Diverse Artiesten - Nederland Rockt

stijl: rock, hardrock, metal, indie
wat: cd
label/eigen beheer: PromoceR

Nederland rockt. Dat is de titel van de verzamelaar die op ons bureau is beland en tevens de mening van promotor PromoceR. Het concept is eenvoudig en briljant tegelijk, want: hoé krijg je zoveel mogelijk Nederlandse kwaliteit zo snel mogelijk onder de aandacht bij de consument? Juist, je maakt een verzamelaar. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt vooraf natuurlijk veel, heel veel, bij kijken. Tóch mag het resultaat er zijn; voor slechts €8,99 ben je eigenaar van een sampler cd, die verdacht veel op een bekend merk bierviltje lijkt.

Humor met een knipoog, natuurlijk, want dat hoor bij Nederlandse rock. We treffen 21 nummers aan van 21 Nederlandse bands. 21 unieke werkjes die onder de aandacht worden gebracht. De speler begint... Maroen (niet te verwarren met Maroon) bijt de spits af met het nummer 'Broken'. Het doet wat denken aan Nickelback. Semistereo gaat muzikaal meer de diepte in met afwisselingen in tempo van semipop tot metal en instrumentarium in het nummer 'To Flames'. The Grit maakt solide en herkenbare op Amerikaanse manier rock in het nummer 'Lying Is So Easy'. Licht verteerbaar en aangename kost tot zover.

Uit Den Haag komt Mr. Poh. Hun song getiteld 'Tonight' doet wel wat denken aan het oudere werk van bijvoorbeeld Ben Folds en klinkt speels, iets wat we graag horen. 'Steer' is de bijdrage van de band SKiRT, en maakt goed gebruik van de harmonica. 7th Monday's 'Shadows' opent stevig met instrumentale hardrock en heeft vooral ook een rijk en vol geluid weten te produceren. Daar overheen gaat Ocean's Edge met 'No Man's Land', waarbij we in de verte iets terughoren van een zeer jonge U2 gemixed met Placebo. Ewe brengt ons het nummer 'Milkman' in een aanstekelijk hoempapa tempo. Je moet ervan houden.

'Disco' is de titel van Zomotta, maar de hardrock vertelt ons iets anders. Forfeit komt vervolgens voorbij met 'The Way You Feel'. Lekkere, stevige rockmuziek waar we ook iets van The Answer in terug horen. 40 Stone presenteert 'Sunday' op de verzamelaar. Ook hier weer zwaar aangezette gitaren en een ruwe stem die het nummer gelikt maken, er valt niets op aan te merken. Ruiger kan het altijd, dat bewijzen de mannen van Impala met 'On Board'. De sound is geweldig goed en de song uptempo en stevig; lekker! Zei er iemand System of a Down? We vervolgen onze luistertocht op het album met 'To Me' van Maze. Mooie opbouw gecombineerd met herkenbare zang. Er kan wel weer een vergelijking getrokken worden, maar dat is niet de bedoeling, want de bands op deze sampler staan stuk voor stuk op eigen benen.

Recht-voor-zijn-raap metal in je oren met 'Underneath The Lines' van Backspin. Wat een geweldig nummer! Kwaliteit bestaat in Nederland en Backspin is daar het zoveelste bewijs van. We vervolgen het album met One Inch Men en het nummer ' Outshine'. De vette metal beukt ons tegemoet en dat smaakt naar meer. Direkt hierna volgt Speed Bambergen en hun rock 'n roll uitvoering van ' If You Want My Love'. Een zeer gelikt en goed uitgebalanceerde song, is onze mening. The Depraved presenteert zichzelf met 'How Can You'. Het geluid kun je het beste omschrijven als Nederrock; een gematigd tempo met een lange instrumentale intro en de zang die wat achter de instrumenten is gemengd. Nummer 18 op de lijst is Lunar met ' Ocean's Await', al laat de muziek zich wat minder makkelijk kwalificeren, of je moet het haast wiskundig opgebouwd willen noemen.

Teaser brengt ons 'Flush' ten gehore. Deze song varieert ook weer in dynamiek en tempo. Yukka gooit het over de bluesrock boeg met 'Woman Has No Soul' en ook hier kunnen we uitsluitend goedkeurend over oordelen. Hekkensluiter is The Getaway en het lijkt haast opzettelijk om het beste voor het laatste bewaren. De punkrock is zeker niet dood, bewijzen ze op overtuigende wijze. Al met al is deze sampler cd een uitmuntende weerspiegeling van de vele kwaliteiten die rockend Nederland op dit moment rijk is. Het is zeker geen bijeengeraapt allegaartje, al varieert de kwaliteit per band. Zie het als de eerste cd in een lange reeks, te vergelijken met Punk-O-Rama.

De ontdekkingen zijn verrassend aangenaam te noemen en een ruime handvol bands smaken zeker naar meer, in die zin dat een bezoek aan een liveshow zeker op onze agenda staat. Blijft al gauw de vraag over wanneer we deel 2 mogen verwachten, want dat zal mettertijd zeker verschijnen, verwachten we. Kopen, voor nog geen 9 euro staat je een aangename verrassing te wachten.

aantal tracks: 21
speelduur: 77:43 minuten

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta