Sparen was vroeger veel leuker! Als jong kind leerde je al van je ouders, grootouders en familie dat sparen best heel belangrijk was voor later. En dat is het nog steeds natuurlijk. Maar hoe je als kind verleid werd om te gaan sparen, dat is wél flink veranderd inmiddels. Het is allemaal zoveel zakelijker en sterieler geworden. Wie kent nog de plastic buiskokers van de jaren '80 die je cadeau kreeg als je een kinderspaarrekening opende?
Of daarvoor? In de 70's was het plastic spaarvarken niet weg te denken uit menig kinderkamer. Maar wij gaan terug naar de jaren '60, naar een tijd van kleurrijk en duurzaam. In die tijd waren er blikken spaarpotten, speciaal voor de kleinsten. Waarschijnlijk gemaakt in Hong Kong (de enige opdruk aan de achterzijde is "Foreign") was deze mechanische spaarpot een lust voor het oog én een geweldig mooie manier om de allerkleinsten te verleiden om te sparen.
Met aan alle zijden dieren afgebeeld, moest dit een mooi hondenhok voorstellen. Aan de voorzijde natuurlijk de hond (een Westie?) die zijn metalen tong uitstak. Op die tong legde je een muntstuk en door het kramvormige gedeelte links naast de hond in te drukken, slikte de hond als het ware de munt in en die belandde zo in de spaarpot. Aan de onderzijde zat een metalen luikje waar een sleuteltje in pastte, en zo kon je dan later de inhoud weer leegmaken om het op de spaarrekening te zetten. Hardstikke leuk natuurlijk.
Kleurrijke spaarpotten zijn er nog wel, maar mechanische zie je amper meer. Het was een vernuftig stukje techniek, magie voor de allerkleinsten en er zijn héél wat dubbeltjes, kwartjes en gulden in gevallen, als ik op een verjaardag bij familieleden van de oudsten weer eens wat in mijn handen gedrukt kreeg. Sinds die kinderjaren zijn er tot in de jaren '90 aan toe heel wat diverse munteenheden gespaard.
In het Havengebied waar ik woonde had je veel internationaal verkeer en dan had je voor je er erg in had munten van over de hele wereld. Later met de euro werd dat al direct een stuk minder, maar ik heb de spaarpot nog steeds, net als al die munten die niet langer meer worden gebruikt in het betaalverkeer. Mooi tijdsbeeld!!