Mooi Wark - X

stijl: boerenrock, rock 'n roll
wat: cd
label/eigen beheer: NRGY Music

In 18 jaar tijd je tiende album uitbrengen is een hele prestatie en dus het vermelden meer dan waard. 'X' is de alleszeggende titel van deze langspeler en Bert Koops, William Bossong, Arnold Kuik en John Roffel hebben er indrukwekkend werk van gemaakt. Natuurlijk staat de pret-factor voorop bij de swingende groep die onvervalste boerenrock ten gehore brengt, want alles draait natuurlijk om bier, tieten en de hardwerkende man (en vrouw) en zoals altijd liegen de teksten er weer niet om. Geweldig. Stevige rock 'n roll muziek met teksten in plat accent blijken tijdloos te zien, gezien de grote schare fans die de groep blijft trekken bij de optredens door het land. Mooi Wark behoeft eigenlijk ook geen verdere introductie wat dat betreft. Freddie wil alleen maar rock 'n roll, horen we in de opener 'Freddie' voorbijkomen. Een rocksong met hoog meezinggehalte om te beginnen.

'Kom Op' is een vrij vertaalde titel van een oude Beatles-song 'Please Please Me' en wat klinkt dat toch heerlijk in de eigen taal. Het boet nog niets in aan kracht na vele decennia. De bekende stamp-zing-en-drink nummers zijn uiteraard ook op deze cd weer van de partij en 'Goeie Been, Verkeerde Bed' is de eerste die we tegenkomen. Tja, de mannen van Mooi Wark weten wel wat feesten is! Ook de gevoelige bluesrock mag niet ontbreken en daar zorgt 'Sinds Jij In Mien Leven Bent' voor, met natuurlijk wel weer een grote knipoog qua tekst. En dan van die zuinigerds die geen rondje weggeven, Mooi Wark neemt ze op de hak met de hoempapamuziek van 'As Ze Een Rondje Weggeem Mot'. Het klinkt allemaal even vrolijk. Prachtig toch? Even maatschappijkritisch jezelf uitleven kan met de herkenbare song 'Doar Heb Ik Schijt An'. Gewoon even schijt aan alles en iedereen hebben. Als luisteraar moet je hier wel van genieten, want stilzitten op deze muziek is er niet bij.

De ballad 'Wat Giet De Tied' geeft je als boodschap mee om van het leven te maken wat je ervan maken kunt en niet op alle negativiteit om je heen in te gaan. Gewoon lekker leven, is het motto. Poep ontbreekt ook niet in het rijtje onderwerpen en ditmaal in de vorm van broekhoest. Echt waar: ze hebben er een heel nummer over gemaakt en dat werkt weer geweldig in op het goeie humeur. Tot slot een heuse bonustrack. Voor de fans hoef ik alleen maar te roepen "in de blote kont!". Officieel heet het nummer 'We Zingen En We Springen In 'T Oranje Rond'. Maar wát een feestnummer! Mooi Wark heeft met 'X' een prachtig tiende album afgeleverd. Ze weten als boerenrockband héél goed hoe de (hooi)vork in de steel zit.

De nummers zijn stuk voor stuk herkenbaar en dus open en uitnodigend. Ideaal voor een heuse feestband natuurlijk. Het geheel is uitstekend afgemixt door Erwin Musper in The Bamboo Room Studio in Cincinnati, Ohio en Dick Kemper van S&K Studio in Doetinchem heeft de bonustrack verzorgd. De songteksten zijn opgenomen in het layoutboekje. Wat kun je nog meer zeggen? Feestmuziek van de bovenste plank en hier en daar lekker stoom afblazen tegen de huidige maatschappij.

aantal tracks: 13
speelduur: 46:11 minuten

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta