Zout - Lege Zaal

stijl: Nederpop
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Het kersverse tweede album van Zout is getiteld 'Lege Zaal' en bevat twaalf gloednieuwe Nederpop songs. De opvolger van 'Smaakmakers' kenmerkt zich als dat typische geluid, wat we onderandere ook nog kennen van bands zoals Van Dik Hout. Gevoelige, heldere Nederlandstalige teksten die in je hoofd worden gestampt met een popmelodie en een rockbeat. Ook een band als Zout beheerst het als tot in de puntjes. Marino van Liempt (zang, gitaar), Roy op ten Berg (gitaar, koor), Jack de Graauw (bas, koor), Remko Gouw (drums, koor) en Peter van Kreij (toetsen, accordeon) voeren je een dozijnmaal mee naar thema's als liefde, verlatenheid, leugens en het leven zelf.

En dat doen ze op een heel herkenbare en mooie manier. Allereerst even over de cd zelf: de opnamen zijn gedaan in ons eigen kikkerlandje, het geheel is gemasterd in Amerika en in Tsjechië mochten de persen draaien voor de productie van het schijfje. Da's behoorlijk internationaal voor een cd die in eigen beheer is uitgebracht en dat is tevens het verwonderlijke eraan, want als je als band zó'n herkenbaar en professioneel geluid weet te brengen (horen is geloven) dan vraag je je serieus af waarom er nog niet bij een groot label is getekend. Al bij de eerste tonen van 'Als Ze Binnenkomt' heb je het gevoel dat je de muziek al eerder hebt gehoord; het klinkt bekend in de oren. Dat kan wel kloppen, want het Nederpopgeluid kennen we allemaal wel inmiddels. Het klinkt gelikt en vertrouwd, maar het is toch echt de nieuwe muziek van Zout zelf. En daar schuilt hem dan ook het succes in.

Er wordt wel creatief mee omgegaan en is de verhouding tussen popmelodie en rockgitaar prima in balans, zoals je dat ook kunt horen in 'Lege Zaal', waar het tempo wat lager wordt gehouden. Ook een retro elpee-krasje en een "pa-pada-paa-dada" in koor ontbreken niet in 'Deze Liefde', wat handelt over, je raadt het al: de liefde. Mooi toch? Wij genieten er in alle opzichten van. Of wat te denken van de combinatie van kabbelend water en een piano? 'Zwijgend Water' is een wat zwaarder, meer beladen nummer maar met een haast hypnotiserende ondertoon en hoe even later de gitaar een refrein kan optillen in een explosie van rauw geluid, daar krijg je gewoon kippenvel van. 'Voorbij' is het laatste nummer op deze digitale langspeler en houdt het simpel bij een akoestische gitaar en zang voor de intro. Met een prachtig gevoelige tekst die er niet om liegt. Wat een warm geluid en wat een mooie reactie als je als luisteraar daar zo lekker in kunt opgaan. Dat is genieten pur sang. Zout klinkt fantastisch.

Het album is tot in de puntjes verzorgd en de nummers zijn stuk voor stuk geweldig uitgewerkt. Het geluid leeft en klinkt erg herkenbaar; de dynamiek van zowel het zingen als het spelen is top en je dénkt soms even dat je naar een liveshow zit te luisteren. Hoewel het Nederpop geluid een beproefd concept is, knalt 'Lege Zaal' aan alle kanten en Zout verdient een groot publiek om het aan te presenteren. Zoek ze op en overtuig jezelf, Zout is het nieuwe Van Dik Hout.

aantal tracks: 12
speelduur: 52:49 minuten

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta