Nacht Van Assen 2007

De ‘Nacht Van Assen’ is een begrip bij vele motorliefhebbers wereldwijd. Op de nacht voordat de races plaatsvinden, zijn er in de binnenstad vele activiteiten georganiseerd, waarvan veel gratis toegankelijk is. In het verleden stond het ook bekend als een beruchte nacht, waar toch altijd wel incidenten hier en daar plaatsvonden. 

Sinds de organisatie van de Assense festivalweek rond de TT in handen is gekomen van Loc7000 –welke ook het Lowlands festival organiseert- met als hoofdsponsor Dommelsch, valt direct het verschil met voorgaande jaren goed op te merken bij zowel de organisatie, de wedshandhavers en het toegestroomde publiek. Het geheel is strakker geregisseerd, maar tevens groter, zonder dat het aan de sfeer afdoet; integendeel, de sfeer die deze nacht de Assense binnenstad in bezit nam, was buitengewoon gezellig  te noemen.

Nu alle feestelijkheden in de week voorafgaand aan de TT gebundeld zijn onder de noemer 'TT-festival', valt daar begrijpelijkerwijze ook 'De Nacht Van Assen' onder. De nachtfeesten, compleet met bier, zang, kraampjes en kermis, maken van Assen even een wereldtoneel. Uit alle omringende landen zijn ze gekomen, de kamperende TT-fans, welke zich vermengen met de vele tienduizenden andere bezoekers en de plaatselijke bevolking.

Waar deze vrijdagnacht qua weersomstandigheden vrij nat en koud begon met de nodige regen en onweer, daar werd het toestromende publiek al snel opgewarmd door het gratis aangeboden nachtfeest in de binnenstad. Op maar liefst 6 podia gaven ruim 30 artiesten hun acte de presance. De avond begon vroeg met op het NL Podium 2 sets van presentator Bob Color. Gelijktijdig was er in het Motor Village tal van activiteiten en draaide even verderop ook de kermis op volle toeren.

Het Dance Area beet vervolgens de spits af met Ricky Rivaro en Don Diablo en het was hier al vroeg erg druk en gezellig. Op het Classic Rock stage stonden de Prodigal Sons voor een verregend publiek te spelen, maar ook hier was het een drukte van jewelste en zat de stemming er goed in. Er waren aan het begin van de nacht naar schatting zo'n 30.000 bezoekers, die getrakteerd op onder meer optredens van sterren zoals Ilse DeLange en Krezip, waar je letterlijk over de hoofden van de bezoekers heen kon lopen. Er was haast geen doorkomen aan, maar de stemming was subliem te noemen; het was een zee van gezelligheid.

Bij beide acts op het Dommelsch stage was het publiek samengestroomd tot één compacte massa, om een glimp op te kunnen vangen van hun idolen. Ilse DeLange schitterde met haar performance en Jaqueline Govaert zong stralend de sterren van de hemel.

Maar ook het opkomend talent van Delain ontbrak niet; deze band is dit jaar één van de Essent Awards winnaars, een prijs voor succesvol opkomend Nederlands talent. En ook hier was het werkelijk een drukte van jewelste en genoot zowel het publiek als ook de band zichtbaar van De Nacht. Eerder die avond trad op hetzelfde Sub Stage Luie Hond op. Later die avond maakte ook nog 16Down daar hun opwachting; ook beiden bekenden van eerdere Essent Awards.

De Essent Awards zijn al jaren een prestigieuze Nederlandse prijs en toekenning van opkomend Nederlands talent; talent wat een zeer hoog niveau heeft bereikt, ook internationaal gezien. Vooral de jongere bezoekers konden de programmering dan ook des te meer waarderen op dit podium en voor het wat ouder toegestroomde publiek was het een aangename kennismaking. Het totale muziekaanbod bood voor elk wel wat wils.

Ondanks dat het publiek meerdere malen op de nodige regen was getrakteerd, bleef men toestromen naar de diverse podia; het werd hoe langer hoe drukker, wat de sfeer nog meer ten goede kwam, het is toch altijd weer een genot om te zien hoe een dergelijke groep bezoekers van allerlei pluimage het samen tot een groot feest kunnen maken.
 
Geschat wordt dat er halverwege de nacht inmiddels zo'n 60.000 mensen aan het feesten waren in het centrum, onder het genot van een pilsje en het erg goede muziekaanbod. Ook de geluidskwaliteit was opvallend goed voor een festival als dit; tot ver achteraan het publiek was alles duidelijk hoorbaar. Organisator Loc7000 kan dan ook bouwen op een jarenlange ervaring en dat had dan ook niet beter gekund.

Na de vele spetterende optredens van onder andere Di-Rect werd het dringen geblazen bij het Classic Rock stage; goden van weleer Thin Lizzy betrad daar het podium. En het leek alsof ze nooit weg waren geweest, want het meeste publiek kon zich de meeste nummers nog herinneren. Ook de huidige generatie paste zich moeiteloos aan in het feestgedruis, het was werkelijk een smeltkroes van bezoekers. 

Tot in de vroege uurtjes kon men nog genieten van diverse dj's en sloten Peter Pan Speedrock en Jovink, de lange drukke en o zo feestelijke nacht af, de bezoekers bleven letterlijk tot de allerlaatst gespeelde noten aanwezig.

Het merendeel van de bezoekers vertrok weer naar één van de vele sfeerrijke campings die het TT-festival rijk is; nat en moe maar enorm voldaan, om later op de zaterdag het motorisch geweld van de TT te aanschouwen. 

Het TT-festival 2007 was weer een plezier voor jong en oud, met een ontzettend goed geregisseerde nacht, en is zonder incidenten verlopen. Het zal ons dan niet verbazen als met de volgende editie 'De Nacht Van Assen' nóg drukker bezocht gaat worden, zeker nu de vernieuwde organisatie mag spreken van een groot succes, met dank aan het aanwezige publiek.
 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta