Jovink & The Voederbietels - Ajovink

stijl: rock 'n roll
wat: dvd
label/eigen beheer: Tanke Riky Records

Het is voorbij. Klaar. Gedaan. Na 15 jaar en op hun hoogtepunt gaat de stekker eruit. Éen van Nederlandst meest succesvolle rock (en feest-) bands houdt het voor gezien. In 1992 beginnen Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink de band Jovink. Buurman André Nijman wordt manéger en samen met Nederlands meest bekende tante, tante Rikie, smaakmakers op het podium. Hun aanhang groeit razendsnel en noemt zich 'voederbietels'.

In 1994 is daar het eerste album getiteld 'Gold/Wilt U Zegeltjes Mijnheer?' en de rest is geschiedenis. Hoewel in de beginjaren de band van samenstelling is gewisseld, stapelen de optredens en de successen op en wordt de band een gewilde act op festivals en grotere feesten. Dit succes zorgt er mede voor dat in 1997 het geheel eigen(zinnige) Zwarte Cross wordt georganiseerd. Na ruim 10 albums, ontelbare optredens en vele succesvolle edities van die Zwarte Cross, wordt er voor gekozen om met dit laatste actief door te gaan en de bandactiviteiten te staken.

Eigenlijk niet helemáál, maar niet meer actief als band. Op 28 oktober 2007 was daar het afscheidsconcert van Jovink & The Voederbietels. Een geweldige happening voor zowel fans als de bandleden zelf. In de extra's op deze dvd is zelfs te zien hoe de bezoekers in de rij werden getrakteerd op tissue's om het afscheidsleed te verzachten. Nog eenmaal trekken Gijs 'Goliath' Jolink, Hans 'Mongo' Bouman, Hendrik Jan 'Cohen' Lovink, Hendrik-Jan Bökkers, manéger 'André' Nijman en natuurlijk tante Riky Nijman alles uit de kast voor een weergaloze show.

Op de dvd vinden we 15 zeer strak gespeelde songs, alsmede een 'backstage' bonus en het nummer 'S-T-O-E-R'. De zaal is in opperste stemming en al direct vanaf het eerste nummer 'Wakker Worden!' is het feest. Op het podium straalt een energieke band vol trots. Ook het achtergrondkoortje komt goed tot zijn recht en maakt deel uit van het feest wat hier gaande is. Terwijl tantie Riky op het podium in klederdracht kaas aan het snijden is, weerklinkt door de overvolle tent het nummer 'Nooit Meer Naar Ikea' is er een goeie pit en staat het wel honderd rijen dik te dansen en te feesten.

Een eerbetoon aan een band, die 15 jaar lang aan de Nederlandse top heeft meegedraaid. Halverwege komen er toch de nodige emoties los als pianist Hendrik-Jan inzet met een pianoballade 'GVD'. Het viertal pakt vrvolgens weer vrolijk de rock 'n roll draad op met het nummer 'Harder' en de emoties maken direkt plaats voor uitzinnigheid. Voordat we 'Brommers Kieken' komt de wave ook nog even voorbij door het publiek. Met een kleine drumsolo van Hans begint het nummer 'Wanneer Geven Wi-j De Strijd Op?' en verandert de vloer in één krioelende massa, opgezweept door het ritme.

De heren doen er nog een schepje bovenop met 'Jovink Rot Op!' en alle teksten worden volop meegezongen. Bij ''T Is Mooi Geweest' komen de aanstekers massaal tevoorschijn en zijn de traantjes links en recht te tellen. De band besluit met het nummer 'Ik bun 'N Rocker'. Sigaretje in de mond, overhemd uit, op blote voeten en spelen maar. Al met al is deze live-registratie een waardig afscheid. Met mooi camerawerk, een goed belicht podium, uitstekend geluidswerk, een band van naam en een geweldig goed publiek. Het had niet beter gekund.

Het tijdperk van Jovink & The Voederbietels is voorbij. Hun instrumenten zijn bij 3FM verkocht voor het goede doel. 15 jaar lang hebben we mogen genieten van de rock 'n roll, de feesten en het bier. De Zwarte Cross gaat gelukkig wel gewoon verder. En met 10 albums en 2 dvd's in de platenkast én een kop vol goede herinneringen zal hun naam nog heel wat jaren goed zijn voor een grote grijns op het gezicht bij velen.

aantal tracks: 15 + 2 extra's
speelduur: 1:24:57 minuten

Je kunt de dvd bestellen op de homepage van Jovink & The Voederbietels.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta