Het is: .

The Best For Last: Minolta Dimage Z1

De Minolta Dimage Z1 was de eerste in een reeks van wat uiteindelijk het laatste van het cameramerk zou zijn. In een poging om mee te kunnen doen en te kunnen overleven in het digitale tijdperk, bracht het Japanse merk de Dimage Z-serie uit. Betaalbare digitale camera's in het lage en middensegment, met veel mogelijkheden en functies die er - met een kleine update - ook vandaag de dag er niet om zouden liegen. Eerst even wat technische specificaties:

  • 3,2 megapixel resolutie
  • 10 x optische zoom
  • optische zoeker en lcd zoeker weergave
  • 38 - 380 mm, f/2.8 - 3.5
  • full color, foto, video (Quicktime .avi)
  • lcd scherm aan de achterzijde
  • SD-kaart
  • voeding, penlight batterijen
  • tiptoetsen
  • ingebouwde flitser
  • datum/tijd

Voor zo'n 450 euro in 2004 kreeg je een zeer compacte camera met een resolutie van 3.2 megapixel en 10 x optische zoom. Anno 2021 is deze resolutie nog steeds van goede kwaliteit als je zelf foto's afdrukt op 10x13 of 11x15cm. Ruim voldoende dus. Het apparaat ligt met de handgreep aan de rechterzijde erg goed in de hand. Niet te licht en niet te zwaar. Hierin passen 4 oplaadbare penlight of wegwerp batterijen, zodat je altijd en overal kunt fotograferen en filmen, ideaal gewoon! Aan de linkerzijde een eenvoudig schuifklepje waar de PictBridge (usb) aansluiting voor op een printer of computer zich bevindt en een SD-kaartslot wat geschikt is voor geheugenkaarten tot wel 8 Gb. Dat lijkt tegenwoordig niet veel, maar met 3,2 megapixel kun je hierop al snel zo'n 6.000 foto's plaatsen, of de nodige tijd aan video opnames.

Hetlcd-kleurenscherm aan de achterzijde van de camera is niet groot, maar het voldoet in de praktijk. De helderheid is instelbaar, wat prettig werkt in het gebruik. De talen van het menuscherm zijn instelbaar en via de druktoetsen kun je elke instelling langslopen. Onderaan een aan-uit toets, met daaromheen heel handig een schuifknop voor foto's maken, video's maken en een afspeelmogelijkheid om ze op het lcd-scherm te bekijken. Je ziet gelijk het resultaat. Bovenop de camera een schuifvoet voor montage van een flitser, maar je kunt ook het bovengedeelte met de hand openklappen en de ingebouwde flitser komt tevoorschijn.

Bij 3,2 megapixel heb je nog wel een zoomfunctie nodig. Gelukkig kun je 10 x optisch zoomen, wat erg goed werkt in de praktijk. Digitale zoom wordt al snel blokkerig, maar een optische zoom heeft dat niet zo snel. Ook aan de bovenzijde op de handgreep een ronde keuzeschakelaar om op verschillende manieren foto's te maken of een video. Een schuifregelaar om in en uit te zoomen en de drukknop voor de opname zitten naar voren bevestigd, wat erg goed werkt. Je kunt na enig oefenen deze camera letterlijk met één hand bedienen.

Dan de échte praktijkervaring: deze camera is 14 jaar lang mee geweest naar festivals onder alle omstandigheden. Zon, stof, wind, regen, nacht, nooit stelt de Dimage Z1 teleur. Bij nachtwerk is hij wel gevoelig voor donker en schemer. Het is wel redelijk bij te stellen met de instellingen, maar wordt nooit echt mooi en helder. Ook de ingebouwde flitser is bij avond en nacht niet echt voldoende, maar wel voor binnenwerk. De resolutie is prima in de praktijk, alleen vanaf 4 x optische zoom ga je toch merken dat het te kortschiet qua korrelligheid. De SD-kaart en de optie voor penlight batterijen is de beste uitvinding ooit; dat niet meer fabrikanten daar aan gedacht hebben.

Zelfs vooraan bij een GWAR-concert heeft deze camera probleemloos gewerkt, kleurstof, vloeistoffen en water hebben de camera niet kunnen uitschakelen. Deze Minolta Dimage Z1 blijft zijn werk onder álle omstandigheden doen. Sinds 2017 is hij met semi-pensioen: waterdichte mobiele telefoons met 4 lenzen en 48 megapixel resolutie hebben het werk overgenomen, maar tijdens fotografie binnen en 's zomers buiten in en om het huis mag hij nog regelmatig worden gebruikt. Het is een geweldig apparaat wat al meer dan 10.000 foto's heeft gemaakt in de praktijk en niet van ophouden weet.

Minolta bracht na een fusie met Konica tot en met 2006 een hele reeks Dimage Z camera's uit tot nummer 10 aan toe, maar deze waren allemaal goedkoper en eenvoudiger gemaakt om kosten te besparen en de meesten zijn al lang aan het einde van hun leven. Minolta's camera divisie is toen in zijn geheel verkocht aan de fotografietak van Sony, die er ondermeer als opvolger de Alpha-serie uit heeft ontwikkeld. Zo degelijk als de Minolta Dimage Z1 worden niet veel camera's meer gemaakt. Helaas. Maar dit exemplaar doet het nog prima en zal het ook blijven doen.

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta