The Don't Touch My Croque Monsieurs - Ruimtemissie Schruimtemissie

stijl: indie, garage, punk, rap
wat: cd
label/eigen beheer: Free Indian Recordings

'Ruimtemissie Schruimtemissie' is de joods aandoende titel van het album van The Don't Touch My Croque Monsieurs, in het kort TDTMCM. Typische humor uit Noord-Amsterdam en een behoorlijke mix van stijlen met Amsterdams accent gezongen. Anouk Bekkers zegt het op haar lekkerst in de intro. 'Chi-Money' is meteen een bekende, waarvan inmiddels ook de clip al circuleert op YouTube. Abel van Gijlswijk (zang), Kaj Bos (gitaar), Rikkert Beek (basgitaar) en Papalino (drums) hebben alle kanalen vol open gezet over thema's als het leven, sociale druk, zelfvertrouwen (of eerder het teveel daaraan), mensen die zichzelf serieus nemen, de toekomst en ga zo maar door. Begonnen in 2008 als, zoals ze het zelf omschrijven "artistieke noodzaak", en een ep in 2009, gevolgd door een kerstnummer wat door Giel Beelen werd afgefakkeld op de radio als "Mischien wel het slechtse kerstnummer ooit, Jezus wat is dit slecht", vonden ze hun missie geslaagd.

Begin 2010 was daar de ep 'Oppertooi' waarvan het nummer 'Destroy This Town On Rock And Roll' de soundtrack van de speelfilm 'Sterke Verhalen' behaalde en nu is daar de eerste volledige langspeler. De muziek laat zich zeer zeker niet in een hokje drukken en dat is dan ook de bedoeling. Toch is het meer dan alleen een creatieve uitspatting, want de nummers zijn muzikaal zeer goed in elkaar geschroefd. Zoals de irritant lekkere variatie in tempo in 'That's What She Said' of de afwisseling tussen gitaarpop en gierende hardrock in 'Astronaut'. Gooi er rustig termen tegenaan als raprock, urbanpunk, of garagepop, het blijft allemaal kleven. Alles onder het motto 'dikke middelvinger met een big smile'. 'TienxBeter' en 'Inderfuckingdaad' hebben ook weer van die recht-in-je-smoel teksten met een enorme overdosis zelfverzekerdheid, waarbij je alleen maar goedkeurend kunt meeknikken in de maat. Een stevig snufje Zuid-Amerikaanse invloeden krijgen we nog mee in 'Hard Nock Life'. Leuk detail: de cd kent twaalf nummers, en zowel op de hoes als in de booklet vinden we er maar elf terug. Is TDTMCM 'lost in space' of blijkt dit een volwaardige bonustrack?

Hoe dan ook: het viertal is bevallen van een zeer energieke langspeler met een dozijn vrolijke songs en bij elkaar geraapte teksten die vaak ook nog ergens over blijken te gaan. Het geheel luistert enorm prettig en knalt hier en daar behoorlijk. Live zijn het echte podiumbeesten en is het feest compleet. TDTMCM mag je zéker niet missen, al was het maar voor de lol. Fris, vlammend en origineel.

aantal tracks: 12
speelduur: 30:16 minuten

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta