BlueShaker - Two Stages

stijl: blues, bluesrock
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Één van Nederlands meest bekende Texas bluesrockformaties, het uit Harderwijk afkomstige BlueShaker, heeft recentelijk een luisterrijke live-cd uitgebracht van twee optredens. Op het album met de toepasselijke naam 'Two Stages' kunnen we genieten van zowel hun tienjarig jubileum concert als hun optrden tijdens het Koetstock festival. Het onvervalste kwaliteitsgeluid is in eigen beheer geproduceerd en laat Arne Goossens (zang), Bart Jansen (gitaar), Chainie Chang (basgitaar) en Marcel Landman (drums) van hun allerbeste kant horen. Voor de gelegenheid speelt Bennie Veldman mee op bluesharp.

Dat de bandleden veel talent in huis hebben, moge inmiddels wel bekend zijn. Het fijne aan 'Two Stages' is ditmaal dat het om een live-album gaat; versies die nét wat afwijken van de studio versies en waarbij applaudiserend publiek nog eens bevestigt dat we hier met onvervalste bluesrock van hoog niveau te maken hebben. Allereerst nog even het artwork. De hoes ziet er gebruikt uit: de hoeken zijn fotografisch oud gemaakt. De cd zelf is geperst met de uitstraling van een ouderwetse elpee inclusief groeven en de index achterop spreekt zelfs van een A- en B-kant. Nostalgie dus, lang vervlogen tijden keren weer even helemaal terug en zo kom je ook meteen aardig in de stemming voor de muziek, waar al minstens evenveel aandacht aan is besteed.

Al direct vanaf de eerste tonen van openingsong 'Messing With The Kid' merk je dat authentieke bluesrockgeluid, die ruwe gitaar, rauwe stem, speelse bas en ritmische drums; onmiskenbaar lekker. Alleen al de solo van Bart zorgt voor kippenvel. 'Going Down' is ook alweer zo'n prima schoolvoorbeeld van hoe je dan wél eventjes voor de dag moet komen als serieuze bluesrockformatie, speels en toch strak gespeeld met een prima uitgewerkte balans tussen alle instrumenten (zelfs de mondharmonica mag niet ontbreken), dit wil je het liefst de hele avond horen. Wat is het dan toch frappant als je na afloop van de muziek en het applaus weer gewoon Nederlands hoort in het dankwoord maar we hebben hier toch wel degelijk met het werk van vier Nederlanders te maken.

En dat de heren er overduidelijk plezier in hebben, is bijvoorbeeld ook te horen in 'Cold Shot'. 'Rock Me Baby' kennen we natuurlijk van niemand minder dan blueslegende B.B. King, maar de versie van BlueShaker doet er zeker niet voor onder. En als we het over grootheden hebben dan mogen we Jimi Hendrix niet overslaan. Een versie van 'Stonefree' staat namelijk ook op dit album. Binnen het genre toch duidelijk verschillende stijlen, maar de band heeft ze feilloos onder de knie. 'Two Stages' sluit het album af met het nummer 'Too Rolling Stoned'en laat nog eens haarfijn horen waarom BlueShaker al tien jaar lang succesvol bluesrock speelt. De nummers zijn tot in de puntjes uitgewerkt, de sfeer doet authentiek aan en smaakt naar meer, en het viertal weet te entertainen.

BlueShaker brengt met 'Two Stages' een uitstekende live-compilatie uit wat ook nog eens een prachtig visitekaartje is. Hoort standaard in je albumverzameling.

aantal tracks: 11
speelduur: 51:07 minuten

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta