die er de werking van drie dimensies aan zijn studenten mee wilde verbeeldden. Maar het bleek een geweldig stuk speelgoed en wel als 3D-puzzel.
Door de assen te verdraaien verschuiven ook de gekleurde vlakken. En probeer ze dán maar weer eens op hun originele plek terug te zien krijgen! Na een paar maanden werden er ook boekjes te koop aangeboden voor eveneens 10 gulden, met foto's en een stap-voor-stap beschrijving hoé je de kubus moet draaien zodat elke zijde weer eenzelfde kleur heeft. Ook dat heeft me niet geholpen. Maar anderen juist des te meer en sinds die tijd zijn er ook ware wereldkampioenschappen om te zien wie het allersnelst een gehusselde kubus weer terugbrengt in originele staat.
Vanaf midden jaren '80 kwamen er ook met grote regelmaat nieuwe versies uit, die allemaal volgens hetzelfde principe werken. Cilinders, pyramides, meerzijdig, bolvormig, en later ook 2-vlaks, tot wel 8-vlaks kubussen; het zijn allemaal variaties op hetzelfde thema en geweldige puzzels op zich. Één unieke variant was 'Rubik's Snake'. Een lange slangvormige keten van driehoeken die je op allerlei manieren kon omtoveren tot nieuwe vormen.
Dat vond ik een stuk leuker, omdat je kon freestylen met vormen maken en niet zozeer bezig was om een puzzel op te lossen. Ik had er destijds in de jaren '80 een stuk of 8 verschillende en die zijn uiteindelijk op een rommelmarkt opgeruimd en verkocht. Maar we hebben er nog wel eentje in huis: het origineel.
En die ligt al sinds decennia lang gehusseld in de kast. Het boekje met oplossingen heb ik ook al lang niet meer. Toch maar weer eens proberen als ik een kwartiertje tijd over heb...